Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій ЕКОНОМІЧНА ІНФОРМАТИКА.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
24 Mб
Скачать

2) Ім'я Список аргументів

Приклад 3. Знайти напівсуму довжин двох векторів З=(c1,c2,c3,c4) і D=(d1,d2,d3,d4,d5). Обчислення довжини вектора оформити, як процедуру Sub.

Позначення в процедурі обчислення довжини вектора: srv - ім'я процедури, x - вхідний масив з n елементами, s -довжина вектора. Позначення в основній процедурі: s1 - довжина вектора C, s2 - довжина вектора D.

Sub pp3()

Dim c(1 To 4) As Single

Dim d(1 To 5) As Single

Dim k As Integer, s1 As Single

Dim s2 As Single

For k = 1 To 4

c(k) = Val(InputBox("Введіть c(" & k & ")"))

Next k

Call srv(c, 4, s1)

For k = 1 To 5

d(k) = Val(InputBox("Введіть d(" & k & ")"))

Next k

Call srv(d, 5, s2)

MsgBox "rez=" & (s1 + s2) / 2

End Sub

Private Sub srv(x() As Single, n As Integer, s As Single)

s = 0

For k = 1 To n

s = s + x(k) ^ 2

Next k

s = Sqr(s)

End Sub

3. Система управління базами даних access

3.1. Вступ

Основні ідеї сучасної інформаційної технології базуються на концепції баз даних (БД). Відповідно до цієї концепції, основою сучасної технології є дані, які повинні бути організовані в БД із метою адекватного відображення реального світу, що змінюється, і задоволення інформаційних потреб користувачів. Збільшення обсягу й структурної складності збережених даних, розширення кола користувачів інформаційних систем привело до створення зручних засобів інтеграції збережених даних і управління ними - систем управління базами даних (СУБД). Microsoft Access - один з найбільш сучасних програмних продуктів, застосовуваних для створення, зберігання й обробки баз даних в економіці, управлінні, довідковій службі й інших областях.

У даній роботі показані етапи створення бази даних Access «Навчальний процес», розглянуті питання, пов'язані із проектуванням і обслуговуванням таких додатків.

3.2. Що таке бази даних?

У самому загальному змісті база даних - це набір записів і файлів, організованих спеціальним чином. Один з типів баз даних - це документи, набрані за допомогою текстових редакторів і згруповані за темами. Інший тип - файли електронних таблиць, поєднувані в групи за характером їхнього використання. Іноді розв'язуване завдання стає занадто великим, тобто необхідна інформація розкидана по сотнях текстових файлів і електронних таблиць. У цьому випадку виникають проблеми: 1) Як зберегти зв'язки між файлами при введенні нової інформації? 2) Як переконатися, що дані вводяться правильно? 3) Що робити, якщо одна і та ж інформація може знадобитися відразу декільком користувачам і ін. Для рішення подібних проблем необхідні системи управління базами даних.

Майже всі сучасні системи засновані на реляційній моделі управління БД. Назва “реляційна” пов'язана з тим, що кожний запис у такій базі даних містить інформацію, що відноситься тільки до одного конкретного об'єкта.

3.3. Архітектура Microsoft Access

Працюючи в Access, можна користуватися всіма зручностями, які дає Windows і для інших додатків, наприклад Exсel або Word, тобто робота з вікнами, меню, панелями інструментів, операціями “вирізати”, “копіювати”, “вставити “ у СУБД точно така.

Microsoft Access називає об'єктами все те, що може мати ім'я. У базі даних Access основними об'єктами є таблиці, запити, форми, звіти, макроси й модулі.

Таблиці - об'єкти, які визначаються й використовуються для зберігання даних. Кожна таблиця включає інформацію про об'єкт певного типу. Вона містить поля (стовпці), і записи (рядки), де зібрана вся необхідна інформація про об'єкт.

Запити - об'єкти, які дозволяють користувачеві одержати потрібні дані з однієї або декількох таблиць. Для створення запиту можна використовувати бланк QBE (запит за зразком) або інструкції SQL. За допомогою запитів можна також створювати нові таблиці, використовуючи дані з однієї або декількох таблиць.

Форми - об'єкти, призначені в основному для введення даних, відображення їх на екрані або управління роботою додатка. Можна використовувати форми для зручного подання даних із запитів або таблиць. Форми можна також роздрукувати.

Звіти - об'єкти, призначені для створення документа, що згодом може бути роздрукований або включений у документ іншого додатка.

Макроси - об'єкти, що представляють собою структурований опис одного або декількох дій, які повинен виконати Access у відповідь на певну подію.

Модулі - об'єкти, що містять програми, написані мовою Visual Basic для додатків, які дозволяють розбити деякий процес на кілька невеликих процедур. Модулі можуть бути незалежними об'єктами, що містять функції, викликувані з будь-якого місця додатка.

Примітка. При створенні БД повинні враховуватися наступні обмеження:

- таблиця може містити не більше 255 полів;

- таблиця не може мати більше 32 індексів;

- складені індекси не можуть містити в собі більше 10 полів, а загальна довжина полів не може перевищувати 255 байтів;

- загальна довжина рядка таблиці не може перевищувати 2 Кбайта;

- розмір об'єкта OLE не повинен перевищувати 1 Гбайт;

- на число записів у таблиці не існує обмежень, але розмір файлу бази даних Microsoft Access не може перевищувати 1 Гбайт.