Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Географія туризму України.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
73.56 Кб
Скачать

21. Агротуризм як перспективна туристична спеціалізація Полісся.

Агротуризм (сільський туризм) - відпочинок у сільській місцевості (у селах, на хуторах, у зручних селянських будинках, в агросадибах). Туристи якийсь час ведуть сільський спосіб життя, знайомляться з місцевою культурою і місцевими звичаями, беруть участь у традиційному сільському працю

22. Чинники геотуристичної унікальності Криму.

Крим – унікальна туристична територія в першу чергу завдяки його географічному положенню. Розташований на півдні України, він представляє собою півострів, який глибоко врізається в Чорне море і зв’язаний з материком вузькою смужкою Перекопського перешийку.

Площа Кримського півострова – 26,2 тис. кв. км. , що представляє собою 4,3% території України. Це один з найбільших півостровів Південної Європи. Він лежить на однаковій відстані як від екватора - 5000 км, так і від північного полюса – також 5000 км.

Півострів оточений водами Чорного та Азовського морів. Берегова лінія вздовж Кримського півострова - 1000 км, розчленована затоками - Арабатська, Каркінітська, Каламітська, Феодосійська, Сиваш, Казантипська і бухтами.

Крим поділяється на:

  • степовий (рівнинний) – 70% його території;

  • гірський;

- південний берег Криму (ПБК) - вузька смуга землі вздовж моря на півдні півострова від мису Айя до мису Іллі. Такі географічні умови обумовили його унікальну природу і насичену історію.

23. Комплексна оцінка туристичних ресурсів Криму.

Крим приваблює субтропічним кліматом середземноморського типу ПБК, який формується тропічними повітряними масами і Кримськими горами. Літо довготривале, осінь – сонячна – „оксамитовий сезон”. Крим знаходиться в зоні ультрафіолетового комфорту. Кількість сонячного освітлення – 2200 – 2500 годин/рік.

Кримські гори (найвища гора - Роман Кош, 1545 м) – переважно карстовий рельєф з великою кількістю печер (до 900). Гірський Крим вкритий лісами.

Територію перетинають 257 небагатоводних річок, які в горах утворюють мальовничі каньйони, водоспади. Популярним екскурсійним об’єктом є Великий каньйон. Водоспад Учан-су падає з південного схилу г.Ай-Петрі.

В Криму понад 50 солоних озер, які формують 5 груп:

        1. Тарханкутська

        2. Євпаторійська

        3. Перекопська

        4. Чонгарська

        5. Керченська.

Найбільші озера - Сасик, Сакське, Донузлав, Узунлар. Вони мають запаси лікувальних грязей. Вода Майнакського озера дає лікувальний ефект при нервових, кісткових захворюваннях.

Найбільшим туристичним ресурсом Криму є теплі Чорне море та Азовське моря, що оточують Крим зручними піщаними і гальковими пляжами, і дають можливіть комфортного і тривалого купального сезону.

В Криму 141 територія і об’єкт природно-заповідного фонду:

  • Кримський природний заповідник

  • Ялтинський гірсько-лісовий заповідник

  • Заповідник „Мис Март’ян”

  • Карадазький.заповідник

  • Казантипський заповідник

13 пам’яток природи:

  • Бельбекський каньйон

  • Карабіяйльницька улоговина

  • гора Кішка та інші.

Крим знаменитий своїми парками і садами. Найвизначніші з них – Нікітський ботанічний сад, Лівадійський, Карасанський, Алупкінський, Масандрівський, Фороський, Гурзуфський парки ( всього нараховується 22 парки - пам”ятки садово-паркового мистецтва) .

По мальовничому гірському Криму прокладено рекреаційні стежки: Голіцинська , Боткінська, Тарахтаська, Штангеєвська, Карадазька.