Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій БЖД+ООП до рецензии.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.43 Mб
Скачать

90

Мі­ні­с­тер­с­т­во освіти і на­у­ки України

ОДЕС­Ь­КА НА­ЦІ­О­НА­ЛЬ­НА АКА­ДЕ­МІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХ­НО­ЛО­ГІЙ

Ка­фе­д­ра безпеки

життєдіяльності

К О Н С П Е К Т Л Е К Ц І Й

з курсу “Безпека життєдіяльності, ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ”

для студентів усіх професійних напрямів

підготовки денної та заочної форми навчання

ЗАТВЕРДЖЕНО

Методичною радою ОНАХТ

Протокол № від . . 2010

ОДЕСА ОНАХТ 2010

К

онспект лекцій з курсу “Безпека життєдіяльності, Основи охорони праці” для студентів усіх професійних напрямів підготовки денної та заочної форми навчання / Укл. О.А. Нетребський, О.О.Фесенко /Одеса: ОНАХТ, 2010.- 86 с.

Укладачі О.А. Нетребський, д-р техн. наук, професор,

О.А. Фесенко, к.т.н., доцент

Відповідальний за випуск зав. кафедрою безпеки життєдіяльності

О.А. Нетребський, д-р техн. наук, професор

Підписано до друку _______2010 р. Формат 1/16

Ум. друк. арк. ___ Замовл. № ___. Тираж

Дисципліна "безпека життєдіяльності" вступ

Дисципліна "Безпека життєдіяльності" відноситься до сучасних інтегрованих дисциплін гуманітарно-технічного напрямку, яка запроваджена міністерством освіти і науки України в планах підготовки бакалаврів усіх напрямів у 1991 р. в якості нормативної. З того часу у вищих навчальних закладах України почали створюватись кафедри безпеки життєдіяльності

В Одеській національній академії харчових технологій (ОНАХТ) дисципліна "Безпека життєдіяльності" (БЖД) почала викладатись у 1991 р. на кафедрі "Охорона праці", а з квітня 1992 р. на кафедрі "Безпека життєдіяльності", яка була створена на базі кафедри "Охорона праці".

Дисципліна "Безпека життєдіяльності" на даний період відноситься до основних дисциплін кафедри БЖД. Вона узагальнює досвід науково-практичної діяльності людини і формує теоретичний і методологічний апарат, який є необхідним для подальшого вивчення охорони праці, захисту навколишнього середовища, цивільного захисту, котрі розглядають конкретні небезпеки природного і техногенного характерів та способи захисту від них.

Предмет курсу – захист здоров'я та життя людини у навколишньому середовищі.

Мета курсу – забезпечення оптимальних умов життя у сучасному середовищі для кожної людини окремо та людства у цілому.

Завдання курсу - розробка методів вивчення, ідентифікації небезпечних і шкідливих факторів, прогнозування їх впливу на людину і довкілля і зниження негативних наслідків від їх прояву.

Методологічна основа дисципліни "Безпека життєдіяльності" – аналіз впливу небезпечних і шкідливих факторів природного і техногенного походження на людину і довкілля, прогнозування їх наявності у біо- та техносфері, розробка організаційних та технічних заходів, спрямованих на запобігання або зниження прояву небезпечних і шкідливих факторів на людину та довкілля.

Девіз курсу БЖД:

Набагато легше забезпечити торжество принципів безпеки життєдіяльності, ніж боротися з наслідками їх ігнорування.

Автори

Пам'ятка вивчаючим БЖД

Иногда, кажется, что назначение человека состоит в том, чтобы уничтожить свой род, предварительно сделав земной шар непригодным для жизни. Жан Батист Ламарк, 1809