Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
1.53 Mб
Скачать

2.2. Підземні води

Підземними називають усі типи вод, які містяться в товщах гірських порід земної кори. Наука, яка вивчає підземні води, називається гідрогеологією. Підземні води тісно пов'язані з водою атмосфери й наземної гідросфери — озерами, ріками. і т. д. У природі відбувається безперервна взаємодія таких вод, так званий гідрологічний кругообіг (див. рис.1).

Рис. 1. Кругообіг води в природі: атмосферні опали; //— випаровування; ІІІ ~ поверхневий стік: IV—- підземний стік; V — просочування вол атмосферних опадів

Розрізняють малий і великий кругообіги. Суть першого полягає в тому, що частина води, яка випаровується з поверхні океанів і морів, надходить в атмосферу, конденсується і знову випадає в океан, завершуючи кругообіг. Великий кругообіг охоплює водообмін між океаном і суходолом. Значну частину водяної пари з океану переносять повітряні течії на материки, де за сприятливих умов пара конденсується і випадає у вигляді атмосферних опадів. Одна частина цих опадів у вигляді води стікає поверхнею і знову, безпосередньо або через річки, потрапляє в океан, друга — просочується в гірські породи і поповнює підземні води, які формують підземний стік, а третя частина випаровується в атмосферу. Співвідношення між кількістю води, що стікає поверхнею, просочується в гірські породи і випаровується в атмосферу, змінюється залежно від конкретних природних умов: рельєфу місцевості, температури повітря, рослинного покриву, водопроникності гірських порід тощо.

В межах великого кругообігу ще виділяють внутрішній, або внутріконтинентальний кругообіг, який неодноразово повторюється, суттєво збільшуючи кількість атмосферних опадів, що відбивається на зростанні запасів підземних вод.

За час практичних занять ми брали у кількох місцях зразки підземних вод, а саме у криниці села Гаразджа, біля витоків річки Сапалаївка, а також для порівняння брали воду зі ставка поблизу села Струмівка і з річки Сапалаївка поблизу вулиці Винниченка. Ми вимірювали pH даних зразків, визначали наявність каламутності, фіксували дату і час коли брали проби, дані записали у таблиці.

Гідрометричні показники Таблиця 1.

Місце відбирання

проби

Час

Дата

Прозорість

Каламут-ність

Запах

pH

1.Кринична

вода

10.20

02.07.09

прозора

Не виражений,

по шкалі 0

6.5

2.Витока

11.20

02.07.09

прозора

Помітний, по шк.. 3

7.5

3.Ставок поблизу с.Струмівка

12.00

02.07.09

прозора

Слабкий, по шк. 1

6.5

4.р.Сапалаївка

поблизу вул.

Винниченка

14.00

02.07.09

прозора

Чіткий за шкалою 4

6.5

З даних таблиці що усі зразки прозорі, pH у них коливається від 6.5 до 7.5, тобто середовище близьке до нейтрального, запах – від не вираженого (по шк. 0) у воді з криниці до чітко вираженого у р. Сапалаївка.

Розділ 3. Екологічна оцінка ґрунтово-геоботанічних факторів

У цьому розділі ми описали особливості ґрунтового покриву окремих відмінних за природно-кліматичними умовами ділянок. Для дослідження ми обрали три ділянки: перша ділянка – ділянка в лісі поблизу села Гаразджа, друга – на лука поблизу витоків р. Сапалаївка, третя – між руслом і старицею р. Стир. На цих ділянках ми робили ґрунтові розрізи, вивчали особливості залягання грунтових горизонтів, визначали тип ґрунту та відповідний процес ґрунтоутворення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]