Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій ЕКОНОМІЧНА ІНФОРМАТИКА.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
24 Mб
Скачать

1.9. Табличний процесор Excel – робота з діаграмами й графіками

Подання даних у графічному вигляді дозволяє вирішувати найрізноманітніші завдання. Усього Microsoft Excel для Windows пропонує 9 типів плоских діаграм і 6 типів об'ємних. Ці 15 типів включають 102 формати. Якщо їх не достатньо, ви можете створити власний користувальницький формат діаграми.

Процедура побудови графіків і діаграм в Excel відрізняється як широкими можливостями, так і надзвичайною легкістю. Будь-які дані в таблиці завжди можна представити в графічному вигляді. Для цього використовується Майстер діаграм, що викликається натисканням на кнопку з такою ж назвою, розташовану на стандартній панелі управління. Після натискання кнопки Мастер диаграм потрібно виділити на робочому аркуші місце для розміщення діаграми. Установіть курсор миші на кожній з кутів створюваної області, натисніть кнопку миші й, утримуючи її натиснутою, виділите прямокутну область. Після того, як ви відпустите кнопку миші, вам буде запропонована процедура побудови діаграми, що складається з п'яти кроків. На будь-якому кроці ви можете натиснути кнопку Готово, у результаті чого побудова діаграми завершиться. За допомогою кнопок Далі й Назад можна управляти процесом побудови діаграми. Якщо виділено вихідну область даних, найшвидший спосіб побудувати діаграму - натиснути клавішу F11.

Для відображення числових даних, введених в комірки робочої таблиці, використовуються різні типи маркерів. Часто діаграма містить такі елементи, як осі, сітка, заголовки й легенда.

  • Маркер – стовпчик, блок, крапка, сектор або інший символ на діаграмі, що зображує окремий елемент даних або одне значення комірки на аркуші. Зв'язані маркери утворять на діаграмі ряд даних.

  • Вісь – лінія, що обмежує одну з сторін області побудови.

  • Сітка – необов'язкова лінія в області побудови, що є продовженням розподілу осей. Сітка може бути горизонтальною або вертикальною, містити основні й допоміжні лінії або складатися з будь-якої комбінації перерахованих варіантів.

  • Легенда – прямокутник на діаграмі, що містить позначення й назви рядів даних. Для побудови діаграм можна використовувати дані, що перебувають у несуміжних комірках або групах комірок.

Майстер діаграм пропонує чотири кроки, на кожному кроці можна подивитися вид діаграми натисканням кнопки Просмотр результата в нижній частині вікна Мастера. Там же перебувають керуючі кнопки майстра Отмена, Назад, Далее, Готово. Натискання кнопки Готово виконується на останньому кроці, якщо зробити це раніше, то частина операцій по створенню діаграми не буде завершена. Порядок побудови діаграми наступний :

- виділити діапазони комірок, які включаються в діаграму;

- запустити Майстер діаграм.

Крок 1. Вибрати тип і вид діаграми. Натисніть кнопку Далее.

Крок 2. Перевірити, чи правильно виділений діапазон комірок і вибрати подання ряду даних по рядках або по стовпцях. Нажати кнопку Далее.

Крок 3. Вибрати параметри діаграми – увести назви діаграми й координатних осей, установити виведення і розміщення умовних позначок (Легенда), визначити підписи даних.

Крок 4. Вибрати аркуш для розміщення діаграми. Натиснути кнопку Готово. Діаграма з'явиться на робочому аркуші.

Вбудовані формати діаграм. В Excel можна будувати об'ємні й плоскі діаграми. Існують наступні типи плоских діаграм: Лінійчата, Гистограмма, З областями, Графік, Кругова, Кільцева, Пелюсткова, XY-Крапкова й Змішана. Об'ємні діаграми можна будувати наступних типів: Лінійчата, Гистограмма, З областями, Графік, Кругова й Поверхня. У кожного типу діаграми, як у плоскої, так і в об'ємної існують підтипи.

Необхідний тип вибирається на кроках 2 і 3 процеси побудови. Кожний тип діаграми може бути відформатований за допомогою відповідної команди, назва якої залежить від типу поточної діаграми. Ця команда розташована в останньому рядку меню, яке викликається натисканням правої кнопки миші. Різноманіття типів діаграм забезпечує можливість ефективно відображати числову інформацію в графічному вигляді:

Кругова діаграма показує як абсолютну величину кожного елемента ряду даних, так і його внесок у загальну суму. Така діаграма пов'язана з поданням якогось загального числа. Кругова діаграма містить тільки один ряд даних. Якщо вибрати кілька рядів, Excel використовує перший і проігнорує інші. При створенні кругової діаграми Excel підсумує виділений ряд даних, потім ділить значення кожного елемента на отриману суму й визначає розмір сектора, що відповідає даному елементу. Не слід включати підсумкову суму в ряд даних - це подвоїть суму й приведе до неправильного розподілу секторів.

Діаграма з областями являє собою графік, на якому області нижче графіка забарвляються відповідними кольорами. Графіки й діаграми з областями часто використовують для відображення значень, що змінюються згодом.

Стовпчаста діаграма збільшує наочність подання даних. На графіку лінії йдуть нагору й униз і в деяких точках зливаються. Стовпчаста діаграма робить відображення більше наочним.

Графік і діаграма з областями мають схоже оформлення. Горизонтальна лінія — це вісь X, вертикальна — вісь Y. Ці осі використовуються при побудові графіків. На стовпчастій діаграмі осі повернені на 90 градусів, вісь Х розташована ліворуч.

Гистограмма це стовпчаста діаграма з розташуванням осі Х знизу. Є й тривимірні варіанти таких діаграм. Циліндрична, конічна, пірамідальна — все це різновиду гистограмм.

Тривимірні діаграми мають три осі. При цьому вісь Х розташована знизу. Вертикальна вісь називається Z. Вісь Y спрямована як би вглиб, забезпечуючи тривимірність зображення. Призначення осей можна не запам'ятовувати: існують способи довідатися це в ході створення або редагування діаграми.

Вибравши тип діаграми на лівій панелі, виберіть на правій панелі її вид. Щоб одержати подання про те, як буде виглядати та або інша діаграма, побудована за вашими даними, наведіть покажчик миші на кнопку Просмотр результата, натисніть кнопку миші й не відпускайте її. Після вибору типу й виду діаграми клацніть на кнопці Далее.

На другому етапі переконаєтеся в тому, що правильно обрано діапазон. У випадку помилки скористайтеся кнопкою, повертаючою, діалогове вікно й виберіть діапазон заново. Укажіть, як будуть групуватися дані в рядах — по рядках або по стовпцях. Внесені зміни відобразяться у вікні перегляду. Клацніть на кнопці Далее.

На третьому етапі задайте різні параметри діаграми за допомогою наступних вкладок.

Заголовки — тут задають назва діаграми в цілому, осі Х й осі Y.

Оси — тут визначають показ або приховання головних осей діаграми.

Линии сетки — тут задають відображення ліній сітки, а також висновок або приховання третьої осі в тривимірних діаграмах.

Легенда — тут визначають висновок і місце для умовних позначок.

Подписи данных — тут визначають відображення тексту або значення як підпис даних.

Таблица данных — тут задають, чи потрібно чи виводити виділену область як частину діаграми.

При установленні параметрів у вікні перегляду будуть відображатися внесені зміни. По завершенні установки параметрів клацніть на кнопці Далее — створення діаграми буде продовжено.

У кожної діаграми може бути заголовок, що надає інформацію, якої може не бути в графічній частині діаграми. Тип діаграми, легенда й заголовок, зібрані разом, повинні відповідати на всі питання, що стосуються часу, розташування або змісту діаграми.

На останньому етапі роботи майстра визначається місце розміщення діаграми - на поточному або новому робочому аркуші тієї ж книги. Клацніть на кнопці Готово — діаграма буде створена й розміщена.