Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІММ_Основи_психологічного_консультування_Горбун....doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
695.3 Кб
Скачать

Практичне заняття 1.3. Поведінковий та когнітивний, Клієнт-центрований та екзистенційний напрями у психологічному консультуванні

Зміст практичного заняття:

  • Обговорення основних питань винесених на практичне заняття.

  • Обговорення статей рекомендованих для конспектування.

Питання до практичного заняття:

  1. Поведінковий та когнітивний напрям у психологічному консультуванні:

  • біхевіоральні теорії психологічного консультування;

  • раціонально-емотивна терапія (РЕТ) А Елліса;

  • когнітивна психотерапія А Бека;

  • терапія реальністю (У.Глассер);

  • транзакційний аналіз Е.Берна.

  1. Клієнт-центрований та екзистенційний підхід у психологічному консультуванні:

  • клієнт-центрований підхід К.Роджерса;

  • екзистенцій ний напрям.

Оцінювання

Вид роботи

Кількість оцінок

Тестові завдання

1 оцінки

Усна відповідь на питання

1 оцінки

Робота в групах

1 оцінка

Завдання для самостійної роботи:

1. Ознайомитись зі змістом основних понять:

батьківський Его-стан (Родитель), Дитина, Дорослий, трансакції, життєвий сценарій, психологічна позиція або основна життєва установка. психоаналітичний / особистісно-центрований / екзистенційний підхід у консультуванні, поле досвіду, самість, «Я»-реальне, «Я»-ідеальне, тенденція до само актуалізації, автентичність, «життєвий світ».

2. Законспектувати:

  • Бьюдженталь Дж. Жизнеизменяющая психотерапия и субъективное//Бьюдженталь Дж. Искусство психотерапевта – СПб.: Питер, 2001. – С. 21-37.

3. Опрацювати літературу:

  • Бурлачук Л.Ф., Жидко М.Е., Кочарян А.С. Психодрама; Экзистенциальная психотерапія; Клиент-центрированная психотерапія; Когнитивная психотерапия Бурлачук Л.Ф., Жидко М.Е., Кочарян А.С. Психотерапия: Учебн. пособие. – СПб.: Питер, 2003. – С. 180-223; 291-351; 339-351. 370-388.

  • Карвасарский Б.Д. Основные направления в психотерапии//Психотерапия / Под ред. Б.Д.Карвасарского.-СПб: Издательство «Питер», 2000.- С. 141-250.

4. Розробка та демонстрація у групках однієї з технік особистісно-центрованого, екзистенційного, поведінкового та когнітивного підходів.

Ліміт часу на виконання завдань для самостійної роботи

Ознайомлення зі змістом основних понять

1 година

Опрацювання літератури

2 години

Конспектування першоджерел

1 година

Розробка та демонстрація у групках однієї з технік особистісно-центрованого, екзистенційного, поведінкового та когнітивного підходів

1 година

Лабораторне заняття 1.1. АНАЛІЗ КОНСУЛЬТАТИВНОГО ЗАПИТУ

Зміст лабораторного заняття:

  1. Відпрацювання навичок аналізу консультативного запиту (1 можлива оцінка)

Завдання для самостійної роботи:

  1. Ознайомитись зі змістом основних понять:

скарга клієнта, консультативний запит, психологічна проблема, терапевтичні завдання

  1. Опрацювати літературу:

Бондаренко А.Ф. Психологическая помощь: практические аспекты // Бондаренко А.Ф. Психологическая помощь: теория и практика: (Учебное пособие). – К.: Укртехпрес, 1997. – С. 20-38.

електронна бібліотека до курсу

Васьківська С.В. Організація консультативної взаємодії // Васьківська С.В. Основи психологічного консультування: Навчальний посібник. – К.: Четверта хвиля, 2004. – С. 45-84.

бібліотека кафедри соціальної та практичної психології

Глэддинг С. Исследование и идентификація целей // Глэддинг С. Психологическое консультирование. 4-е изд. – СПб.: Питер, 2002. – С. 177-179.

електронна бібліотека до курсу

Горностай П.П., Васьковская С.В. Сущность проблемного аналиа // Горностай П.П., Васьковская С.В. Теория и практика психологического консультирования. Проблемный подход. – К.: Наукова думка, 1995. – С. 20-38.

бібліотека кафедри соціальної та практичної психології

Таланов В.Л., Малкина-Пых И.Г. Психотерапевтическое консультирование и тестирование // Таланов В.Л., Малкина-Пых И.Г. Справочник практического психолога. – СПб.: Сова, М.: ЭКСМО, 2003. – С. 230-237.

бібліотека кафедри соціальної та практичної психології

Уоллес В., Холл Д. стадии консульации // Уоллес В., Холл Д. Психологическая консультация. – СПб.: Питер, 2003. – С. 49-91.

електронна бібліотека до курсу

Інструкція до лабораторної роботи:

Проаналізуйте консультативне звернення (випадок 1, 2, 3 на вибір). Виокремте психологічний запит клієнта, спрогнозуйте його консультативні очікування, окресліть психологічну проблему та сформулюйте терапевтичні завдання. Вкажіть список доцільних для використання діагностичних методів. Спирайтесь на джерела для опрацювання (1-6).

Випадок 1.

Перше враження: клієнтка, жінка середнього віку, фарбована блондинка із яскравим макіяжем, модний одяг, дорогі прикраси, сильний запах парфумів. Рвучко відкриває двері, не чекаючи запрошення сідає в терапевтичне крісло, закинувши ногу на ногу. Веде себе дещо зверхньо, однак помітні ознаки сильного хвилювання: тремор голосу, постукування пальцями по підлокітнику, покусування нижньої губи. Розмовляє російською, розтягує слова, вживає лайливі слова: “блін”, “капец”.

Інформація попереднього запису у секретаря: 44 роки, домогосподарка, знаходиться на утриманні чоловіка, раніше мала свій бізнес (торгівля верхнім одягом з Туреччини), одружена, має дочку від попереднього шлюбу. Причину консультативного звернення секретарю вказувати відмовилась.

Консультативне звернення: Мой муж пришел с работы злой как собака. Это капец. Он видите ли в плохом настроении. На него при всем офисе накричал этот мудак, его генеральный. А он молчал! Представляете, слушал и молчал! Во блин. Я сказала, что вела б себя совсем по-другому. Надо было сказать этому “большому боссу”, что он не имеет права орать, что и наши день вложены в этот бизнес. А муж?! Сказал бы спасибо. Так нет, блин! Наорал на меня и дверями бахнул. Заявился к утру и уже целую неделю ведет себя как будто я пустое место! Это нормально?”

Випадок 2.

Перше враження: клієнтка, молода дівчина, спортивної статури, з коротко підстриженим волоссям, одягнена у джинси та футболку, видимих прикрас не має. Поводиться спокійно, приязно. Зайшла попередньо постукавши у двері, запитала дозволу сісти та почати розмову. Розмовляє інтелігентно, без ознак молодіжного сленгу, використовує складні мовні конструкції, демонструє значний мовний запас.

Інформація попереднього телефонного запису: 21 рік, студентка, майбутній бухгалтер, живе з батьками. Причина консультативного звернення – планування майбутнього, не впевнена, що правильно обрала професію.

Консультативне звернення: “Можливо Ви вирішите, що це не серйозно, але я не знаю як жити далі. Батьки наполягли, щоб я вступала на економічний. На їх думку, бухгалтер – це справжня професія, гроші, добробут, самостійність і всяке таке. Я вчуся непогано, але мене аж нудить від цих цифр, дебетів, кредитів. Я відчуваю, що це не моє. Розумієте? Таке враження, що я взагалі живу не власним життям, а якимось запрограмованим. Що робити? Говорити з батьками неможливо. Якщо я зараз зміню спеціальність, або влаштуюсь працювати кудись не бухгалтером – в мами буде інфаркт, у батька нервовий зрив. Я ніби заручниця. Це неможливо. Чесно кажучи навіть і виходу не маю. Це якось по дитячому. Я розумію, але зробити нічого не можу.”

Випадок 3.

Перше враження: клієнт, чоловік середнього віку, з ознаками зайвої ваги, в окулярах, лисуватий, одягнений охайно у представницький костюм, ретельно випрасувану сорочку із дорогою краваткою. Зайшов, рвучко прочинивши двері, в руках – шкіряний кейс та ключі-сигналізація від машини. Розмовляє впевнено, владно, посилює наголос наприкінці речення. Відразу почав вимагати від психолога підтвердження його кваліфікації.

Попередньо на консультацію на записувався, чекав у приймальні поки консультант завершить роботу із клієнтом “за записом” близько 45 хвилин. Помітно нервував, пив каву.

Консультативне звернення: “Мене не цікавлять усякі ваші психологічні штучки. Тому давайте без зайвого психоаналізу. Мені потрібна конкретна порада, власне за це я Вам і плачу. Моя дочка закохалася не в того хлопця. Він для неї не пара: нахаба, вискочка, ні копійки за душею. Я чоловік прямий – все, що про нього думаю, виклав в очі. А цей красень заявив мені: “Ще побачимо чия візьме!”. Дочка в істериці, сидить замкнена вдома, вже сусідів своїми сльозами залила. Слів не розуміє. Питання просте, як зробити так, щоб вона все зрозуміла. А то сльози, слині, конання на все життя, аж противно!”

Ліміт часу на виконання завдань для самостійної роботи

Ознайомлення зі змістом основних понять

1 година

Опрацювання літератури

3 години