Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект з Політекономії.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Особливості американської та європейської антимонопольної політики:

  • американська –спрямована, головним чином, проти монополії як структурної одиниці;

  • європейська –має регулярний характер і спрямовується, головним чином, на протидію негативним проявам ринкової влади монополій.

Конкурентна політика –це система заходів держави щодо створення та розвитку конкурентного середовища, регулювання конкурентних відносин і конкурентного процесу з метою підтримки та заохочення економічної конкуренції, боротьби з негативними наслідками монополізму, захисту законних інтересів підприємців і споживачів, сприяння розвитку цивілізованих ринкових відносин, створення конкурентного вітчизняного виробництва.

Конкурентне законодавство –це сукупність законів, нормативних та інструктивних документів, які визначають правові заходи підтримки і захисту економічної конкуренції та обмеження монополізму в підприємницькій діяльності.

Тема 10. Капітал суть, структура і оборот

У широкому розумінні капітал є складним, багаторівневим та багато аспектним феноменом, який визначає самоорганізацію господарського життя, спрямовану на самозростання вартості. у вузькому розумінні капітал - самозростаюча авансова вартість; певні вкладення або активи, які уможливлюють отримання доходу.

Багатоаспектність аналізу конкретних форм існування капіталу

Структура промислового капіталу

Капітал

постійний капітал змінний капітал додана вартість

капітал(„С”) („V”) „m”

(засоби виробництва) (робоча сила)

K=C+V+m

основний оборотний

капітал капітал

Основний капітал - частина промислоого капіталу, яка функціонує у натуральній формі засобів виробництва протягом кількох виробничо-технологічних циклів, частинами переносячи свою вартість на ново строєну продукцію.

Оборотний капітал –частина промислового капіталу, що функціонує у вигляді предметів праці, незавершеного виробництва, готової продукції, грошових коштів (у т.ч. заробітної плати), обертаючись і переносячи свою вартість на новостворену протягом одного виробничо –технічного циклу.

Форми зношування основного капіталу

Амортизація (від лат. amort –безсмерття або amortisatio –погашення) –термін, що використовується у двох значеннях:

  1. процес поступового перенесення вартості основного капіталу на новостворену продукцію в його зношування;

  2. процес відновлення вартості основного капіталу за рахунок цільового нагромадження грошових засобів.

Загальна формула руху капіталу: Г-Т- Г

де Г –авансовий капітал (гроші); Т –товарний капітал (товар); Г – авансовий капітал з приростом (гроші, Г+Г)

Кругооборот промислового капіталу –безперервний рух капіталу, в процесі якого він проходить три стадії , набуває трьох форм (грошової, продуктивної і товарної) і виконує відповідні функції.

Оборот капіталу –процес його кругообороту, що постійно повторюється і внаслідок якого авансовані кошти повністю повертаються до своєї початкової форми .

Формула обрахунку швидкості обороту капіталу

n= О/o , або n= T/t

де, n –кількість оборотів авансового капіталу за рік; Т –визначена одиниця виміру –рік (12 міс.);tтривалість одного обороту.