Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
1.53 Mб
Скачать

4.3. Гідрологічна характеристика водойм

Одним із основних завдань нашої практики було описати гідрологічну характеристику та визначити гідрологічні показники водойм, які знаходяться в межах досліджуваних ділянок. Ми за допомогою різних пристроїв визначали швидкість течії річок, глибину та ширину русла річок, брали проби води з водойм для подальшого їх лабораторного аналізу, тобто визначення їх фізичних (запах, колір, каламутність) і хімічних (відносна твердість, кислотність) властивостей, потім порівнювали властивості різних проб. Для гідрологічного дослідження ми брали ділянку річки Сапалаївка разом з Теремнівськими ставками, ділянку зрошувальних каналів р.Сапалаївка, ділянку витоків р. Сапараївка, ділянку р.Жидувка та старого русла р.Стир.

В районі річки Сапалаївки поблизу вул. Шопена ми вимірювали швидкість течії річки. Спочатку ми вибирали ділянку річки з більш–менш прямим руслом, далі відміряли певну відстань ,в нашому випадку величина відстані дорівнювала 16 метрів, пускали поплавець по течії і фіксували час за який він подолав задані 16 метрів, величина часу дорівнювала 52,05 секунд. Далі за формулою V=S/τ, де V – швидкість течії[м/с], S – задана відстань[м], τ – час за який поплавець долає задану відстань[с], визначали швидкість, в нашому випадку величина швидкості дорівнювала 0,3227м/с. Дослід повторювали кілька разів, щораз збільшуючи відстань. Далі з усіх отриманих в результаті дослідів значень швидкостей знаходили середнє арифметичне значення швидкості.

На інших ділянках р. Сапалаївка, а саме поблизу парку ім.. 900-річчя Луцька, місце впадання у р Стир, біля зрошувальних каналів, на зрошувальному каналі також для порівняння взяли ділянку р. Жидувка. На цих ділянках ми вимірювали ширину і глибину, результати подані у

таблиці 6.

Гідрометричні показники Таблиця 6.

Місце проведення дослідів

Ширина, м

Глибина, м

Виток р.Сапалаївка

4

0.75 – 0.65

Впадання р.Сапалаївка у р. Стир

5-6

1.5 - 2

Сапалаївка в парку ім..900-річчя

2

0.33

р. Сапалаївка біля зрошувального каналу

4

0.2

Зрошувальний канал

1.5

0.22 – 0.5

р. Жидувка поблизу стариці р. Стир

1.2

0.17 – 0.3

р. Сапалаївка поблизу вул.. Шопена

2

0.5

На річці Сапалаївка поблизу проспету Відродження ми за допомогою рулетки, олівця, блокнота зарисовували поперечний переріз русла річки і план річища, результати подані у додатках 17 і 18. Для лабораторного дослідження взяли невелику кількість води з річки Жидувки і з стариці р. Стир з під моста по вул. Гнідавській для аналізу в лабораторії. В результаті лабораторного аналізу проб води з досліджуваної ділянки дослідили, що вода з річки Жидувки має жовтуватий колір, запах дуже помітний, присутня невелика каламутність, у даній воді присутні мікроорганізми, кислотність – 7,5, дана вода – відносно м’яка, а вода з стариці р. Стир має pH = 7, тобто нейтральна, що є з екологічної точки зору досить таки непогано, запах дуже чіткий, дана вода відносно прозора, по м’якості поступається воді з р.Жидувка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]