Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
блок_8.doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
498.18 Кб
Скачать

6. Водіння інженерних машин Загальні положення

Водіння інженерних машин – це навчання водіїв (механіків-водіїв) керувати та виконувати інженерні завдання на інженерних машинах згідно своїх функціональних обов’язків в умовах максимально наближених до реальних умов.

Завдання навчання водінню полягає в тому, щоб навчити водіїв (механіків-водіїв) повністю використовувати високі технічні можливості інженерної техніки під час виконання інженерних завдань в різних кліматичних умовах та керувати машинами на максимально допустимих швидкостях у різних дорожніх умовах.

Організаційні питання з водіння відпрацьовуються в послідовності виконання вправ: підготовчих, загальних, спеціальних, залікових.

Підготовчі вправи призначені для прищеплення і вдосконалення первинних (основних) навичок у керуванні базовим шасі під час руху на суші і під час подолання водної перешкоди вбрід чи на плаву. Підготовчі вправи включають вправи №1 “Основи водіння інженерних машин на суші” та №2 “Основи водіння інженерних машин під час подолання водних перешкод”.

Загальні вправи призначені для прищеплення і вдосконалення навичок водіїв (механіків-водіїв) у керуванні машиною під час руху дорогами й бездоріжжям з подоланням різних природних і штучних перешкод, вдень і вночі, в тому числі й у складі підрозділу. Загальні вправи включають вправи №3 “Водіння машин в складних умовах місцевості” та №4 “Водіння машин в колоні”.

Спеціальні вправи призначені для прищеплення і вдосконалення навичок у керуванні машиною й робочим обладнанням під час руху та на місці при підготовці та в ході виконання інженерних завдань. Ці вправи дозволяють удосконалювати злагодженість розрахунків (екіпажів машин), відпрацьовувати взаємозамінність номерів розрахунків (членів екіпажу). До них належить вправа №5 “Виконання інженерних завдань в складі екіпажів (обслуг)”.

Залікові вправи призначені для проведення випробувань на предмет присвоєння, підтвердження чи підвищення класної кваліфікації водія (механіка-водія) інженерної машини. До них належить вправа №6 “Водіння машин і виконання інженерних завдань”.

Організація навчання водінню

Навчання особового складу водінню інженерних машин організується і проводиться у відповідності з програмами і організаційними вказівками по бойовій підготовці навчальних підрозділів (підрозділів інженерних військ, військовослужбовців запасу) з урахуванням призначення і змісту вправ, передбачених Курсом водіння інженерних машин.

Відповідальність за безпосередню організацію підготовки і проведення заняття з водіння несе керівник заняття, призначений наказом командира (начальника) частини (навчального закладу).

Керівниками занять з водіння призначаються:

у військах – командир батальйону або його заступник;

в навчальних центрах – старший викладач (викладач) навчального циклу.

Для проведення заняття з водіння призначаються:

помічник керівника заняття, керівники заняття на навчальних місцях з числа офіцерів-викладачів, офіцерів штабів і підрозділів;

черговий лікар (фельдшер) з числа військовослужбовців (працівників Збройних Сил України) медичної служби;

черговий по машинодрому (вододрому), як правило, військово-службовець, відповідальний за утримання цих навчальних об’єктів;

інструктори з водіння – військовослужбовці, закріплені за машина-ми, що виділяються для відпрацювання навчальних питань (вправ).

У разі необхідності на заняття з водіння можуть виділятися:

особовий склад для оточення й регулювання руху;

евакуаційно-рятувальні команди;

обслуга рухомого засобу технічного обслуговування й ремонту;

водії транспортних засобів для перевезення особового складу й майна.