Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проект методички Історія сучасного світу правле....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
778.75 Кб
Скачать

Теми рефератів

  1. Особливості соціально-економічного та політичного розвит­ку США в 20-ті роки. Політика «просвітницького індивідуалізму».

  2. Політичний курс Ф. Д. Рузвельта та його історичні уроки.

  3. Кронштадтський заколот (1921 р.): пошуки історичної правди.

Термінологічний словник

Геноци́д — цілеспрямовані дії з метою знищення повністю або частково окремих груп населення чи цілих народів за національними, етнічними, расовими, соціальними або релігійними мотивами.

Нацизм (націонал-соціалізм) — політична ідеологія, основана на расизмі, шовінізмі та верховенстві держави над особистістю.

Расизм — дискримінація особистостей, суспільних груп, частини населення, або ж груп людей, політика переслідувань, принижень, завдання ганьби, насильства, нагнітання ворожнечі та неприязні, поширення відомостей, що паплюжать людину або частину людей; завдання шкоди за ознакою кольору шкіри, етнічною, релігійною або національною приналежністю.

Тоталітаризм — тотальний контроль над усіма сферами життя суспільства, ліквідація конституційних прав та свобод, репресії, мілітаризація життя.

Терор — це законодавчо або судово виправдані насильницькі дії з боку влади проти окремих політичних або класових угруповань чи народу в цілому з метою придушення спроб спротиву опозиції або всього загалу шляхом формування відчуття жаху.

Фашизм — політична течія, що виникла під час загальної кризи капіталізму та висловлювала інтереси найреакційніших імперіалістичних кіл західного суспільства.

Контрольні питання

1. У чому виявилися суперечності Версальсько-Вашингтонської системи міжнародних договорів?

2. Сформулюйте головні тенденції соціально-економічного і політичного розвитку країн Західної Європи і США в 20-30-х роках ХХ ст.

3.Чи можна вважати розвиток фашистського руху об’єктивно неминучим для ряду країн Західної Європи у 20—30-ті роки?

4. Економічні та політичні аспекти непу та її роль у СРСР.

5. Назвіть передумови згортання НЕПу та встановлення командно-адміністративної системи в СРСР. Чи були альтернативи встановленню тоталітарного режиму наприкінці 20-х—на початку 30-х рр.?

Література: [3, 5,8,13, 19, 23].

Тема 5. Друга світова війна. Перемога над фашизмом та післявоєнне влаштування світу. Суперництво двох світових систем в умовах «холодної війни»

1. Періодизація Другої світової війни. Велика Вітчизняна війна: її характер і цілі. Процес складання антигітлерівської коаліції в ході Другої світової війни.

2. Рух опору в окупованих нацистами країнах, його роль в послабленні фашистського блоку.

3. Корінний перелом 1943 р. та його вплив на хід Другої світової війни. Тегеранська конференція та проблема відкриття другого фронту в роки Другої світової війни.

4. «План Маршалла», його вплив на економічне відродження країн Західної Європи. Тоталітаризм у країнах «соціалістичної співдружності» під керівництвом та контролем СРСР.

5. Геополітичні зміни у світі після Другої світової війни, етапи деколонізації. Загострення суперництва двох наддержав СРСР. Світ від «холодної війни» до створення ОБСЄ в 1975 р.