Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ровенський Комбікормовий завод.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
4.86 Mб
Скачать

1. Вихідні дані для проектування електромеханізації виробничих процесів

1.1. Виробничо-господарська характеристика підприємства

Технологія, як наука про способи переробки сировини у напівфабрикат чи готовий виріб, встановлює послідовність технологічних операцій, дає обґрунтування вибору типів машин і режимів їх роботи, а також описує пристрої і правила експлуатації машин.

Підготовлений для годівлі сільськогосподарським тваринам корм повинен відповідати зоотехнічним вимогам відповідних стандартів та технічних умов на корми. В залежності від властивостей і хімічного складу корми поділяються на грубі, соковиті і концентровані.

Технологічним обладнанням тваринницьких ферм забезпечуються механічні, теплові, хімічні, біологічні і біохімічні способи приготування кормів.

Концентровані корми містять велику кількість поживних речовин. А основною технологічною операцією при їх приготуванні – подрібнення.

Справа у тому, що поживність речовини засвоюється організмом тварини тільки у розчиненому виді, а швидкість обробки частин корму підшлунковим соком пропорційна величині їх поверхні.

Зоотехнічні вимоги до підготовленого зернового корму передбачають для великої рогатої худоби розміри частин не вище 3 мм, для свиней і птиці – до 1 мм, якщо відгодівлю проводять вологими мішанками і 2-3 мм – при сухій годівлі. У всіх випадках в готовому кормі небажана наявність мучних порошковидних частинок, так як вони погано стравлюються підшлунковим соком.

Крім того, корм не повинен містити в собі шкідливих добавок. З цією метою його очищають від металічних домішок на магнітних сепараторах, а від насіння бур'янів і землі – на зерноочисних машинах.

Ефективність використання корму значно підвищується, якщо подрібнені корма згодовують у вигляді сумішей. Типовим прикладом такої суміші є повноцінні корми та мікро-добавки, які містять у своєму складі мікроелементи і антибіотики.

В технологічну лінію входить таке основне обладнання: дві молоткові дробарки, прив'язані до 6 бункерів, в яких знаходиться зерно (сировина), що підлягає подрібненню; дробарка прив’язана до 2-ох бункерів для добавок, які при необхідності вимагають подрібнення (макуха в гранулах, соєвий шрот, вапняк); комплектна електронна вага, до якої прив'язані 8 бункерів з компонентами та подрібненим зерном і 12 шнеків-дозаторів; змішувач, в якому проходить змішування відповідних доз компонентів комбікормів; бункера готової продукції.

При необхідності комбікорми можна затарювати.

Вся лінія автоматизована за допомогою шнеків-дозаторів, самопливів, норій та іншого транспортного обладнання.

Лінія забезпечена комплектом електрообладнанням, системою ввозу рідких компонентів, системою управління всієї лінії.

Обладнання лінії по виробництву комбікормів розміщене в складі для зберігання зерна. Лінія займає половину приміщення, друга половина може застосовуватись як склад сировини.

Склад, в якому розміщена лінія, знаходиться біля ж/д вітки. Комбікорм, який виготовляється, може механізовано загрузитися у вагони і відправлятися замовнику при складі є автомобільна і ж/д ваги. Через шнек, механізовано, комбікорм насипом завантажується на автомашини.

Продуктивність лінії 5 т/год при наявності приготовленого подрібненого зерна і інших компонентів. Реальна продуктивність даної лінії при 2-ох змінному режимі роботи без порушення технологічного циклу та забезпечення відповідних компонентів (сировини) згідно рецептури, може складати 40 т в добу.

Реальна річна продуктивність, враховуючи подекадні технологічні і дрібні поточні ремонти, повинна складати не менше 8,6 тис. т комбікормів, середньомісячний виробіток – не менше 720 т комбікормів.

Штат, необхідний для обслуговування лінії безпосередньо: майстер-технолог і три робітника в одну зміну, черговий електрик.

Велике значення має планомірне забезпечення комбікормової лінії сировиною.

Враховуючи великі потужності підрозділу заготзерна ЗАТ “Хлібінвест”, сировина може накопичуватися, і зберігатися в складах даного підприємства. Крім цього, зважаючи, що сировина, яка поступає від поставників, не завжди має базові кондиції, які вимагає технологічний процес виготовлення комбікорму, на зерноочисному і зерноосушувальному обладнанні заготзерна можна довести поступаючу сировину до необхідних базисних кондицій.

Пшеницю фуражну і ячмінь варто закупляти місцеву, враховуючи мінімальні транспортні витрати. Так як на складах заготзерна можуть зберігатися великі партії зерна, дану сировину у великій кількості можна заготовляти у період зберігання врожаю, коли ціни на зерно найнижчі, за рахунок чого можна знизити вартість комбікорму. Варто було б наперед заключити договори безпосередньо з виробниками фуражу, чим зацікавити їх у збільшенні площ посіву даних культур.