Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проект методички Історія сучасного світу правле....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
778.75 Кб
Скачать

Теми рефератів

1. Утворення військово-політичних блоків.

2 . Загальноєвропейська Нарада з питань безпеки і співробітництва.

3. Причини деформації політичних системи в СРСР і країнах соціалістичного табору та їх наслідки.

Термінологічний словник:

Атомна дипломатія — назва зовнішньої політики та її методів при намаганні використати володіння ядерною зброєю для тиску на інші країни. Термін почали вживати після застосування ядерної зброї в серпні 1945 р. проти Японії.

Багдадський пакт — військовий союз Туреччини, Ірану, Англії та Пакістану, створений І945 р. в інтересах тиску на арабські країни з метою збереження впливів на країни Близького і Середнього Сходу.

Бергісти — члени організації «Товариство Джона Берга» (за ім’ям офіцера американської розвідки). Утворено 1958 року. Головна мета — боротьба з комунізмом у США.

Дисидентство — виступ проти існуючого державного (політичного) ладу чи загальноприйнятих норм певної країни, протистояння офіційній ідеології та політиці; відступництво від учення панівної церкви.

Маккартизм — політична течія в США в 50-х роках. Назва пов’язана з ім’ям сенатора Маккарті, який очолив комісію з розслідування антиамериканської діяльності. Одіозною суттю маккартизму стало «полювання на відьом» — переслідування нонконформістськи налаштованих громадян США.

Маркузіанство — теорія німецького філософа Маркузе про «вживання» робітничого класу в капіталістичний лад. Розповсюдилася в 60-ті роки в Західній Європі.

Номенклатура — (в пер. з лат. перелік, список) — особливий со­ціально-політичний прошарок радянської бюрократії, сформований на основі переліку посад, кадри на які затверджували компартійні органи.

Плюралізм — політичний ідейно-регулятивний принцип різноманітності; система влади, що базується на взаємодії і протилежності дій політичних партій і громадських організацій.

Контрольні питання

1. Хто ж та чому розпочав «холодну війну»?

2. Охарактеризуйте новий етап розвитку НТР, його характерні риси й особливості прояву в протидіючих системах.

3. Гельсінкський процес, його місце в міжнародній політиці.

4. Протиріччя політики розрядки наприкінці 70-х— 1-й половині 80-х років.

5. Крах тоталітаризму в СРСР та країнах Східної Європи.

Література: [2, 7, 17, 22, 23, 24, 28, 31].

http://www.ukrmap.kiev.ua/index.php?id=1297&lang=uk

http://ebk.net.ua/Book/history/boyko_iu/chapter18/1802.htm

Тема 7 Нові тенденції світового розвитку на межі XX—XXI століть та сучасна Україна

1. Міжнародні наслідки розпаду СРСР і розвалу світової системи соціалізму. Докорінні зміни балансу сил у світі після закінчення «холодної війни».

2. Політика глобалізації США, її вплив на міждержавні відносини.* Терористичні акти у США та в країнах Західної Європи на початку XXI ст.. та їх наслідки.

3. Прискорення процесу інтеграції західноєвропейських країн на рубежі XX – XXI ст. Політичні кризи в ряді країн СНД на початку XXI ст., їх причини.*

4. Державотворення, конституційний процес і еволюція політичної системи в Україні.

5. Проблеми входження України до загальноєвропейських структур. Світовий досвід та перспективи його використання.