Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституц. право Укр.(Шкабаро).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
961.02 Кб
Скачать

Тема № 7. Законодавча влада в Україні.

План.

  1. Конституційний склад і структура ВРУ.

  2. Функції, повноваження та основні форми діяльності ВРУ.

  3. Конституційний статус народного депутата України.

  4. Форми діяльності та повноваження народного депутата України.

Законодавство до теми.

  1. Конституція України: Розділ 4 ст. 75-101.

  2. Про комітети Верховної Ради України: Закон України від 04 квітня 1995р. № 116/95-ВР.

  3. Про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України": Закон України від 22 березня 2001 року № 2328-ІІІ.

  4. Про особливості звільнення з посад осіб, які суміщають депутатський мандат з іншими видами діяльності: Закон України від 08 липня 2005 р. № 2783- V.

  5. Регламент Верховної Ради України від 27 липня 1994 року № 129/94-ВР.

  6. Про Уповноваженого Верховної Ради України прав людини: Закон України від 23 грудня 1997 року № 776/97-ВР.

  7. Про Рахункову палату Верховної Ради України: Закон України від 11 липня 1996 року № 315/96-ВР.

Питання для самостійного вивчення.

  1. Парламентські процедури у ВРУ.

  2. Уповноважений Верховної Ради України прав людини.

  3. Організація роботи Рахункової палати ВРУ.

  4. Чисельність та склад комітетів Верховної Ради України діючого скликання.

  5. Чисельність та склад депутатських фракцій Верховної Ради України діючого скликання.

  6. Гарантії депутатської діяльності.

  7. Помічник-консультант народного депутата України.

Конституційний склад і структура вру

Парламент (від лат. рагіаге — говорити) — це вищий загаль­нонаціональний представницький орган держави. У наукових працях західних теоретиків конституційного права подекуди застосовується термін «легіслатура» (від лат. Lех — закон), який є тотожним до терміну «парламент».

Попередниками сучасних парламентів були державні уста­нови представницького характеру у Стародавній Греції та Римі. Вважається, що перший парламент виник в Англії, коли у 1265 р. було скликано раду королівства, яка обмежила владу короля. Проте перші парламенти в їх сучасному розумінні виникли лише після буржуазних революцій у XVII—XVIII ст.

Залежно від того, яку роль відіграє парламент у житті кра­їни та обсягу його повноважень можна говорити про наявність чи відсутність парламентаризму у відповідній країні.

При цьому не можна заперечувати того, що в Україні вже реалізовано певні положення доктрини парламентаризму. Зок­рема, до них можна віднести такі: 1) Верховна Рада України — це єдиний законодавчий орган в Україні. До 1996 р. законо­давчим органом також була і Верховна Рада АРК, але із прийняттям Конституції України 1996 р. вона втратила зако­нодавчі повноваження; 2) Верховна Рада — це представницький орган, який складається із 450 народних депутатів, що репрезен­тують народ України; 3) Верховна Рада України — це колегі­альний орган, рішення приймаються на пленарних засіданнях шляхом голосування; 4) Верховна Рада України — це вибор­ний орган, він формується безпосередньо народом, що гаран­тує його легітимність; 5) Верховна Рада України має загальну компетенцію — вона бере участь у реалізації практично всіх функцій держави.

Конституційний склад Верховної Ради України — 450 на­родних депутатів, які обираються на основі загального, рівно­го, вільного, прямого виборчого права шляхом таємного голо­сування. Вибори депутатів нинішнього скликання Верховної Ради України здійснювалися за пропорційною виборчою системою.

Строк повноважень Верховної Ради України становить п'ять рокiв.

Верховна Рада України є монокамерним (однопалатним) парламентом, на відміну від більшості країн — членів Євро­пейського Союзу. У більшості випадків наявність бікамерного (двокамерного) парламенту обумовлена історичними традиці­ями (наприклад, такими є парламенти Польщі та Великої Бри­танії) або територіальним устроєм держави (бікамералізм вла­стивий, за правилом, федераціям).

Верховна Рада України є повноважною за умови обрання не менш як двох третин вiд її конституцiйного складу.

Верховна Рада України збирається на першу сесiю не пiзнiше нiж на тридцятий день пiсля офiцiйного оголошення результатiв виборiв.

Перше засiдання новообраної Верховної Ради України вiдкриває найстарший за вiком народний депутат України.

Повноваження Верховної Ради України припиняються у день вiдкриття першого засiдання Верховної Ради України нового скликання.

Президент України має право достроково припинити повноваження Верховної Ради України, якщо:

1) протягом одного мiсяця у Верховнiй Радi України не сформовано коалiцiю депутатських фракцiй вiдповiдно до статтi 83 цiєї Конституцiї;

2) протягом шiстдесяти днiв пiсля вiдставки Кабiнету Мiнiстрiв України не сформовано персональний склад Кабiнету Мiнiстрiв України;

3) протягом тридцяти днiв однiєї чергової сесiї пленарнi засiдання не можуть розпочатися.

Рiшення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України приймається Президентом України пiсля консультацiй з Головою Верховної Ради України, його заступниками та головами депутатських фракцiй у Верховнiй Радi України.

Повноваження Верховної Ради України, що обрана на позачергових виборах, проведених пiсля дострокового припинення Президентом України повноважень Верховної Ради України попереднього скликання, не можуть бути припиненi протягом одного року з дня її обрання.

Повноваження Верховної Ради України не можуть бути достроково припиненi Президентом України в останнi шiсть мiсяцiв строку повноважень Верховної Ради України або Президента України.