Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституц. право Укр.(Шкабаро).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
961.02 Кб
Скачать

Поняття та принципи виборчого права

Виборче право – це сукупність правових норм, що закріп­люють порядок утворення представницьких органів державної влади та органів місцевого самоврядування і здійснення гро­мадянами своїх виборчих прав шляхом голосування.

Принципи ви­борчого права – це засади, на основі яких здійснюються вибори і відповідно до змісту яких вибори можна вважати реальним волевиявленням народу, формою прямого народовладдя.

Характеристика принципів виборчого права

  1. Принцип вільних виборів означає, що громадяни беруть участь у виборах добровільно, без державного примусу – кожний виборець самостійно вирішує, брати йому участь у виборчому процесі чи ні.

Цей принцип забороняє переслідування за ухилення від участі в голосування (абсентеїзм), якими б причинами воно не було б викликане – хвороба, від'їзд, незацікавленість у результатах виборів, бажання використати свою неучасть у голосування як політичну демонстрацію тощо.

Абсентеїзм – це неявка частини виборців на виборчі дільниці для голосування і, таким чином, відмова їх від реалізації свого активного виборчого права. Види абсентеїзму: політичний, економічний, соціальний, аполітичний.

  1. Принцип загальності означає, що право обирати мають усі громадяни України, яким на день голосування виповнилося 18 років, – це право називається активним виборчим правом.

Загальне виборче право передбачає виборчі цензи:

  • віковий ценз означає, що право обирати мають усі громадяни України, яким на день голосування виповнилося 18 років (ст. 70 Конституції);

  • ценз дієздатності – не мають права голосу громадяни, визнані судом недієздатними (Здійснення виборчого права зупиняється для осіб, які за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі.);

  • ценз осілості – при місцевих виборах.

Загальне виборче право озна­чає, що будь-які прямі або непрямі непередбачені цими законами пільги чи обмеження щодо виборчих прав громадян України за­лежно від походження, соціального й майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, ставлення до релігії, полі­тичних переконань, роду й характеру занять забороняються.

Пасивне виборче право – право громадян бути обраними до складу виборних органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Виборчим законодавством воно розглядається по-різному.

Цензи пасивного виборчого права:

  • віковий:

  • народним депутатом України може бути обраний громадянин України, який має право голосу, на день виборів досяг 21-річного віку і постійно проживає на території України протягом останніх п'яти років;

  • Президентом України може бути обраний громадя­нин України, який досяг 35-річного віку, має право голосу, про­живає в Україні протягом 10 останніх перед днем виборів років і володіє державною мовою;

  • депутатом Місцевої ради народних депутатів може бут обраний громадянин України, який на день голосування досяг 18-річного віку, має виборчі права і постійно проживає або працює та території відповідної ради.

  • ценз осілості встановлюється при парламентських та президентських виборах ("приживає останні __ років");

  • встановлюється ценз судимості (не може бути обраний депутатом громадянин, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку);

  • встановлюється мовний ценз при президентських виборах.

  1. Принцип рівного виборчого права означає, що громадяни України беруть участь у виборах депутатів на рівних за­садах, тобто всі громадяни мають однакову кількість голосів і кожний виборець однаково впливає на результати виборів.

  2. Принцип прямого виборчого права означає, що депутати обираються безпосередньо виборцями.

  3. Таємність голосування на виборах означає, що ніякі форми контролю за волевиявленням виборців не допускаються, а саме:

  • голосування відбувається у спеціально обладнаній для цього ка­біні чи кімнаті;

  • під час заповнення бюлетеня в кабіні для голосу­вання може перебувати лише особа, яка голосує;

  • для голосування осіб, які за станом здоров'я не можуть прибути до приміщення для голосування, законом передбачено окрема процедура.

  1. Принцип вільного і рівноправного висунення кандидатів пере­дбачає, що всі громадяни України з правом голосу мають право висувати кандидатів. Вони можуть реалізувати це право як без­посередньо, так і через політичні партії та їхні виборчі блоки або трудові колективи, збори виборців.

  2. Гласність і відкритість виборчого права означає, що завжди підготовка і проведення виборів депутатів здійснюються відкри­то і гласно.

  3. Рівність можливостей для всіх кандидатів у проведенні виборчої кампанії як принцип виборчого права має розумітися так, що всім кандидатам після офіційної їх реєстрації надається мож­ливість взяти учать у виборчій кампанії на рівних засадах, вони мають рівне право на використання державних засобів масової інформації на території України, у них рівні можливості Щодо матеріально-технічного і фінансового забезпечення їх участі у виборчій кампанії з боку держави.

  4. Принцип неупередженості до кандидатів з боку державних органів, установ та організацій, органів місцевого самовряду­вання передбачає:

  • звільнення кандидата від виробни­чих або службових обов'язків зі збереженням середньої заробітної плати за місцем роботи;

  • кандидати під час вибор­чої кампанії не можуть бути звільнені з роботи, а також переведені на іншу роботу або посаду без їхньої згоди,

  • при­тягнені до кримінальної відповідальності, заарештовані або піддані заходам адміністративного стягнення, що наклада­ється в судовому порядку без згоди відповідних державних органів;

  • До того ж особи, які насильством, обманом, погрозами чи в інший спосіб перешкоджають вільному здійсненню грома­дянином України права обирати та бути обраним, вести пе­редвиборну агітацію, публічно закликають або агітують за бойкотування виборів, а також члени виборчих комісій, службові особи державних і громадських органів, які вчини­ли підробку виборчих документів, неправильний підрахунок голосів, порушили таємницю голосування або допустили інше порушення виборчого законодавства, несуть відпові­дальність, передбачену цим законодавством. До певної відпо­відальності притягуються також особи, які опублікували або в інший спосіб поширили явно неправдиві відомості про кандидата.

  1. Принцип свободи агітації передбачає, що :

  • всі громадяни України, їхні об'єднання, трудові колективи, довірені особи кандидатів мають право вільно та безперешкодно обговорю­вати програми кандидатів, їхні особисті якості, а також плат­форми і програми тих партій, блоків, зборів, що їх висуну­ли.

  • дозволяється вести агітацію як за, так і про­ти кандидата в усіх ЗМІ;

  • кандидати та­кож мають право на зустрічі з виборцями – як безпосеред­ньо, так і через довірених осіб.

  • кандидати можуть здійсню­вати передвиборну агітацію в будь-яких формах і різними засобами.