Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
блок_8.doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
498.18 Кб
Скачать

5. Технічна підготовка Загальні положення

Технічна підготовка є одним з основних видів навчання особового складу навчальних підрозділів та військових частин. Метою технічної підготовки є: вироблення у особового складу твердих знань по будові матеріальної частини, правила експлуатації, обслуговування та зберігання інженерної техніки, прищеплення навичок у виконанні робіт із обслуговування техніки, приведення її у бойову готовність, після усунення несправностей під час експлуатації та проведення поточного ремонту.

Після проходження курсу технічної підготовки екіпажі (обслуги) повинні знати: тактико-технічні характеристики, бойове застосування, будову, роботу, правила експлуатації й зберігання штатної техніки та її робочого й спеціального обладнання; вимоги керівництва (інструкції) з експлуатації машини в різних умовах; вплив конструктивних особливостей машини на надійність її роботи; вимоги заходів безпеки під час технічного обслуговування, водіння та ремонту; правила пожежної безпеки.

Вміти: правильно готувати машину до дій у різних умовах її використання; виконувати роботи з технічного обслуговування машини, проводити експлуатаційні регулювання та усувати несправності, що виникають у процесі її бойового застосування, з використанням комплекту ЗІП; проводити військовий ремонт інженерної машини із залученням штатних рухомих засобів технічного обслуговування та ремонту; готувати машину до зберігання в частині й забезпечувати її постійну бойову готовність та знімати зі зберігання.

Командир у процесі навчання повинен: правильно організувати навчальну діяльність тих, хто навчається, та управляти нею; послідовно і вміло викладати навчальний матеріал по технічній підготовці, показувати найбільш доцільні прийоми практичного освоєння техніки; розвивати в тих, які навчаються, інтерес до знань, технічної творчості, спонукати їх до самостійності й ініціативи; виховувати в тих, які навчаються, почуття особистої відповідальності за збереженість і постійну бойову готовність інженерних машин; постійно контролювати, як ті, які навчаються, опановують знаннями, навичками й уміннями і оцінювати їхню підготовку.

На всіх заняттях механіка-водія необхідно готувати до подолання небезпек і труднощів бойової обстановки, формувати в нього здатність витримувати великі нервово-психічні навантаження, фізичні напруги, виявляти ініціативу, стійкість, мужність.

Загальна характеристика та основи з експлуатації інженерної техніки

Інженерна техніка, це спеціально розроблені засоби, призначені для механізації виконання завдань інженерного забезпечення.

Інженерна техніка включає в себе машини інженерного озброєння; інженерні установки; електротехнічні засоби.

До інженерної техніки (ІТ) належать: машини інженерного озброєння; електротехнічні засоби загальновійськового призначення; рухомі засоби технічного обслуговування і ремонту засобів інженерного озброєння; навісне й причіпне інженерне обладнання;

Експлуатація інженерної техніки – це стадія життєвого циклу зразка ІТ з моменту прийняття його військовою частиною від підприємства-виробника чи ремонтного підприємства, що включає комплекс заходів по вводу в експлуатацію, приведення у встановленні ступені готовності за призначенням, в підтриманні у встановленій ступені готовності до використання, використання за призначенням, зберігання і транспортування.

Організація експлуатації інженерної техніки передбачає розробку і здійснення заходів по забезпеченню надійної роботи і збереженню машин з моменту надходження їх в частину і до виходу в плановий ремонт або списання за амортизаційним напрацюванням.

Інженерна техніка, яка прибуває у військову частину, приймається комісією, що призначається командиром частини. У воєнний час зразок інженерної техніки приймається командиром підрозділу чи особами, яких призначив командир частини, із залученням механіків-водіїв (водіїв), за якими закріплюється зразок. Прийняття кожного зразка оформляється актом технічного стану. Про результати прийняття доповідається командиру частини, після чого віддається наказ про введення зразка в стрій.

Використання інженерних машин здійснюється в межах встановлених норм річної витрати моторесурсу.

З метою забезпечення високої бойової готовності в підрозділах і частинах інженерних військ забезпечується рівномірний вихід в ремонт інженерної техніки.

У мирний час машини інженерного озброєння поділяються на групи експлуатації: бойову та навчальну.

До бойової групи експлуатації належить нова інженерна техніка чи така, що пройшла капітальний ремонт, із запасом моторесурсу до чергового планового ремонту, установленого керівними документами по експлуатації інженерної техніки у Збройних Силах України. Вона утримується на зберіганні (короткочасному чи тривалому) і у відповідності до плану бойової підготовки використовується тільки на спеціальних військових навчаннях

Машини інженерного озброєння навчальної групи експлуатації призначені для забезпечення навчального процесу, для відпрацювання завдань бойової підготовки військ, практичного водіння, забезпечення повсякденної життєдіяльності військових частин.

Розподіл інженерної техніки по групах експлуатації здійснюється наказом командира частини у відповідності до керівних документів по експлуатації інженерної техніки у Збройних Силах України.

Інша техніка, що знаходиться на озброєнні підрозділів і частин інженерних військ поділяється за групами експлуатації: бойова; стройова; транспортна; навчальна.

Призначення машин інженерного озброєння прийнято за основу їх класифікації. Відповідно до чого машини інженерного озброєння поділяються на машини:

для механізації земляних робіт (МДК-3, ПЗМ-3, ЭОВ-4421, навісне та вбудоване бульдозерне обладнання для бойової техніки);

для подолання руйнувань (ИРМ-2, БАТ-2);

для подолання перешкод (МТУ-20, ТММ-3, УСМ);

для подолання водних перешкод (ПТС-2, ПММ-2М, понтонно-мостові парки);

для улаштування мінно-вибухових загороджень (МВЗ) (мінні розкладники, мінні загороджувачі);

для подолання мінно-вибухових загороджень (колійні трали, мінні тральщики, установки розмінування);

для забезпечення військ водою (МШК-15, ПБУ-50, ВФС-2,5, ВФС-10).

загального призначення (військові автомобільні крани, лісопильні рами, інженерні електростанції, фарбувальні станції).

Також машини інженерного озброєння можна класифікувати за типом базової машини. В якості базових машин в МІО використовуються: спеціальне шасі (ПММ-2, ПТС-2); автомобільне (ЭОВ-4421, КС-3575); колісний тягач (ПЗМ-3); гусеничний тягач (БАТ-2, МДК-3); танк (ИМР-2, МТУ-20).

Машини інженерного озброєння складаються з: базової машини; робочого обладнання; спеціального обладнання.

Базова машина складається з: корпуса (рами); силової установки; трансмісії; системи керування; ходової частини.

Силова установка призначена для вироблення механічної енергії і складається з двигуна та систем, що забезпечують його роботу: системи живлення, змащування, охолодження, повітроочищувальної, запалювання та передпускового підігрівача.

Трансмісія призначена для передачі енергії від двигуна до ходової частини та до робочого обладнання. Трансмісія може бути механічна, гідравлічна, електрична або їх комбіноване застосування (гідромеханічна).

Система керування робочим обладнанням і ходовою частиною призначена для включення (виключення) і зміни режиму роботи окремих складових частин машини. Система керування складається з: органів управління, приводів керування та виконавчих приладів, що здійснюють функцію керування. До органів керування належать важелі, педалі, перемикачі та інші прилади.

Ходова частина призначена для транспортування і забезпечення робочого режиму в період виконання завдань. Сучасні машини інженерного озброєння мають ходову частину з гусеничним або колісним рушієм.

Робоче обладнання призначене для безпосереднього виконання робочих операцій (різання, переміщення ґрунту, розпилювання дерева, тралення мін).

Експлуатація це сукупність етапів зберігання, транспортування, очікування застосування, підготовки до застосування, застосування за призначенням, технічне обслуговування та поточний ремонт виробу.

У поняття “експлуатація машини” входять такі заходи: приймання машини; підготовка машини до роботи; застосування машини за призначенням; комплексне технічне обслуговування; зберігання машини; транспортування машини; ведення технічної документації; паркова служба.

Під евакуацією інженерної техніки розуміють роботу по організації і проведенню витягування застряглих машин, буксирування, транспортування пошкодженої (технічно несправної) інженерної техніки в укриття, до місць ремонту або навантаження.

Евакуацією техніки займаються спеціальні підрозділи, а в окремих випадках створюють евакуаційні групи.

Евакуація техніки включає:

1. Визначення місцезнаходження і стан інженерної техніки, що підлягає евакуації, встановлюється вид застрягання, характер пошкодження, обсяг підготовчих робіт, необхідних технічних засобів евакуації і шляхи підходу до евакуйованої техніки.

2. Підготовчі роботи передбачають: перевірку на мінування і очищення шляхів підходу, дезактивацію, приведення ходової частини в стан, що дозволяє виконувати евакуацію, установлення підйомного обладнання.

3. Витягування перекинутої, застряглої або техніки, що затонула.

4. Підготовка пошкодженої техніки до руху своїм ходом, якщо машина справна, ремонту на місці (якщо це можливо), буксирування або транспортування.

5. Буксирування – переміщення пошкодженої інженерної техніки на власній ходовій частині тягачем та іншими буксирними засобами.

Транспортування інженерної техніки – це підготовка до перевезення, а також перевезення машин залізничним, морським, річковим, повітряним транспортом, на причепах, а також підготовка їх до використання після транспортування.

Порядок і правила транспортування техніки визначаються експлуатаційними і нормативно-технічними документами по організації військових перевезень.

У кожному підрозділі і військовій частині інженерних військ організовується ведення експлуатаційних документів (паспорта, формуляра тощо) на кожну інженерну машину.

Внутрішня служба в парку передбачає суворе дотримання встановленого порядку допуску особового складу в парк і до машин, вихід і повернення машин, розпорядку роботи всіх елементів парку, виходу машин з парку при приведені військової частини у вищі ступені бойової готовності, обслуговування, ремонт і зберігання машин, порядок проведення занять з особовим складом та робіт в парку. Внутрішня служба в парку організовується згідно Статуту Внутрішньої служби.

Основою забезпечення високої постійної готовності інженерної техніки до використання за призначенням є проведення у встановлений термін контролю її технічного стану з наступним повним і якісним виконанням робіт по технічному обслуговуванню та ремонту відповідно до вимог нормативно-технічної документації.