Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
1.53 Mб
Скачать

1.4.Ділянка в районі зрошувальних каналів річки Сапалаївка

На схід від Теремнівських ставків між мостом через об’їзну дорогу Стумівка-Дачне і селом Струмівка (див. додаток 1) знаходяться зрошувальні канали річки Сапалаївки. На цій території ми за допомогою приладів-самописців визначали коливання вологості, тиску та температури повітря. За допомогою довідників та іншої літератури визначали різноманітність рослинного покриву ділянки поблизу одного із каналів, брали проби води з каналу для подальшого лабораторного визначення її фізичних та хімічних властивостей. Визначали та порівнювали кут нахилу берегів річки з кутом нахилу берегів каналу, а також порівнювали зарослість річки та каналу і ще порівнювали різноманіття рослинності поблизу річки і поблизу каналу.

1.5.Ділянка поблизу витоків річки Сапалаївка та територія поблизу села Струмівка

Витоки річки Сапалаївка розташовані на північ від траси Луцьк-Рівне-Київ поблизу цвинтаря (північно-західна околиця села Гаразджа) (див. додаток 1). Річка бере свій початок з болота (див. додаток 3), порослого чагарником, через кількасот метрів болото переходить у невеликий струмок, який зливається з першою притокою, що бере свій початок з джерела, яке знаходиться на північ від річки, і на північний захід від болота на відстані близько одного кілометра. На цій ділянці ми вимірювали ширину і глибину річки, брали проби води для її лабораторного аналізу. На схід від болота на відстані близько 500м на річці розташований ставок, значна частина берегів якого знаходиться у користуванні приватними особами. Так як ставок використовується як рекреаційна зона рослинність навколо нього явно відрізняється від рослинності вздовж русла річки – берег не зарослий чагарниками та лучною рослинність, яку ми спостерігали поблизу витоків. Ми також брали воду з ставка для визначення її властивостей, а також для порівняння з водою біля витоків річки і з іншими зразками вод, які ми брали за час практичних занять. Поблизу тролейбусної зупинки Гаразджа , ліворуч траси на луку ми робили ґрунтовий розріз, визначали послідовність залягання та особливості з ґрунтових горизонтів, тип ґрунту, процес ґрунтоутворення, притаманний цьому ґрунту, а також особливості рослинності у місці ґрунтового розрізу, брали зразки та мазки ґрунту.

1.6.Ділянка річки Стир між селами Рованці та Боратин

Дана територія знаходиться у південній околиці Луцька (див. додаток 9) між мостом на об’їзній дорозі через с. Рованці і селом Боратин .(див. додаток 1). Береги річки на цій ділянці часто зарослі деревами і чагарниками (див. додаток 8). Західний берег річки є більш обривистий, лівий ж більш пологий (див. додаток 4), що обумовлено обертанням Землі навколо своєї осі. За допомогою визначників рослин описували рослинність поблизу річки. Також на схилах берегів річки спостерігали різні форми морфоскульптур, а саме урвища, відслонення та зсуви. Ми описували ці морфоскульптури і з’ясовували які геологічні процеси, фактори в свою чергу посприяли їх утворенню.

Розділ 2. Екологічна характеристика геологічних, гідрологічних, та геоморфологічних факторів.

У цьому розділі ми описуємо геологічні, гідрологічні та геоморфологічні особливості досліджуваних ділянок. За час практичних занять ми спостерігали різні форми морфоскульптур, ми описували їх, визначали фактори які посприяли їх утворенню, а також вивчали вплив їх на природні системи відповідних досліджуваних ділянок. Визначали гідрологічні характеристики водойм, брали проби вод з різних водойм та лабораторно досліджували їх властивості.

2.1. Екзо- та ендогенні процеси

Процеси, що впливають на формування твердої оболонки Землі по своєму положенню щодо її поверхні підрозділяються на ендогенні(внутрішні) й екзогенні(зовнішні).

2.1.1. Ендогенні процеси. Під ендогенними рельєфоутворюючими факторами розуміються процеси, обумовлені внутрішнім розвитком літосфери і нерівності земної поверхні, що створюють, в умовах приповерхнього гравітаційного полючи Землі і під впливом її рухів у просторі. Структурні форми, виражені в рельєфі – полігенні утворення, тому що завжди в різному ступені перекручені екзогенними процесами. Ендогенні процеси протікають в умовах високих температур і тисків. Гравітаційне поле Землі і сили обертання можуть впливати на форму планети, викликати вертикальні і горизонтальні переміщення фрагментів літосфери різної щільності, процеси діапіризму і т.д. Для рельєфоутворення найбільше значення мають механічні рухи літосфери, магматизм і метаморфізм. Один з найважливіших результатів – формування первинних нерівностей твердої поверхні Землі – тектонічно обумовлених підняттів і западин. Екзогенні процеси, процеси, які обумовлені зовнішній чинниками поділяються на 3 групи: вивітрювання (руйнування), денудація (знос) і акумуляція (нагромадження). Денудація й акумуляція по ефекті впливу на рельєф є що нівелюють.

Джерела енергії ендогенних процесів підрозділяються на : зовнішні (космічні); внутрішні (земні): зони.

Під досліджуваною ділянкою поблизу села Гаразджа проходить тектонічний розлом. Але так як ендогенні геологічні процеси – це внутрішньо-земні процеси у нас не було змоги дослідити їх.

2.1.2. Екзогенні геологічні процеси. Екзогенні процеси – це геологічні процеси, що відбуваються на поверхні Землі та в її приповерхневих шарах (вивітрювання, денудація, абразія, ерозія, діяльність льодовиків, підземних вод); зумовлені, головним чином, енергією сонячної радіації, силою тяжіння і життєдіяльністю організмів; тісно пов'язані з ендогенними процесами..

Найбільш поширеними морфоскульптурами зумовленими екзогенними геологічними процесами є: площинний змив, селі, осипи, обвали, відслонення, зсуви, урвища, карстові морфо скульптури і т. д. На практичних заняттях нам доводилось спостерігати відслонення природного і антропогенного походження, урвища і зсуви і тому в даній роботі ми описували лише ті морфоскульптури, які ми спостерігали за час практичних занять, описувати інші форми морфо скульптур є на нашу думку недоречно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]