Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія статистики (Мазуренко В.П., 2003).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
627.2 Кб
Скачать

46

КИЇВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

ІНСТИТУТ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ТА ЗАВДАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

З курсу “теорія статистики”

КИЇВ –2003

КИЇВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

ІНСТИТУТ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ТА ЗАВДАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

З курсу “теорія статистики”

для студентів відділення МЕВ факультету післядипломної освіти Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка

КИЇВ – 2003

Методичні вказівки та завдання для контрольних робіт з курсу “Теорія статистики” для студентів відділення МЕВ факультету післядипломної освіти Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка / Упорядник В.П. Мазуренко.-К.,2003.

Упорядник: кандидат економічних наук, доцент Мазуренко Валентина Петрівна

Рецензент: доктор економічних наук, професор А.М. Єріна.

Затверджено Вченою радою Інституту

7 травня 2003 року

Протокол №

Вступ

В сучасному суспільстві важливу роль в механізмі управління економікою відіграє статистика. Вона здійснює збір, научну обробку, узагальнення та аналіз інформації, яка характеризує розвиток соціально-економічних процесів країни. За допомогою статистики вивчається дія основних економічних законів, виявляються закономірності суспільного життя.

Тому в системі економічної освіти особливе місце відводиться вивченню статистики – фундаментальної наукової дисципліни, яка формує професіональний рівень сучасного економіста-міжнородника та має як прикладне, так і професійне значення.

Опанування статистичними методами аналізу й уміння застосовувати їх на практиці для прийняття важливих професійних рішень необхідно кожному бізнесмену, управлінцю, маркетологу, фінансисту, біржовому брокеру та будь-якому спеціалісту, зайнятому проблемами ринкової економіки. Знання даного предмету – додатковий шанс на ринку праці.

Метою вивчення дисципліни є оволодіння методологією та методами кількістного дослідження масових процесів статистичного вимірювання, узагальнення та аналізу соціально-економічних явищ – як на мікро- так і на макрорівні, що дозволяє формувати у спеціаліста аналітичне мислення, вміння та навики використання прийомів та інструментів статистичного аналізу для виявлення різних статистичних закономірностей, їх оцінки та прийняття оптимальних управлінських рішень.

Важливу роль в оволодінні статистичними методами аналізу суспільних явищ та процесів відіграє рішення задач, оскільки це потребує від студентів певних теоретичних знань та вміння застосовувати їх на практиці для обробки та аналізу конкретних задач. Рішення задач – це, перш за все, форма систематичного контролю за знаннями студентів.