Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-5 Госп П+.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
253.44 Кб
Скачать

Умови здійснення підприємницької діяльності. Державна реєстрація суб'єктів підприємництва.

До основних умов здійснення підприємницької діяль­ності належить її державна реєстрація, тобто підтвер­дження права входження суб'єктів господарювання у гос­подарський оборот. Для позначення згаданої процедури вживається поняття легітимації (переважно у зв'язку з дер­жавною реєстрацією суб'єктів підприємницької діяльності).

Державною реєстрацією суб'єктів підприємництва (юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців) є засвідчення факту створення або припинення юри­дичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення ста­тусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Поряд із державною реєстрацією елементом легітимації підприємництва є ліцензування певних видів господарської діяльності, а також патентування, оскільки без нього участь суб'єктів підприємництва в більшості сфер економіки най­частіше виявляється неможливою.

Установлені державою і закріплені в законодавстві необхідні вимоги проходження певних процедур, як-то, державної реєстрації, ліцензування і патентування певних видів підприємництва, — є умовами здійснення підприємництва.

Питання державної реєстрації суб'єктів підприємниць­кої діяльності визначає Закон України від 15 травня 2003 р. "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців".

Державна реєстрація юридичних осіб і громадян-підприємців засвідчує факт створення або припинення юридичної особи, факт набуття або позбавлення статусу підприємця громадянином, а також вчинення інших реєстраційних дій, через внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Припинення діяльності суб'єктів підприємництва.

Згідно з ч. 1—6 ст. 59 ГК України, припинення діяль­ності суб'єкта господарювання здійснюється через його реорганізацію (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідаціюза рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб — засновни­ків суб'єкта господарювання чи їх правонаступників, а у пев­них випадках - за рішенням суду.

1.У разі злиття суб'єктів господарювання всі майнові права й обов'язки кожного з них переходять до суб'єкта господа­рювання, що утворений внаслідок злиття.

2.Якщо однин або кілька суб'єктів господарювання при­єднується до іншого суб'єкта господарювання, то до остан­нього переходять усі майнові права й обов'язки приєднаних суб'єктів господарювання.

3.За умови поділу суб'єкта господарювання, всі його май­нові права й обов'язки переходять за роздільним актом (ба­лансом) у відповідних частках до кожного з нових суб'єктів господарювання, що утворені внаслідок цього поділу. У разі виділення одного або кількох нових суб'єктів господарю­вання, до кожного з них переходять за роздільним актом (балансом) у відповідних частках майнові права й обов'язки реорганізованого суб'єкта.

4.При перетворенні одного суб'єкта господарювання в ін­ший, до новоутвореного суб'єкта господарювання перехо­дять усі майнові права й обов'язки попереднього суб'єкта господарювання.

Суб'єкт господарювання ліквідується:

- за ініціативою власника чи інших осіб;

- у зв'язку зі закінченням строку, на який він створю­вався, чи у випадку досягнення мети, заради якої його було створено;

- у разі визнання його в установленому порядку банкру­том, окрім випадків, передбачених законом;

- при скасуванні його державної реєстрації у випадках, передбачених законом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]