Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЭП (курс лекций).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
271.87 Кб
Скачать

2. Особлива частина

Тема 2.1. Міжнародне торгове право

Ця найпоширеніша тема потребує не меншої уваги, як інші з попередніх тем цієї дисципліни.

Спочатку зупиняємося на поняттях і принципах міжнародної торгівлі. Даємо під запис у конспекті спрощене правове визначення поняття «міжнародне торгове право».

Занотовуємо, що це система норм і принципів, які регулюють міжнародні торгівельні відносини.

Принципи міжнародної торгівлі дістали своє закріплення у багатьох міжнародно-правових документах, і, насамперед, у документах Конференції ООН з торгівлі і розвитку (Заключний акт від 15 червня 1964 p.), де зазначено:

  • торговельні відносини будуються на основі поваги до принципу суверенної рівності, самовизначення народів і невтручання у внутрішні справи інших держав;

  • недопущення дискримінації, яка може бути пов'язана з належністю держави до різних соціально-економічних систем;

  • кожна країна має суверенне право на вільну торгівлю з іншими країнами;

  • економічний розвиток і соціальний прогрес мають стати загальною справою усього міжнародного співтовариства, сприяти зміцненню мирних відносин між країнами;

  • міжнародна торгівля має бути взаємовигідною і вестись в режимі найбільшого сприяння, в її межах не мають застосовуватись дії, які завдають шкоди торговельним інтересам інших країн;

  • розвиток регіональних економічних угруповань, інтеграція та інші форми економічного співробітництва між країнами, що розвиваються;

  • збільшення припливу міжнародної фінансової, технічної та економічної допомоги для підтримки через поповнення експортної виручки країн, що розвиваються, їхніх зусиль, для прискорення їх економічного зростання;

  • кошти, що вивільняються внаслідок роззброєння, повинні спрямовуватись на економічний розвиток країн, які розвиваються;

  • державам, які не мають виходу до моря, необхідно надати максимум можливостей, подолати вплив на їхню торгівлю внутрішньоконтинентального положення.

Зазначаємо між іншим, що цей перелік не є вичерпним, і що студентам слід доповнити свій конспект назвами інших принципів міжнародного торгового права, готуючись до практичного заняття з цієї теми.

Суб'єкти міжнародного торгового права - це, найперше, держави та міжнародні організації.

По-друге - це підприємства, установи та організації, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність.

До суб'єктів міжнародних економічних відносин належать також приватні особи, які разом із публічними особами є діючими суб'єктами міжнародної торгової системи.

Далі повторюємо з теми 1.4 і закріплюємо поняття про міжнародний зовнішньоекономічний договір.

Після цього необхідно законспектувати уточнююче визначення поняття, що міжнародний торговельний договір (контракт) - це угода між суб'єктами міжнародної економічної діяльності, в якій визначаються їхні права та обов'язки. На підставі цих договорів установлюються, змінюються або припиняються відповідні міжнародні економічні відносини між державами та іншими суб'єктами в галузі торгівлі. Особливо слід звернути увагу на інші базові поняття теми.

Важливим з них є поняття договору (контракту) міжнародної купівлі-продажу згідно Віденської конвенції про договори міжнародної купівлі-продажу (1980 p.), а також базисні умови договору.

Необхідно звернути увагу на обов'язковість письмової форми контракту, що повинна відповідати певним вимогам.

Міжнародні торговельні договори бувають різних видів як за змістом, так і за назвою. Серед них можна виділити такі:

  • угоди про торгівлю і мореплавство;

  • угоди про торговельні відносини (торговельні угоди);

  • угоди про товарообіг і платежі;

  • клірингові угоди;

  • торговельні конвенції;

  • протоколи з конкретного питання в галузі зовнішньої торгівлі та ін.

Джерела міжнародного торгового права необхідно розглянути окремо, а дещо з повідомленого викладачем занотувати у конспекті.

До джерел міжнародного торговельного права належать:

• міжнародні торговельні договори (контракти);

• міжнародні торговельні звичаї, в яких відтворена найдавніша практика міжнародних торговельних відносин;

• судові прецеденти міжнародних арбітражів і судів;

• національне законодавство країн, якщо воно за згодою сторін використовується для регулювання міжнародних торговельних відносин;

• акти міжнародних торговельних організацій.

Значну увагу необхідно приділити ролі та значенню міжнародних торговельних організацій, провідне місце серед яких займає Світова організація торгівлі (COT), створена 15 квітня 1994 року у м. Маракеші (Марокко) на основі Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГААТ).

Важливо, щоб студенти зрозуміли та запам'ятали, що метою створення COT є здійснення функцій міжнародних торговельних зв'язків через розроблення системи правових норм міжнародної торгівлі, контроль за їх дотриманням, а також забезпечення дотримання умов проведення багатосторонніх переговорів, спрямованих на глобалізацію торгівлі.

Студентам необхідно засвоїти правову базу COT як ряд багатосторонніх торговельних угод, яких було досягнуто під час так званого «Уругвайського раунду». Основні з них такі: Генеральна угода з тарифів і торгівлі (1994 р), Генеральна угода з торгівлі послугами (ГАТС), Угода про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності (ТРИПС), Угода про правила і процедури вирішення спорів, Угода про застосування санітарних та фітосанітарних заходів, Угода про технічні бар'єри в торгівлі, Угода про правила проходження товарів, Угода про процедури імпортного ліцензування, Угода про пов'язані з торгівлею інвестиційні заходи, Угода про передвідвантажувальну інспекцію, Угода про субсидії та компенсаційні заходи, Угода про захисні заходи тощо.

Рекомендуємо скласти таблицю названих угод.

З метою раціонального забезпечення світових потреб на окремі види товарів, а також попередження або пом'якшення коливань цін у різний час були створені міжнародні товарні організації з торгівлі зерном, бавовною, кавою, цукром, каучуком та інші.

Особливо необхідно, щоб добре зрозуміли студенти, які наслідки настають у результаті невиконання продавцем зобов'язань передати товар та в результаті відмови покупця прийняти товар чи оплатити його вартість. У процесі купівлі-продажу вирішується питання про звільнення від відповідальності, відстрочка виконання чи припинення договору в силу особливих обставин.

Необхідно зазначити, що сторони контракту часто не знають торговельні правила інших держав, і це може викликати спори, що приведе до додаткових фінансових витрат. З метою уникнення подібних ситуацій краще скористатися правилами ІНКОТЕРМС, розробленими Міжнародною торговою палатою.

Домашнім завданням для студентів може бути написання реферату на тему з нашого списку, наприклад, про міжнародний лізинг, посередницькі договори в міжнародному економічному праві, про форми міжнародних розрахунків, зокрема про міжнародний факторинг згідно відповідної конвенції (1988 р) та міжнародних конвенцій про векселі й чеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]