Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Географія туризму України.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
73.56 Кб
Скачать

36.Традиції, сучасне і майбутнє Центрального туристичного району

Віра

За стародавньою легендою Київ стоїть на місці де проповідував Андрій Первозванний, апостол і святий. Для віруючих людей це вказує на те, що про появу християнства на українських землях можна говорити майже одразу після життя і воскресіння Ісуса Христа.

Ще задовго до прийняття Київською Руссю християнства як державної релігії, на Україні і зокрема в Києві існували спільноти віруючих основних сучасних світових релігій — християнства, іудаїзму і мусульманства, що дозволяє розглядати Київ як важливий центр поширення цих релігій в Україні і на сусідніх землях.

Православні люди ще з часів Київської Русі вірили в те, що Київ є святим містом, матір'ю міст руських і руським Єрусалимом.

34. Київ - потужний туристичний центр України.

Головний політичний, соціально-економічний, транспортний та науковий центр країни. На початок 21 століття є найбільшим містом країни і сьомим за чисельністю населення в Європі.

Можна відвідати:

Райони та вулиці:

-Липки (район Києва де в 19 і 20 століттях знаходилися особняки київської знаті і багато адміністративних будівель міста.)

-Поділ (один з найдавніших районів Києва, розташований уздовж берега Дніпра. Кілька століть тому тут розташовувалися ремісничі квартали і головний міський порт, куди приходили суду завантажені товарами)

-Хрещатик і Майдан Незалежності

-Андріївський узвіз (одна з найбільш красивих і відомих вулиць Києва)

Церкви і собори:-Києво-Печерська лавра

- Софія Київська

-Володимирський собор

-Михайлівський Золотоверхий собор

-Андріївська церков

-Миколаївський костьол

-Синагога Бродського

-Олександрівський костьол

-Видубицький монастир,-Кирилівська церковТак само багато цікавих пам'ятників, музеїв.Київ - кліматичний курорт, де діють 17 санаторіїв, 5 будинків відпочинку, численні бази відпочинку і дитячі табори

32.Визначні історико-культурні центри Східного туристичного регіону.

Харківська. Розташована в північно-східній частині України. її площа -31,4 тис. кв. км (5% території України). має значні рекреаційні ресурси, основою яких є сприятливі кліматичні умови, мальовничі ландшафти. Наявність джерел мінеральних вод є базою для розвитку курортів, серед яких - Березівські мінеральні води і Рай-Оленівка. Серед найвідоміших туристичних об'єктів - літературно-меморіальний музей Г. Сковороди в селі Сковородинівка (до 1923 р. - Пан-Іванівка), де він провів останні роки свого життя і де був похований.

Полтавська

Більша частина області лежить у межах Придніпровської низовини. На півночі межує з Чернігівською та Сумською, на сході з Харківською, на півдні з Дніпропетровською та Кіровоградською, на заході з Київською та Черкаською областями України. Протяжність території з півночі на південь 213,5 км., а із заходу на схід 245 км.

Найцікавіші об'єкти туризму:

  • Туристична Полтавщина.

  • Свято-Хрестовоздвиженський жіночий монастир;

  • Ансамбль Круглої площі та Монумент Слави 1805–1811 рр., м. Полтава;

  • Пам'ятник Петру І 1849 р.;

  • Тріумфальна арка 1820 р.;

  • Всіхсвятська церква 1815–1821 рр.;

  • Мгарський монастир XVII–ХІХ ст.;

  • Миргородський державний керамічний технікум імені Миколи Гоголя 1846 р., м. Миргород - є визнаним на всю Україну центром художньої кераміки;

  • Спасо-Преображенська церква,с. Великі Сорочинці 1732 р.;

  • Літературно-меморіальний музей М.В.Гоголя, с. Великі Сорочинці;

  • Великосорочинський історико-краєзнавчий музей, с. Великі Сорочинці;

  • Садиба і парк с. Березова Рудка XVIII–ХІХ ст.;

  • Державний музей-заповідник українського гончарства в Опішні;

  • Фабрика художньої кераміки;

  • Національний музей-заповідник М.В.Гоголя, с. Великі Сорочинці;

  • Державний музей-заповідник педагога А.С.Макаренка, с. Ковалівка;

  • Меморіальний комплекс садиби філософа і поета та пам'ятник Г.С.Сковороди, смт Чорнухи;

  • Краєзнавчий музей

Сумська область на північному сході України. Межує на заході з Чернігівською областю, на півночі і сході - з Російською Федерацією, на південно-сході - з Харківською, на півдні - з Полтавською областями України.

-Отдых на Черном море в с.Большевик

Луганська( Ворошиловградська) На північному сході та сході межує з Білгородською, Воронезькою і Ростовською областями Росії. На заході з Донецькою і Харківською областями України. Луганську область образно називають східною брамою чи світанком України.

  • Баранячі лоби(к учерявими скелі)

  • Ботанічний пам'ятник природи «Співаківський»

  • Королівські скелі розташовані над річкою Провалля Луганської області, на території Луганського природного заповідника

  • Луганський природний заповідник

Донецька розташована в степовій зоні південно-східної частини України. На південному заході та заході вона межує з Дніпропетровською та Запорізькою, на північному заході - з Харківською, на північному сході - з Луганською областями України, на сході - з Ростовською областю Російської Федерації, а з півдня омивається Азовським морем.

З5.Туристичні ресурси Центрального туристичного району.

У Києві 27 музеїв, 25 театрів і театрів-студій (наприклад Національний оперний театр України ім. Т. Г. Шевченка).

Київ багатий на пам'ятки культури і мистецтва. Найважливіші з них них: Золоті ворота, Софійський собор (XI ст.), Видубицький монастир (XI ст.), Комплекс споруд Києво-Печерської лаври (XI-XVIII ст.), Михайлівський Золотоверхий монастир, церква Спаса на Берестові (XII ст.), Барокові Воскресенська, Андріївська, Покровська, Троїцька церкви, Кловський та Маріїнський палаци.

Ліси, парки і сади складають більше половини його площі. На території міста знаходяться два ботанічних сади.

Київ справедливо називають одним з найзеленіших міст світу (а колись він вважався самим зеленим). Відомі київські каштани, які квітнуть у травні, стали одним із символів міста.

Великі кіноцентри: «Жовтень», «Київ», «Україну», «Батерфляй»