Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
1.53 Mб
Скачать

2.1.2.1. Зсуви.

Зсув – це пересування схилом відірваних від масиву верствуватих гірських порід під впливом сили ваги. Зсувну масу називають зсувним тілом. Поверхню, якою зсув відривається і переміщується донизу, називають поверхнею сповзання, сковзання, або зсуву. Найчастіше зсуви виникають на берегах, складених верствами пухких порід, нахилених у напрямку схилу і підстелених водотривкими породами. За поштовх до виникнення зсуву можуть правити землетруси, сильні дощі, підмив схилу річкою або перевантаження важкими спорудами тощо.

Зсуви завдають великої шкоди – руйнують будівлі, шосейні і залізничні шляхи сполучення, сільськогосподарські угіддя тощо.

На доводилось спостерігати зсув на ділянці схилу річки Стир, між об’їзною дорогою через с. Рованці і селом Боратин (див. додаток 7) Зсув знаходиться на західному березі річки, берег тут – обривистий, що обумовлено обертанням Землі навколо своєї осі. На нашу думку зсув сформувався за сприяння флювіальних, тобто водних процесів і гравітаційних сил, а також суглинистої материнської породи. Подібні зсуви завдають великої екологічної шкоди, так як руйнують ґрунтовий покрив. Найкращими засобами запобігання від зсувів на цій ділянці – засадження схилу деревною рослинністю, обмеження с/г робіт і будівництва вздовж берегів.

2.1.2.2. Відслонення гірських порід.

Відслонення — вихід корінних гірських порід на земну поверхню. Розрізняють природне відслонення (як правило, по берегах річок, на схилах гірських хребтів і т.д.) і штучне (у гірничих виробках – в кар'єрах, тунелях тощо).

Перше відслонення ми спостерігали на схилах річки Жидувка, поблизу поблизу вулиці Потебні, там де річка впадає у старицю річки Стир (див. додаток 2). На даній ділянці спостерігаємо захаращеність берегу річки городами.

Відслонення, найбільш ймовірно викликане антропогенною діяльністю, подібна діяльність людини може призвести до небажаних негативних геологічних наслідків для флори і фауни річкової долини. Відслонення має довжину близько 60 метрів і висоту близько 8 метрів. Породи на відслоненні переважно лесові. Біля підніжжя відслонення спостерігаємо купи сміття – яскравий приклад негативної антропогенної діяльності.

Друге відслонення спостерігаємо біля берегу р. Стир між мостом через с. Рованці і селом Боратин (див. додаток 2). Воно знаходиться з західного берегу річки. Найбільш ймовірно викликане антропогенною діяльністю, так як біля відслонення видні сліди важкої техніки. Висота цього відслонення близько 4 метрів, а довжина – близько 20 метрів..

Третє відслонення поблизу села Гаразджа (див. додаток 6) в районі дитячого табору «Сонячний» поблизу озера. Висота відслонення близько 2.5 – 3 м., довжина – близько тридцяти метрів. Біля підніжжя видні численні сліди важкої техніки, звідси можна зробити висновок про антропогенне походження цього відслонення. Материнська порода – переважно лес. Поблизу знаходиться ставок, частина прибережної зони якого використовується як рекреаційна зона, подібна діяльність людини не тільки завдає шкоди даній місцевості, а ще й псує естетичний вигляд ставка як відпочинкової зони.

Ще одне відслонення ми спостерігали на березі річки Стир між об’їзною дорогою через село Рованці і селом Боратин (див. дододаток 13). Відслонення знаходиться з західного берегу річки, найімовірніше сформувалось за сприяння флювіальних процесів і гравітаційних сил, а те що відслонення знаходиться саме з західного берегу пояснюється обертанням Землі навколо своєї осі. Дане відслонення має висоту близько 15 метрів і довжину – близько 60 метрів . Материнська порода – лес.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]