Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
1.53 Mб
Скачать

1.1. Ділянка поблизу річки Жидувки та старого русла річки Стир

Досліджувана ділянка 1 — ділянка річки Жидувки від стадіону, в районі вул. Мамсурова міста Луцька, до місця де річка впадає у старицю річки Стир (поблизу вул. Потебні м. Луцьк, див. додаток 1). На досліджуваній ділянці спостерігаємо захаращеність берегу річки городами, що є на нашу думку неприпустимо так як така діяльність негативно впливає на рослинність долини річки, а також може призвести до забруднення ґрунтів і річкової води всілякими мінеральними добривами та пестицидами, якими обробляють такі городи. Часто береги порослі чагарниками, де-не-де трапляються купи сміття – яскравий приклад негативної антропогенної діяльності. Ширина русла річки на досліджуваній території – близько 1,2м, а середня глибина –17-30см., вода прозора В долині річки спостерігаємо відслонення, найбільш ймовірно викликане антропогенною діяльністю. На цій ділянці ми описували відслонення антропогенного походження, різноманітність рослинності, брали проби води для лабораторного аналізу, вимірювали та описували гідрометричні показники, між руслом та старицею річки Стир робили ґрунтовий розріз та визначали тип ґрунту та притаманний цьому ґрунту процес ґрунтоутворення, брали зразки та мазки ґрунту.

1.2. Ділянка поблизу села Гаразджа

Село Гаразджа розташоване на південний схід від міста Луцьк, праворуч траси Луцьк-Рівне-Київ (див. додаток 1). Тут, поблизу дитячого табору «Сонячний», ми закладали ботанічні ділянки на луках та у лісі, детально проводили опис рослинності, визначали віковий склад рослин, їх поширеність та розміщення на даній ділянці. За допомогою компаса робили план місцевості. На цій ділянці також вимірювали спеціальними приладами коливання температури, вологості та тиску повітря, вимірювали температуру повітря. Також на даній ділянці описували відслонення , яке розташоване на схилі ставка, визначали які геологічні процеси та фактори посприяли його утворенню. Також у лісі поблизу перехрестя між трасою Луцьк-Рівне і дорогою, що повертає з траси у село Гаразджа ми робили ґрунтовий розріз, описували генетичні горизонти ґрунту, складали схему профілю ґрунту, визначали тип ґрунту, процес ґрунтоутворення, а також описували особливості рослинності поблизу ґрунтового розрізу, віковий склад дерев.

1.3. Ділянка річки Сапалаївки та Теремнівських ставків у межах міста Луцька

Теремнівські ставки розташовані на річці Сапалаївка і знаходяться у східній частині міста поблизу житлового району Теремне між вулицями Теремнівською та Липинською (див. додаток 1). Річка Сапалаївка протікає в більшості по території міста, впадає у р. Стир поблизу вул. Набережна. Тут, у місці впадання річки вимірювали гідрометричні показники, порівнювали різноманіття рослинності річок, визначали рівень антропогенного впливу на річку, порівнювали кут схилу берегів та вплив водної ерозії на них. В парку культури та відпочинку ім. 900-річчя Луцька, який розташований між проспектом Відродження та вулицею В.Чорновола визначали швидкість течії річки, вимірювали гідрометричні показники, а також складали план річища і поперечний розріз річки. Поблизу вулиці Шопена в місці, де ширина русла річки на становить близько двох метрів, максимальна глибина близько 50 см, береги річки порослі чагарниками, ми визначали швидкість течії річки за допомогою поплавця, рулетки і секундоміра.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]