Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституц. право Укр.(Шкабаро).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
961.02 Кб
Скачать

Виконком сільської, селищної, міської ради

На відміну від постійних комісій виконавчий комітет сільської, селищної, міської, районної у місті ради є, хоч і підзвітним та підконтрольним раді, проте, самостійним органом місцевого самоврядування. Він утворюється ра­дою на строк її повноважень.

Кількісний склад виконавчого комітету визначається радою. Що ж стосується персонального складу викон­кому сільської, селищної, міської ради, то він затверд­жується радою за пропозицією сільського, селищного, міського голови; районної у місті ради — за пропо­зицією голови відповідної ради.

Склад виконавчого комітету ради:

  1. сіль­ський, селищний, міський голова (районної у місті ради — голови відповідної ради),

  2. заступник (заступ­ники) сільського, селищного, міського голови з пи­тань діяльності виконавчих органів ради,

  3. керуючий справами (секретаря) виконкому,

  4. керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, інші особи.

Оскільки сільські, селищні, міські ради обирають за пропозицією сільського, селищного, міського голови свого секретаря, на якого покладаються обов'язки по організації роботи в цих радах (ст. 50 Закону про місцеве самоврядування), ця посадова особа за посадою теж входить до виконавчих комітетів перелічених рад.

Основна форма роботи виконавчого комітету – його засідання, які скликаються відповідно сільським, селищним, міським головою, головою районної у місті ради, а в разі його відсутності чи неможливості здійс­нення ним цієї функції — заступником сільського, се­лищного, міського голови з питань діяльності виконав­чих органів ради (районної у місті ради — заступником голови ради).

Засідання виконкому скликаються в міру необхідності, але не рідше одного разу на місяць, і є правомочними, якщо в них беруть участь більше поло­вини від загального складу виконкому.

Сільська, селищна, міська, районна у місті (у разі її створення) рада у межах затверджених нею структури і штатів може створювати відділи, управління та інші ви­конавчі органи для здійснення повноважень. Ці органи є підзвітними і підконтрольними раді, яка їх утворила, підпорядкованими її виконавчому комітету, сільському, селищному, міському голові, голові районної у місті ради.

Положення про відділи, управління й інші виконавчі органи ради затверджуються відповідною радою.

Районні та обласні ради

Свої особливості має структура районних та облас­них, а також районних у містах рад. Ці ради очолюють їх голови, які обираються із депутатів рад. Таким же шля­хом обираються і заступники голів цих рад.

Голова районної у місті ради за посадою очолює виконавчий комітет.

Голова районної, обласної ради організує роботу в цій раді, є розпорядником коштів, передбачених на ут­римання ради, підписує рішення ради, протоколи її се­сій, представляє раду у відносинах з іншими органами та організаціями, очолює виконавчий апарат ради, орга­нізує роботу президії (колегії) ради та здійснює інші функції, передбачені Законом про місцеве самоврядування (ст. 55).

Президія (колегія) районної, обласної ради є дорад­чим органом цієї ради, який попередньо готує узгоджені пропозиції і рекомендації з питань, що передбачається внести на розгляд ради. До складу цього органу входять голова ради, його заступник, голови постійних комісій ради, уповноважені представники депутатських груп і фракцій.

Рішення президії ради мають рекомендаційний ха­рактер, що характеризує їх як внутрішній, допоміжний орган ради.

Що ж стосується виконавчого апарату районної, об­ласної ради, то на відміну від виконавчих органів інших рад цей апарат здійснює лише організаційно-правове, інформаційно-аналітичне, матеріально-технічне забезпе­чення діяльності ради, й органів, депутатів, сприяє взаємодії ради і з територіальними громадами, місцевими органами виконавчої влади, органами та посадовими особами місцевого самоврядування.

депутати

Відповідно до ст. 45 Закону сільські, селищні, міські, ра­йонні у містах (у разі їх створення), районні і обласні ради складаються з депутатів, які обираються населенням відпо­відної території.

Правовий статус депутатів представницьких органів місцевого самоврядування визначено у Законі "Про статус депутатів місцевих рад" від 11 липня 2002 р.

В ньому визна­чаються:

  • строк повноважень депутата;

  • підстави достроково­го припинення його повноважень;

  • несумісність його статусу з деякими посадами та видами діяльності;

  • діяльність депута­та у виборчому окрузі;

  • його права і обов'язки;

  • звіти депутата перед виборцями;

  • повноваження депутата у раді та її орга­нах;

  • інститути депутатського звернення і запиту;

  • порядок утворення депутатських груп і фракцій;

  • основні гарантії де­путатської діяльності;

  • підстави і процедура відкликання де­путата місцевої ради.