Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansovoe.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
485.38 Кб
Скачать

32. Державний бюджет України

Доходи Державного бюджету України складає сукупнiсть безповоротних надходжень, справляння яких передбачено чинним законодавством України, якi використовують для фiнансування виконання державних функцiй. У ст. 29 Бюджетного кодексу деталiзовано положення ст. 9 «Класифiкацiя доходiв бюджету», де визначено чотири типи надходжень (податковi надходження, неподатковi надходження, доходи вiд операцiй з капiталом, трансферти). Стаття 9, де закладено засади бюджетної класифiкацiї, яка закрiплює вiдповiдним роздiлом вичерпний перелiк бюджетних доходiв, уточнено ст. 29 вiдповiдно саме до Державного бюджету України. Пiд час визначення складу доходiв державного бюджету України використовують логiку «вiд зворотного» — це всi доходи, що отримуються згiдно з податковим законодавством тощо, за винятком надходжень до мiсцевих бюджетiв. Останнi визначено статтями: 64 «Склад доходiв, що закрiплюються за бюджетами мiсцевого самовря дування та враховуються при визначеннi мiжбюджетних трансфертiв», 66 «Склад доходiв бюджету Автономної Республiки Крим, обласних та районних бюджетiв, якi нраховуються при визначеннi обсягiв мiжбюджетних трансфертiв», 69 «Доходи мiсцевих бюджетiв, що не враховуються при визначеннi обсягу мiжбюджетних трансфертiв».

Слушним здається ще одне зауваження. Статтями 14 та 15 Закону України «Про систему оподаткування» закрiплено вичерпний перелiк загальнодержавних і мiсцевих податкiв і зборiв, якi й складають податковi надходження до вiдповiдних бюджетiв. Але такий їх розподiл на двi групи здiйснено за принципом компетенцiї органу, що вводить вiдповiдний платiж на певнiй територiї (держави чи територiальної громади). Разом з тим багато загальнодержавних податкiв i зборiв надходить до мiсцевих бюджетiв. Тому пiд час визначення папряму надходження коштiв вiд податку чи збору доцiльнiше орiєнтуватися на законодавчий акт, яким закрiплено правовий механiзм справляння окремого податку чи збору, або бюджетну класифiкацiю.

Видатки Державного бюджету України включають бюджетнi призначення на конкретнi цiлi, якi передбачено законом про Державний бюджет на вiдповiдний рiк. Видатки Державного бюджету на здiйснення повноважень держави визначають шляхом встановлення бюджетних призначень головним розпорядникам коштiв. Згiдно з бюджетною класифiкацiєю видатки Державного бюджету можуть розподiлятися за функцiональними, економічними, вiдомчими, програмними ознаками. Деталiзований перелiк видатків, що здiйснюють з Державного бюджету України, встановлено ст. 87 Бюджетного кодексу.

Державний бюджет України має мiстити пояснення всiх видаткiв, за винятком тих, якi пов’язано з державною таємницею (таємних видаткiв). Тому особливе місце серед видатків Державного бюджету займають таємнi видатки, якi передбачено на дiяльність органiв державної влади. В iнтересах нацiональної безпеки їх включають до Державного бюджету України без деталiзацiї.

Контроль за проведенням таємних видаткiв здiйснює Рахункова палата та Мiнiстерство фiнансiв у порядку, визначеному Верховною Радою України.

Звiти про проведенi таємнi видатки розглядає Комітет Верховної Ради з питань бюджету, Комітет Верховної Ради з питань законоданчого забезпечення правоохоронної дiяльностi, Комiтет Верховної Ради з питань боротьби з органiзованою злочиннiстю й корупцією, Комiтет Верховної Ради України з питань нацiональної безпеки й оборони.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]