Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія статистики (Мазуренко В.П., 2003).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
627.2 Кб
Скачать

Робоча програма

Тема 1. Предмет I метод статистики.

Джерела статистики. Предмет статистики. Статистика як суспільна наука. Масові явища в суспільстві i проблема їх виміру. Економічні закони і статистичний характер їх прояву.

Основні поняття в статистиці. Закон великих чисел та його значення в статистиці. Статистична закономірність. Статистична сукупність. Одиниця сукупності. Ознаки одиниці сукупності. Варіації ознаки. Класифікації ознаки.

Метод статистики. Специфічні прийоми та методи статистичного вивчення явищ суспільного життя. Етапи статистичного дослідження. Галузі статистичної науки. Статистика в системі наук. Зв’язок статистики з іншими науками.

Сучасні проблеми статистики. Сучасна організація статистики в Україні та її завдання. Організація статистики в зарубіжних країнах. Організація міжнародної статистики в ООН.

Тема 2. Статистичне спостереження.

Суть та організаційні форми статистичного спостереження. Збiр масової первинної інформації - перший етап статистичного дослідження. Джерела статистичної інформації. Первинний облік та звітність. Спецiально організоване спостереження.

План статистичного спостереження., його програмно-методологічнi i організаційні питання. Статистичні формуляри та принципи їх розробки в умовах застосування ЕОМ. Правила формування питань в формулярах. Iнструкцiя. Органи спостереження.

Види i способи статистичного спостереження. Суцiльне i не суцільне спостереження. Рiзновиди несуцільного спостереження. Спостереження безперервне та переривчасте, періодичне та одноразове. Способи спостереження.

Помилки спостереження i контроль вірогідності даних. Помилки спостереження, їх види. Способи контролю статистичних даних. Засоби щодо підвищення вірогідності статистичної інформації.

Тема 3. Зведення I групування статистичних даних.

Суть статистичного зведення та групування.. Зведення - другий етап статистичного дослідження. Завдання i основний зміст зведення. Статистичне групування як основний метод обробки даних спостереження.

Основні завдання групувань. Види статистичних групувань i групувальних ознак. Типологічні, структурні i аналітичні групування. Групування прості і комбінаційні. Визначення кількості груп величини інтервалу. Групування за атрибутивними ознаками.

Ряди розподілу, їх види, принципи побудови та використання. Прийом графічного зображення розподілу одиниць сукупності.

Статистичні таблиці. Їх види, принципи побудови. Макети таблиць.

Тема 4. Статистичні показники.

Статистичний показник як кількісна характеристика суспільних явищ у нерозривному зв’язку з їх якісною визначеністю. Утворення статистичних показників на основі категорій та понять экономiчної науки. Система показників як відображення об’єктивних взаємозв’язків в процесі суспільного відтворення.

Класифікація показників. Об’ємні та якісні показники. Показники одиничні, часткові, зведені. Синтетичні i аналітичні показники. Функції показників - планові, звітні, оціночні.

Розмірність показників, шкала виміру. Співставлення показників як основний прийом аналізу i узагальнення даних. Умови співставлення показників.

Абсолютні статистичні величини. Їх значення в статистичному дослідженні. Види абсолютних величин та способи їх отримання. Одиниці виміру абсолютних величин.

Відносні величини. Види відносних величин, способи їх разрахунку та форми виразу. База відносної величини та її вибір. Проблема співставлення при побудові відносних величин.

Взаємозв’язок абсолютних та відносних величин, необхідність їх комплексного застосування в соціально - економiчному аналізі.