Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трудове право (юрид).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
368.64 Кб
Скачать

Тема 2. Правовідносини у сфері трудового права План

  1. Поняття і система правовідносин у трудовому праві.

  2. Поняття трудових правовідносин.

  3. Підстави виникнення, зміни та припинення трудових правовідносин.

  4. Зміст трудових правовідносин.

  5. Суб’єкти трудових правовідносин: працівник і роботодавець. Зміст їх правового статусу.

  6. Правовідносини, пов’язані з трудовими, їх види та зміст.

Методичні вказівки

При вивченні даної теми студентам необхідно враховувати, що в юридичній літературі існують різні точки зору щодо поняття трудового правовідношення та видів правовідносин.

У систему правовідносин трудового права, крім трудових, входять також: відносини по працевлаштуванню; відносини по професійній підготовці і підвищенню кваліфікації кадрів безпосередньо на виробництві; відносини профспілкових органів, трудового колективу з приводу організації праці; відносини по нагляду і контролю за охороною праці і дотриманням трудового законодавства; відносини по притягненню до юридичної відповідальності за порушення трудової дисципліни (дисциплінарна) і заподіяння шкоди (збитку) – (матеріальна); процесуальні-трудові відносини; відносини по соціальному страхуванню і пенсійному забезпеченню.

Трудові правовідносини складають ядро трудового права і мають свої особливості, з урахуванням яких студенти повинні вказати на відмінності трудового правовідношення від цивільного, адміністративного та правовідношення по соціальному забезпеченню.

Обставини, з якими пов’язується виникнення, зміна та припинення правовідносин, називаються юридичними фактами. Найбільш поширеною підставою виникнення трудових правовідносин є трудовий договір. Для зміни трудових правовідносин характерні договірні засади. Підставами припинення трудових правовідносин можуть бути як дії, так і події. Загальні підстави передбачені ст. 36 КЗпП України.

Змістом трудового правовідношення є конкретні права та обов’язки, які набувають його суб’єкти з моменту виникнення цього правовідношення. Студенти повинні дати характеристику прав і обов’язків та вказати на їх нормативне закріплення.

Суб'єктами трудових правовідносин є працівник та роботодавець. Необхідно проаналізувати визначення цих понять. Дискусійним є питання про те, хто виступає роботодавцем – підприємство, установа, організація чи власник.

Правовим статусом суб'єкта трудових правовідносин називається його основне правове положення, закріплене трудовим законодавством. У зміст правового статусу входять наступні його елементи: а) трудова правосуб'єктність; б) основні (статутні) трудові права й обов'язки; в) юридичні гарантії (загальні та спеціальні) трудових прав і обов'язків; г) передбачена законодавством відповідальність за порушення трудових обов'язків. Студентам необхідно детально зупинитися на характеристиці кожного елемента правового статусу суб’єктів трудових правовідносин.

Студенти повинні дати загальну характеристику правовідносин. які пов’язані з трудовими, назвати підстави їх виникнення та елементи цих правовідносин.

Завдання для самостійної роботи

  1. Відмінність трудових правовідносин від суміжних (наприклад, цивільних) правовідносин.

  2. Що входить у поняття “суб’єкт трудового права”?

  3. Чи можна громадянина назвати головним суб’єктом трудового права? Чому?

  4. Сформулюйте основні права і обов’язки суб’єктів.

  5. Чи допускається обмеження трудової правосуб’єктності?

  6. Наведіть приклади правовідносин, пов’язаних з трудовими, і вкажіть місце кожного з них у системі правовідносин трудового права.

  7. Суб’єктами яких правовідносин є трудові колективи та профспілки?

  8. Слюсар Іванов прийнятий в інструментальний цех машинобудівного заводу па підставі угоди без вказівки терміну її дії. Який вид суспільних відносин у Іванова із заводом? Чи поширюються на Іванова норми трудового права?

  9. Група будівельників уклала з державною будівельною організацією договір, відповідно до якого зобов'язувалася протягом трьох місяців зробити опоряджувальні(отделочные) роботи і здати роботу в готовому вигляді. Після закінчення терміну договору й одержання відповідної оплати робітники зажадали компенсацію за невикористану відпустку пропорційно відпрацьованому часу. Чи правомірна вимога робітників? В яких правовідносинах знаходились вони з будівельною організацією?

  10. Профспілковий комітет неповної середньої школи на захист учителя школи Степкова звернувся до суду з позовом про визнання його співавтором атласу з біології, автором якого був вказаний тільки Ломейко. Суддя відмовив у прийнятті позовної заяви, пославшись на те, що школа не має прав юридичної особи, а відповідно – таких прав не має і комітет профспілки. Які органи профспілкової організації є юридичними особами? Чи вправі профспілковий комітет школи представляти інтереси працюючих у суді?

  11. Організація уклала трудову угоду з Борисовим і Фомичевим про ремонт різних приміщень цієї організації. По закінченні ремонту через 3 місяці Борисову і Фомичеву була здійснена оплата в сумі договору. Вони зажадали від організації оплатити їм роботу у вихідні дні в подвійному розмірі, а також виплатити компенсацію за невикористану відпустку відповідно до трудового законодавства. Керівник організації, вважаючи, що трудове законодавство на них не поширюється, відмовив Борисову і Фомичеву. В яких правовідносинах знаходилися Борисов і Фомичев з організацією?