Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тмв інтереси.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
96.26 Кб
Скачать
  1. Питна вода

В той час, коли в багатьох країнах (в тому числі досить розвинених) дуже гостро стоїть питання щодо забезпечення населення питною водою хорошої якості, в Швеції проблем з питною водою практично немає. Водні ресурси – одне з найвагоміших природних багатств Швеції, яке вона раціонально використовує. Швеція є одним з експортерів чистої питної води до таких країн, як Німеччина, Данія, Норвегія. Запаси місцевих вод у Швеції оцінюються в 2,5 тис. м3. Основним джерелом споживання є поверхневі води (річки і озера). Основні ріки: Калікс-Ельв, Шеллефте-Ельв, Уме-Ельв, Турне-Ельв. В країні чимало озер, вони займають близько 9% території Швеції. Найбільші озера: Ветен (5585 кв.км), Веттерн (1912 кв.км), Меларен (1140кв.км), Ельмарен (484 кв.км). Підземні води Швеції для задоволення потреб населення у питній воді майже не використовуються (1,2% у структурі забору, близько 0,5 млн скважин).

Загальний обсяг поновлюваних водних ресурсів за підрахунками 2005 року складає 179 тис. км .Споживання прісної води всього: 2,68 куб км / рік;на душу населення: 9 куб м /рік ,добове споживання води в Швеції на душу населення : 130-140л /добу.

Державна політика

Хоча система очищення води в Швеції є однією з найкращих у світі, держава приділяє велику увагу розробці нових очисних систем, більш ефективніших та дешевших. Держава всіляко підтримує розробки молодих науковців з цієї проблематики. Завдяки цьому в листопаді 2011 року було презентовано нову систему очищення води, яка побудована на синтезі хімічного і біологічного методу очищення води.

Одним із заходів стимулювання нових розробок є Всесвітній тиждень води, який проходить щорічно з 1991 року в Стокгольмі . В рамках цього заходу відбуваються виставки, конференції, дискусії, презентації, тематика яких сконцентрована навколо глобальних водних проблем. Учасники обговорюють не лише екологічні проблеми, а й пов’язані з ними економічні та соціальні. В рамках цього заходу проходять також престижні міжнародні конкурси: «Стокгольмський водний приз», «Стокгольмський молодіжний водний приз». Призи вручаються як спеціалістам, так і організаціям, які внесли свій вклад в розвиток проблеми водних ресурсів.

Отже, проблем, пов’язаних з водними ресурсами у Швеції практично немає. Швеція повністю задовольняє свої потреби у якісній питній воді, являється її експортером. Крім того, держава активно заохочує розвиток нових технологій очищення забрудненої води.

Об’єктом є водні ресурси Швеції, а саме річки, озера, підземні води.

Продовольство

За даними 2002 року, найдорожчі продукти харчування в ЄС продаються в Швеції. Такі дані були отримані в результаті дослідження, проведеного в країнах Євросоюзу на замовлення Єврокомісії. На другому і третьому місцях у рейтингу цін на продукти харчування виявилися Данія і Фінляндія. В ході дослідження порівнювалися ціни на аналогічний набір товарів у продовольчому кошику у всіх 15 країнах Євросоюзу.Найдорожче харчування в Швеції обходиться жителям Стокгольма, яким доводиться платити за продовольчі товари на 13% більше, ніж жителям західних регіонів країни. На думку шведських експертів, такий високий рівень цін на продукти харчування в Швеції пояснюється слабо розвиненою конкуренцією у цій галузі. У країні домінують три великих постачальника продовольчих товарів - Ica, Coop і Axfood.

Високорозвинене, механізоване сільське господарство Швеції забезпечує на 90% потреби країни в продовольстві. Переважають фермерські господарства (бл. 30 га)

Нещодавно було узгоджено будівництво першої вертикальної ферми в місті Лінчепінг. Такий хмарочос стане центром міського господарства і дозволить вирішити проблему дефіциту продовольства в густонаселених містах.

Отже, з усього вище сказаного, можна зробити висновок, що з продовольством в цій країні майже не має проблем, оскільки всім необхідним продовольством сама держава забезпечує її жителів, а отже не потребує завезення продуктів з інших країн, а це вказує на її самостійність та сильне становище на міжнародному просторі.