Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 1_6 (1).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
771.07 Кб
Скачать

46

Тема 1 господарський облік, його суть і характеристика

1. Сутність господарського обліку та його види

2. Характеристика бухгалтерського обліку, його користувачі та види

3. Місце бухгалтерського обліку в управлінні підприємством, його функції та завдання

4. Бухгалтерський облік як наука

  1. Сутність господарського обліку та його види

Облік, взагалі – це процес, який складається з операцій спостереження, сприйняття, вимірювання та фіксації (реєстрації) фактів, процесів, подій природи або суспільного життя.

Якщо процес обліку відбувається у суб’єктів господарської діяльності, то такий облік називається господарським.

Суб'єктами господарської діяльності є фізичні та юридичні особи. Фізичними особами є громадяни країни та інших держав, юридичними особами — підприємства, організації й установи.

Господарський облік історично зумовлений; виник і розвивався разом із господарською діяльністю людини. У XV ст. з'явилися перші друковані праці з правил ведення обліку, автором однієї з яких був Лука Пачолі (1445—1515), відомий як родоначальник бухгалтерії. Його книга "Трактат про рахунки і записи" є першою працею з обліку. Із розвитком продуктивних сил і виробничих відносин у різних соціально-економічних формаціях облік адаптувався до вимог суспільства і в результаті сформувався як прикладна економічна наука.

Господарський облiк надає якiсну характеристику господарським операцiям. Для того, щоб отримувати вiдомостi для керiвництва господарською дiяльнiстю, необхiдно збирати вiдомостi про окремi господарськi факти, але не просто спостерiгати за ними, а й їх вимiрювати, тобто вiдображати в певних числових показниках. Цi показники слiд реєструвати, для того, щоб забезпечити їх зберiгання та можливiсть використання в будь-який момент. Спостереження, вимiрювання i реєстрацiя окремих явищ, з яких складається господарська дiяльнiсть, являють їх кiлькiсне вiдображення. Це й складає основний змiст господарського облiку. Звiдси потрiбно зробити висновок про визначення господарського облiку.

Господарський облiк – це спосiб кiлькiсного вiдображення та якiсної характеристики господарської дiяльностi для контролю та управлiння нею. В процесi iсторичного розвитку облiк удосконалюється у вiдповiдностi з вимогами нових суспiльно – економiчних формацiй, а також набуває все бiльшого значення.

Метою господарського обліку є адекватне відображення фактів господарської діяльності, надання повної і правдивої інформації для прийняття рішень.

В Україні господарський облік поділяють на 3 види: оперативний, статистичний, бухгалтерський, кожен з яких має свої завдання, об'єкти обліку, способи одержання й обробки інформації, функції.

Оперативний облік використовується для спостереження і контролю за окремими операціями і процесами на найважливіших ділянках господарської діяльності з метою управління ними в міру їх здійснення. Він тісно пов'язаний з контролем, не має певної системи документації, використовує всі вимірники, забезпечує оперативність одержання інформації.

Статистичний облік вивчає і контролює масові суспільно-економічні та окремі типові явища і процеси. При цьому кількісні аспекти статистика досліджує в нерозривному зв'язку з якісним змістом у конкретних умовах місця і часу. Статистика застосовує різні вимірники і властиві їй способи спостереження (масові та вибіркові), систему показників (абсолютні, відносні та середні величини).

Дані статистичного обліку застосовують для макроекономічного аналізу й управління.

Основним видом господарського обліку є – бухгалтерський. В системі бухгалтерського обліку відображається вся господарська діяльність підприємства, яка складається з сукупності господарських операцій.

Отже, бухгалтерський облік – це основне джерело економічної інформації та важливий засіб контролю за фінансово-господарською діяльністю підприємства.

Всі три види обліку — оперативний, статистичний і бухгалтерський — тісно взаємопов'язані, доповнюють один одного й утворюють єдину систему обліку, яка ґрунтується на єдності предмета, мети, завдання, методології, державного регулювання.