Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 1_6 (1).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
771.07 Кб
Скачать

Оборотна відомість за аналітичними рахунками до синтетичного рахунку 20 “Виробничі запаси”

Назва аналітичного рахунку

Од. виміру

Ціна, грн.

Сальдо на

_________

Обороти за ___________

Сальдо на

_________

К-ть

Сума

Дебет

Кредит

К-ть

Сума

К-ть

Сума

К-ть

Сума

Разом

При правильному веденні обліку суми оборотів і залишків в оборотній відомості за аналітичними рахунками повинні дорівнювати оборотам і залишкам відповідного синтетичного рахунку, які містяться в оборотній відомості за синтетичними рахунками.

Отже, оборотна відомість за аналітичними рахунками – це спосіб узагальнення оборотів і залишків по аналітичних рахунках (що об’єднуються відповідним синтетичним рахунком) з метою перевірки правильності облікових записів і одержання інформації необхідної для оперативного керівництва.

Сальдова відомість

На підприємствах можуть складати сальдову відомість. Вона як правило відкривається на рік і містить дані тільки про залишки на рахунках на перше число кожного місяця.

Сальдова відомість за______________ 20__ р.

(грн.)

Рахунки

Сальдо на 01.01.20_ р.

Сальдо на 01.02.20_ р.

Сальдо на ……

Дебет

Кредит

Дебет

Кредит

Дебет

Кредит

1

2

3

4

5

6

7

Разом:

Шахова відомість

Оборотну відомість за синтетичними рахунками називають простою. В ній містяться залишки і обороти, але відсутня кореспонденція рахунків, що не дозволяє повністю розкрити економічний зміст оборотів.

Більш детальну економічну інформацію дає шахова оборотна відомість. В ній по кожному рахунку загальна сума дебетового і кредитового оборотів приводиться не тільки в цілому, але й деталізується з вказівкою кореспонденції рахунків.

За будовою шахова оборотна відомість нагадує шахову дошку. Всі рахунки в ній записуються двічі – по вертикалі та по горизонталі. Сума в клітинці шахової оборотної відомості показує, який рахунок дебетується, я який кредитується.