Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій ЕКОНОМІЧНА ІНФОРМАТИКА.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
24 Mб
Скачать

3.4. Створення бази даних. Створення таблиць. Зв'язування таблиць

Створення нової бази даних

Після запуску Microsoft Access на екрані з'являється вікно діалогу, показане на рис.3.1. Це вікно дозволяє створити порожню базу даних, скористатися майстром баз даних або відкрити існуючий файл бази даних.

Починаючий користувач може за допомогою майстра баз даних без усякої попередньої підготовки створити додаток Access на основі кожного з більш ніж двадцяти шаблонів, наявних в Access. Для цього у вікні (рис.3.1) установити перемикач Запуск майстри й ОК. У вікні, що відкрилося, необхідно клацнути по значку обраного шаблона й нажати ОК. Після цього ввести ім'я файлу нової бази даних і клацнути на кнопці Создать. До імені файлу автоматично додається розширення .mdb.

Після цього натискаються кнопки Далее Далее Готова, де послідовно вибираються: імена таблиць, вид оформлення екрана, запит на включення малюнка у звіт і ін.

У випадку, якщо жоден з наявних шаблонів не влаштовує користувача, створюється своя порожня база даних. Для цього після запуску Access установлюють перемикач Новая база данных (рис.3.1)

і натискають ОК. Після того, як відкриється вікно Файл новой базы данных, вибирається папка й диск, потім вводиться ім'я нової бази даних і натискається кнопка Создать.

Через якийсь час на екрані з'явиться вікно бази даних, представлене

на рис.3.2.

Рис.3.1 - Початкове вікно Access

Створення таблиці

Для цього у вікні бази даних (рис.3.2) потрібно перейти на вкладку Таблица й нажати кнопку Создать. При цьому відкриється вікно Новая таблица. Якщо вибрати в списку Режим таблицы й нажати ОК, то на екрані буде порожня таблиця, у яку можна вводити різні типи даних: текст, числа, дати, грошові значення. Але на відміну від електронної таблиці, наприклад, в Excel у неї не можна вводити вирази, що обчислюються.

Для збереження таблиці необхідно нажати кнопку Сохранить й визначити первинний ключ.

Створення таблиці за допомогою майстра

Для побудови таблиці за допомогою майстра необхідно у вікні База данных (рис.3.2) перейти на вкладку Таблицы й нажати кнопку Создать.

У вікні Новая таблица необхідно вибрати Мастер таблиц і потім ОК. На екрані з'явиться вікно, у якому потрібно вибрати зразок таблиці й зразки полів.

Щоб включити поле в створювану таблицю, його потрібно виділити в списку зразків полів і нажати кнопку >. Ім'я поля з'явиться в правому списку.

Для видалення поля зі списку потрібно його виділити й нажати кнопку <. Щоб видалити всі поля й почати все спочатку, потрібно нажати кнопку <<. Після заповнення полів нової таблиці потрібно натискати кнопки Далее Далее й Готово. При цьому в діалогових вікнах, що з'являються, потрібно вибирати: спосіб визначення первинного ключа, режими роботи й інші параметри.

Рис.3.2 - Вікно порожньої бази даних

Створення таблиці в режимі конструктора

Якщо зразки таблиць і полів майстрів не відповідають створюваній таблиці, то вона створюється в режимі конструктора. Для цього у вікні Новая таблица вибирається Конструктор і потім ОК. Access виведе вікно таблиці в режимі конструктора (рис.3.3).

Тут у верхній частині розташовані стовпці, у які вводяться ім'я, тип даних і короткий опис кожного поля. У нижній частині вікна задаються властивості полів