Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій ЕКОНОМІЧНА ІНФОРМАТИКА.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
24 Mб
Скачать

3.10. Модулі Access

Модулі є об'єктами Access, такими ж, як таблиці, запити, форми й т.д.

Модуль — це набір підпрограм і функцій, написаних в VBA і зібраних в одну програмну одиницю.

Існує два типи модулів: стандартні модулі й модулі класу. Стандартні модулі містять загальні процедури, які можуть використовуватися: при обробці подій у різних об'єктах, для обчислення значень у формах, звітах і т.д. Ці процедури не пов'язані з конкретним об'єктом і можуть використовуватися іншими додатками Access.

Другим типом модуля в Access є модуль класу. Модуль класу відрізняється від стандартного модуля тим, що крім процедур, він містить опис об'єкта й використовується для створення об'єктів. Процедури, записаі в цьому модулі, є методами й властивостями об'єкта. Існує два типи модулів класу: базові модулі класу, модулі форм і звітів. Модулі форм і звітів пов'язані з відповідними формами й звітами й відрізняються від базових модулів лише тим, що існують у пам'яті тільки доти, поки відкриті пов'язані з ними форма або звіт.

Щоб створити стандартний модуль або модуль класу, потрібно: 1) вибрати команди Модули Создать; 2) створити необхідні процедури , 3) зберегти модуль.

3.11. Класи й сімейства

Об'єкти - це форми, звіти, таблиці в Access.

Клас – опис сукупності однотипних об'єктів. Об'єкт являє собою екземпляр певного класу.

Властивість – окрема характеристика об'єкта або класу, наприклад, властивість форми Виведення на екран (Visible) може мати значення True або False.

Метод – являє собою процедуру (або функцію) об'єкта або класу. Наприклад, об'єкт Form має метод Refresh. Виклик цього методу дозволяє обновити дані у формі.

Сімейство – упорядкований набір екземплярів одного класу.

3.12. Об'єктні моделі Microsoft Office

В VBA визначені об'єктні моделі для кожного сімейства Microsoft Office і об'єктні моделі, загальні для всіх додатків. Кожний додаток Microsoft Office являє собою об'єктні моделі у вигляді бібліотеки об'єктів, що може бути використана іншими додатками:

- бібліотека об'єктів Microsoft Access ( Microsoft Access Object Library 10.0);

- бібліотека об'єктів доступу до даних (Microsoft DAO 3.6 Object Library);

- бібліотека об'єктів ActiveX ( Microsoft ActiveX Data Objects 2.6 - ADO);

- бібліотека об'єктів Visual Basic (Microsoft Visual Basic for Application);

- бібліотека об'єктів Microsoft Office (Microsoft Office 10.0 Object Library.

3.13. Моделі об'єктів Microsoft Access

Для того, щоб при програмуванні правильно використовувати об'єкти, їхні властивості й методи, потрібно ознайомитися зі структурою підпорядкованості об'єктів.

На верхньому рівні ієрархії розташовується об'єкт Application, що дозволяє дати інформацію про додаток, що виконується. Application включає: сімейства форм і звітів (Forms, Reports), посилань (References), модулів (Modules), метод Docmd і ін.

Сімейство форм і звітів – це сімейство відкритих форм і звітів. Воно включає сімейство елементів керування (Controls) і властивостей (Properties).

Об'єкт Docmd має у своєму розпорядженні методи, які дозволяють виконати макрокоманди Access із програми VBA.

Звертання до об'єктів бібліотек із процедур і функцій Access здійснюється за встановленими на них посиланнями. Список установлених посилань можна переглянути й змінити у вікні, що відкривається командами Tools References у вікні редактора VBA.