Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Волинський національний університет імені Лесі Українки

Хімічний факультет.

Кафедри екології та

охорони

навколишнього

середовища

Звіт

Із загально-екологічної практики

виконали студенти 13Е

групи; бригада №.4:

Герук Андрій

Романюк Ілона

Тимчук Галина

Ткачук Юлія

Харинюк Тетяна

Шоп’як Іванна

Юзьвін Тетяна

Керівник:

ст. викл. Країло Я.І.,

ст. викл. Джам О.А.,

ст. викл. Личманюк О.С.

Луцьк – 2009

Зміст

Вступ ( Романюк І., Герук А.)

Розділ 1. Характеристика місця проведення практики 7

1.1. Ділянка поблизу річки Жидувки та старого русла річки Стир (Шоп’як І.) 7

1.2. Ділянка поблизу села Гаразджа (Харинюк Т., Юзьвін Т.) 8

1.3. Ділянка річки Сапалаїки та Теремнівських ставків у межах міста Луцька (Герук А.) 8

1.4.Ділянка в районі зрошувальних каналів річки Сапалаївка

(Тимчук Г.) 9

1.5.Ділянка подлизу витоків річки Сапалаївка та територія поблизу села Струмівка (Ткачук Ю.) 9

1.6.Ділянка річки Стир між селами Рованці та Боратин

(Романюк І.) 10

Розділ 2. Екологічна характеристика геологічних, гідрологічних,

та геоморфологічних факторів. 11

2.1.Ендо- та екзогенні процеси та їх розвиток під

впливом антропогенної діяльності (Тимчук Г., Герук А.) 11

2.1.1.Поняття ендогенних геологічних процесів

2.1.2.Екзогенні процеси

2.1.2.2.Зсуви

2.1.2.3.Відслонення

2.1.2.4.Урвища

2.2.Підземні води (Юзьвін Т., Ткачук Ю.) 14

Розділ 3. Екологічна оцінка ґрунтово-геоботанічних факторів 17

3.1. Методика вивчення ґрунтового покриву. Ґрунтовий профіль,

його опис, будова, індексація (Романюк І., Шоп’як І.,

Харинюк Т. ) 17

3.2. Опис рослинності на досліджуваній ділянці (Ткачук Ю.,

Герук А., Юзьвін Т.) 20

Розділ 4. Екологічна оцінка клімато - гідрологічних факторів 25

4.1. Клімат, його вплив на екологічний стан територій.

Метеорологічні спостереження (Тимчук Г., Харинюк Т.,) 26

4.1.1. Радіаційний і тепловий режим

4.1.2. Атмосферна циркуляція і вітровий режим

4.1.3. Температурний режим

4.1.4. Режим зволоження

4.2. Гідрологічна характеристика водойм (Герук А.,

Харинюк Т, Юзьвін Т.) 41

Висновки (Тимчук Г., Ткачук. Ю., Романюк І.) 44

Список використаних джерел 48

Додатки 50

ВСТУП

Польова практика є невід'ємною складовою навчального процесу підготовки екологів. Студенти-екологи приступають до проходження практики, маючи знання про головні закономірності функціонування літосфери, атмосфери, гідросфери, та біосфери, про головні екологічні закономірності, про глобальні екологічні проблеми та шляхи їх вирішення. Ці знання забезпечуються фундаментальними дисциплінами, які викладаються протягом першого року підготовки екологів. Серед них – «Вступ до фаху», «Ґрунтознавство»; «Метеорологія і кліматологія». «Геологія, з основами геоморфології», «Гідрологія» тощо. На практиці передбачено поглиблення набутих знань, закріплення вмінь з навчальних дисциплін, що вже вивчені, отримання випереджальних знань із навчальних дисциплін, що ще не вивчалися, та формування нових умінь безпосереднього польового дослідження.

Практика передбачає наукову роботу студентів за рахунок опанування навчальних елементів, зорієнтованих на здійснення власного наукового польового дослідження.

Метою навчальної загально-екологічної практики є формування, закріплення та актуалізація вмінь студентів щодо визначення екологічного стану території на підставі комплексного аналізу особливостей та закономірностей стану компонентів довкілля. Практика побудована таким чином, щоб висвітлити дію головних природних та антропогенних факторів на формування екологічного стану території польових досліджень. Метою даної роботи є екологічна характеристика окремих ділянок поблизу міста Луцька з різними рельєфними, гідрологічними та мікрокліматичними умовами.

Для виконання поставленої мети необхідно виконати такі завдання:

  • дати характеристику природно-кліматичних умов досліджуваних ділянок, тобто описати геологічні, гідрологічні, геоморфологічні, мікрокліматичні особливості ділянки, та різні фактори, які посприяли формуванню саме таких особливостей ділянки;

  • на деяких ділянках, відмінних за своїми природно-кліматичними умовами, ми маємо зробити ґрунтові розрізи, дослідити особливості залягання та послідовність ґрунтових горизонтів, тобто визначити тип ґрунту та процес ґрунтоутворення, притаманний саме цьому типу ґрунту;

  • описати різноманітність рослинного покриву ділянок, з’ясувати особливості поширення окремих видів рослин на досліджуваній ділянці, порівняти різноманітність рослинності на ділянках з різними природно-кліматичними умовами, а також визначити фактори, які безпосередньо впливають на розвиток рослинності досліджуваної ділянки;

  • визначити рівень антропогенного навантаження на досліджувані ділянки, прогнозувати можливі зміни у природних системах досліджувані ділянки під впливом людської діяльності ;

Для виконання поставленої мети нам також будуть необхідні вимірювальні прилади, різноманітні довідники методики та інша необхідна література, топографічні карти, зразки ґрунту та води, для подальшого їх лабораторного аналізу, фотознімки різних об’єктів досліджуваних ділянок, а також засоби для збереження та обробки, отриманих в результаті практичних занять, даних.

Практичне значення даної роботи полягає у тому, що на основі проведених вимірювань, спостережень, дослідів описати екологічні характеристики досліджуваних ділянок, визначити рівень антропогенного навантаження на них. На основі даної можна роботи різноманітні походи для дітей, учнів, які мають змогу на відносно короткому маршруті вивчати та спостерігати природні особливості тієї чи іншої ділянки . Під час подібної екскурсій створюються умови для порівняння штучного і природного середовищ, виділення їх характерних ознак і якісних параметрів життєзабезпечення. Місця, де проходить такий маршрут, оздоблюються різноманітними інформаційними та пояснювальними щитами, стендами. Це, на нашу думку, підсилює краєзнавчу спрямованість екологічної освіти, її етнічну і загальнолюдську сутність., а також виховання екологічно грамотної поведінки людини в природі, поширення знань про довкілля та людину як частину природи.

Розділ 1.Характеристика місця проведення практики

Для проведення практичних занять ми вибирали для досліджень окремі, заздалегідь вибрані ділянки поблизу міста Луцька та в самому Луцьку. На цих ділянках ми в першу чергу вивчали особливості розташування, схожість і відмінність між рослинним покривок ділянок з різними геологічними, рельєфними, мікрокліматичними умовами, визначали гідрологічні характеристики водойм, у різних місцях робили ґрунтові розрізи, визначали тип ґрунту, процес ґрунтоутворення, спостерігали різні морфо скульптури, та процеси, які сприяють їх утворенню, рівень антропогенного навантаження на ці ділянки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]