Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕОРІЯ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН (3 МП).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
136.7 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України академія адвокатури україни робоча навчальна програма

з дисципліни

«ТЕОРІЯ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН»

для підготовки бакалаврів

денної форми навчання

Київ − 2009

Укладач: Бойко І.І.

Програму розглянуто і схвалено на засіданні

кафедри прав людини, міжнародного та європейського права.

Протокол № від 2009р.

ВСТУП

Навчальна дисципліна «Теорія міжнародних відносин» є курсом в системі підготовки висококваліфікованих фахівців з міжнародного права.

Вивчення цього курсу дає змогу студентам одержати фундаментальні знання щодо основних концептуальних та методологічних засад міжнародних відносин.

Мета та завдання курсу полягають у засвоєнні загальних закономірностей розвитку міжнародних відносин, а також у розгляді найбільш відомих теоретичних напрямків і шкіл у теорії міжнародних відносин.

Студенти повинні одержати суму знань загальнотеоретичного та практично-прикладного характеру, опанувати понятійний апарат курсу.

В основу курсу покладено наукову, навчальну та навчально-методичну літературу українських, російських та західних авторів, фахові періодичні видання.

Лекційний курс передбачає ознайомлення студентів з основними теоретичними поняттями (категоріями) навчальної дисципліни, методологічними принципами та основними методами теоретичного дослідження міжнародних відносин.

Проведення семінарських занять дає змогу поглибити знання, отримані на лекції і в процесі самостійної роботи, закріпити вивчення навчальної та додаткової літератури, з’ясувати напрямки застосування теоретичних положень в своїй майбутній професійній діяльності. Семінарське заняття є одночасно і засобом перевірки знань студентів, а також відпрацювання навичок самостійного вивчення цього предмету, роботи з літературою, вміння логічно і послідовно розповідати засвоєний матеріал.

Самостійна робота є важливим етапом у підвищенні знань студентів із дисципліни. Метою роботи є самостійне вивчення, аналіз і оцінка підібраної літератури по темі, розвиток уміння критично усвідомлювати різні теоретичні концепції з тим, щоб мати свою аргументовану думку. Студенти навчаються самостійно працювати з навчальною і науковою літературою, аналізувати і узагальнювати вивчений матеріал. Студенти повинні бути готовими захистити самостійну роботу в бесіді з викладачем (вільно володіти викладеним матеріалом, чітко і аргументовано відповідати на поставлені запитання).

Вивчення дисципліни «Теорія міжнародних відносин» передбачає проведення тестування як проміжної форми контролю, підготовку рефератів і завершується складанням заліку.

Тематичний план

Назва теми

Кількість годин

всього годин

лекції

семінари

самостійна робота

1

Поняття, предмет та завдання науки «Теорія міжнародних відносин». Методологічні принципи теорії міжнародних відносин і основні методи теоретичного дослідження.

10

2

4

4

2

Основні напрямки історичного розвитку теорії міжнародних відносин. Їх концептуальні та методологічні особливості.

6

2

4

3

Закони і закономірності міжнародних відносин. Система міжнародних відносин.

6

2

2

2

4

Суб’єкти міжнародних відносин.

8

2

4

2

5

Проблеми правового регулювання та моральні виміри міжнародних відносин. Міжнародний конфлікт.

8

2

2

4

Разом:

38

10

16

12

Підсумкова форма контролю – ЗАЛІК