Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект Бухучёт_rar.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
212.62 Кб
Скачать

95

Міністерство освіти і науки україни

ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Кафедра обліку і аудиту

              1. КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

до вивчення курсу «БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК »

для студентів, які навчаються за навчальним планом спеціалістів

напряму 6.140101, професійне спрямування «Готельно-ресторанна

справа» та напряму 6.051701, професійне спрямування «Харчові

технології та інженерія» заочної форми навчання

к.е.н., доцента

ІВАНЧЕНКОВОЇ ЛАРИСИ ВОЛОДИМИРІВНИ

Одеса ОНАХТ 2013

ТЕМА 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА І СУТЬ

БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

1. Види господарського обліку, їх диференціа­ція та інтеграція

2. Функції бухгалтерського обліку та вимоги до нього

3. Вимірники, які застосовуються в обліку

1. Види господарського обліку, їх диференціація та інтеграція

Для забезпечення отримання різнобічної інформації, не­обхідної для здійснення управління як окремим підприємством, окремою галуззю або економікою країни в цілому використову­ють три взаємопов'язані види обліку:

- оперативно-технічний;

- бухгалтерський;

- статистичний.

Оперативно-технічний облік являє собою збір поточної інформації про хід господарської діяльності підприємства, а та­кож контроль за здійсненням окремих операцій безпосередньо в період їх виконання. Дані про хід виконання тих чи інших робіт в оперативно-технічному обліку фіксуються як можна простіше з тим, щоб була можливість швидко передати зібрану інформацію керівництву. Передача такого роду даних може здійснюватися за допомогою телефону, телеграфу, у письмовій або усній формі. Треба зазначити, що абсолютну точність даний вид обліку не за­безпечує.

Бухгалтерський облік являється основним видом обліку. Особливістю такого обліку є узагальнене відображення всіх на­явних на підприємстві господарських засобів і джерел їх утворен­ня, а також здійснюваних господарських операцій. Відмінною рисою бухгалтерського обліку є строго документальне відобра­ження (за допомогою бухгалтерських документів) господарських засобів і господарських процесів, що в свою чергу надає обліко­вим даним юридичної сили. Треба зауважити, що для аналізу ви­трат підприємства, а також планування його розвитку у майбут­ньому необхідно безпосередньо використовувати інформацію бухгалтерського обліку.

Статистичний облік здійснюється з метою вивчення масо­вих суспільних явищ

і процесів. За допомогою статистичного обліку вивчається динаміка заробітної плати, продуктивності праці, рентабельності виробництва і т. ін., як в окремих галузях економіки, так і країни в цілому. Дані статистичного обліку ши­роко використовуються державними органами як законодавчої, так і виконавчої влади з метою здійснення перспективного плану­вання і прогнозування соціально-економічного розвитку країни. Виходячи із цього, треба зауважити, що оперативний і бухгал­терський облік підпорядковані завданням державної статистики.

Таким чином, оперативний, бухгалтерський і статистич­ний види обліку тісно взаємопов'язані між собою та доповнюють один одного, а в комплексі складають єдину систему народного­сподарського обліку.