Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-5 Госп П+.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
253.44 Кб
Скачать

5. Справи, підвідомчі господарським судам. Порушення справ у господарському суді.

Спори, що виникають між сторонами господарських дого­ворів та зобов'язань, згідно зі законодавством України розглядаються в господарських судах.

Згідно зі ст.19 Закону України "Про судоустрій" госпо­дарські суди є спеціалізованими судами у системі судочинства України.

Місцевими господарськими судами є господарські суди Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Сева­стополя. Місцеві господарські суди розглядають справи, що виникають з господарських правовідносин, а також інші справи, віднесені процесуальним законом до їх підсудності. Апеляційними спеціалізованими судами є апеляційні господарські суди, які утворюються в апеляційних округах згід­но з указом Президента України. Вищими судовими органа­ми спеціалізованих господарських судів є Вищий Господарський Суд України. Судова палата у господарських справах діє також у складі Верховного Суду України.

Порядок звернення суб'єктів господарювання до господар­ського суду, терміни та порядок розгляду судами господар­ських спорів визначаються положеннями ГПК України від 6 листопада 1991 р. (розділи І, IV, VII—XI).

Підприємства, установи, організації, інші юридичні осо­би (в тому числі іноземні), громадяни, котрі здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підпри­ємницької діяльності (далі — підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно зі встановленою підвідомчістю господарських справ за захи­стом своїх прав, які порушені чи оспорювані й інтересів, що охороняються законом, а також для вжиття заходів, спрямованих на запобігання правопорушень.

У випадках, передбачених законодавчими актами Украї­ни, до господарського суду мають право також звертатися державні й інші органи, фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.

Угода про відмову від права на звернення до господар­ського суду є недійсною.

Порушення справ у господарському суді.

Господарський суд порушує справи за позовними заявами:

- підприємств та організацій, які звертаються до госпо­дарського суду за захистом своїх прав та інтересів, що охороняються законом;

- державних та інших органів, які звертаються до госпо­дарського суду у випадках, передбачених законодав­чими актами України;

- прокурорів та їх заступників, котрі звертаються до господарського суду в інтересах держави;

- Рахункової палати, що звертається до господарського суду в інтересах держави в межах повноважень, перед­бачених Конституцією та законами України.

Прокурор, який звертається до господарського суду в ін­тересах держави, в позовній заяві самостійно визначає, в чому полягає порушення інтересів держави, та обґрунтовує необ­хідність їх захисту, а також визначає орган, уповноваже­ний державою здійснювати відповідні функції у спірних від­носинах.

Господарський суд порушує справи про банкрутство за письмовою заявою будь-кого з кредиторів, боржника.

Господарським судам підвідомчі справи:

1. Справи у спорах, які виникають при укладанні, зміні, розірванні й виконанні господарських договорів, у то­му числі щодо приватизації майна, та з інших підстав, крім:

- спорів про приватизації державного житлового фонду;

- спорів, які виникають при погодженні стандартів й технічних умов;

- спорів про встановлення цін на продукцію (товари), а також тарифів на послуги (виконання робіт), якщо ці ціни і тарифи згідно зі законодавством не можуть бути встановлені за угодою сторін;

- спорів, які виникають із публічно-правових відно­син та віднесені до компетенції Конституційного Су­ду України й адміністративних судів;

- інших спорів, вирішення яких згідно зі законами України та міжнародними договорами України, від­несено до відання інших органів.

2. Справи про банкрутство.

3. Справи за заявами органів Антимонопольного коміте­ту України, Рахункової палати з питань, віднесених законодавчими актами до їх компетенції.

4. Справи, що виникають з корпоративних відносин у спо­рах між господарським товариством та його учасником (засновником, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами) господарських товариств, що пов'язані зі створенням, діяльністю, управлінням і припиненням діяльності цього товариства, крім трудових спорів.

Підвідомчий господарським судам спір може бути пере­дано сторонами на вирішення третейського суду (арбітра­жу), крім спорів про визнання недійсними актів, а також спорів, що виникають при укладанні, зміні, розірванні та виконанні господарських договорів, пов'язаних із задоволенням державних потреб.

Самостійна робота – 3 години

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]