Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЭП (курс лекций).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
271.87 Кб
Скачать

Тема 2.5. Регулювання іноземного інвестування в Україні

Починаючи вивчення окремої теми, необхідно звернути особливу увагу на значення правового регулювання іноземних інвестицій в Україні, на банківське законодавство як складник цієї сфери, та окремо зосередитися на можливостях вивезення інвестором зароблених коштів.

Міжнародне інвестиційне право - це сукупність міжнародно-правових норм і принципів, що регулюють відносини у сфері міжнародного інвестування.

Предметом правовідносин при цьому є інвестиції в будь-якій формі, інвестиційний клімат, режим підприємств з іноземними інвестиціями, цінні папери, право власності на них, боргові зобов'язання тощо.

Інвестиції в об'єкти, що дають право інвестору брати участь в управлінні об'єктом, називаються «прямими інвестиціями». Відповідно до «Кодексу лібералізації руху капіталів», що був розроблений Організацією по економічному співробітництву і розвитку (ОЕСР), прямі інвестиції визначаються як «інвестиції, що здійснюються з метою встановлення довготермінових економічних зв'язків підприємницькими організаціями, а також інвестиції, що забезпечують його власнику ефективний контроль за управлінням підприємством».

Об'єкт інвестиційної діяльності - це конкретне матеріальне благо, в яке іноземна інвестиція вкладається з метою одержання прибутку або досягнення соціального ефекту.

Питання іноземного інвестування з метою досягнення соціального ефекту необхідно розкрити, детально зупинившись на визначенні благодійницької мети надання значної матеріально-фінансової допомоги зарубіжними інвесторами, зокрема нашій країні.

Студентам необхідно усвідомити, що у поняття соціального ефекту входить іноземне інвестування проектів надання фінансової допомоги країні чи окремим категоріям осіб для подолання наслідків епідемій, техногенних катастроф, громадянських конфліктів тощо.

Тут доречним буде навести приклад. Так, з метою запобігання розповсюдженню СНІДу в Україні щорічно до Дня студентів іноземні інвестори надають кошти для закупівлі інформаційних матеріалів та засобів застереження від зараження студентської молоді цією смертельною хворобою.

В якості інструментів регулювання інвестицій використовуються: податкові пільги, прискорена амортизація, надання субсидій, позичок, страхування, гарантування кредитів, надання в оренду земельних ділянок, забезпечення інфраструктурою, надання технічної допомоги.

Прийнятним методичним засобом може бути таблиця джерел міжнародного інвестиційного права, яку викладач може скласти разом зі студентами в аудиторії навіть під час пояснення матеріалу теми лекції.

Джерелами міжнародного інвестиційного права є двосторонні міжнародні угоди про сприяння та захист інвестицій, про запобігання подвійного оподаткування, торгові договори, договори про поселення, договори про економічне та промислове співробітництво, а також такі багатосторонні угоди:

  • Конвенція про порядок вирішення спорів між державами та іноземними особами 1965 року;

  • Сеульська конвенція про створення Багатостороннього агентства по гарантуванню інвестицій 1985 року;

Угода по торгових аспектах іноземних інвестицій (ТРІМ), що діє в системі COT.

Студентам важливо засвоїти юридичну базу іноземного інвестування в Україні. Особливістю правового регулювання діяльності іноземних інвесторів на території України є те, що поряд із Законом України «Про режим іноземного інвестування» суб'єкти повинні враховувати також положення ряду інших законів і підзаконних нормативних актів. Наприклад, це, насамперед Господарський кодекс України, Закони України «Про інвестиційну діяльність», «Про господарські товариства», «Про зовнішньоекономічну діяльність», «Про банки і банківську діяльність», «Про приватизацію майна державних підприємств», «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)», «Про загальні засади створення та функціонування спеціальних (вільних) економічних зон» та інші.

Основним конкретизуючим документом, що регулює в Україні порядок здійснення іноземного інвестування є Закон України «Про режим іноземного інвестування» від 19 березня 1996 року.

Іноземні інвестиції в Україні не підлягають націоналізації ні за яких обставин.

Реквізиція може бути проведена тільки у випадках здійснення рятівних заходів у разі стихійного лиха, аварій, епідемій, епізоотій на підставі рішень уповноважених на це органів, що будуть гарантувати повернення інвестицій або компенсацію їхньої вартості.

Відповідно до законодавства України іноземним інвесторам після сплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів гарантується безперешкодний і негайний переказ за кордон їх прибутків, доходів та інших коштів в іноземній валюті, одержаних на законних підставах внаслідок здійснення іноземних інвестицій.

Продукція підприємств з іноземними інвестиціями не підлягає ліцензуванню і квотуванню за умови її сертифікації як продукції власного виробництва.

Державну реєстрацію протягом трьох робочих днів після фактичного їх внесення, облік та контроль за іноземними інвестиціями здійснюють: уряд Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації.

Майно (крім товарів для реалізації або власного споживання), що ввозиться в Україну іноземними інвесторами на строк не менше трьох років з метою інвестування на підставі зареєстрованих договорів (контрактів), звільняється від обкладення митом.

Пропуск через митний кордон іноземної інвестиції здійснюється під гарантію підприємця у формі векселя.

Така проста на практиці процедура, але для засвоєння студентами самого поняття векселя як зобов'язання є складним. Іноді студенти можуть навіть спитати, хто видає бланки таких векселів, яка кредитно-фінансова установа. Тому слід розібратись з тим, що такий вексель насправді є не що інше, як гарантійний лист-зобов'язання, але з обов'язковим зазначенням зверху, що це вексель.

Однією з умов, що гарантуються векселем, є 30-денний термін, за який іноземна інвестиція буде поставлена на баланс, про що буде повідомлено податкову інспекцію за місцем реєстрації суб'єкта ЗЕД.

Варто також звернути увагу студентів на питання про заборону відчуження іноземної інвестиції протягом трьох років після того, коли вона буде поставлена на баланс.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]