Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Географія туризму України.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
73.56 Кб
Скачать

26. Місце і значення Криму в національному туристичному комплексі України.

Кримський півострів займає порівняно невелику територію - за площею він у 20 разів менше Піренейського і Балканського півостровів, в 15 разів - Камчатки і Малої Азії. Але відомим, значущим і привабливим Крим став багато в чому завдяки особливостям своєї природи, і перш за все своєрідному географічному положенню.

Південний берег Криму - найтепліше місце в Україні, та 8 кліматична USDA зона по класифікації Міністерства сільського господарства США

Гора Ай-Петрі найвітряніше місце в Україні, вітер зі швидкістю понад 50м/с тут може дути понад 125 днів на рік

У Криму можуть рости цитрусові культури (наприклад Юзу)

Водоспад Учан-Су, з висотою понад 98 м. - найвищій водоспад в Україні

27.Ресурсна база туризму областей Чорноморсько-Азовського узбережжя України.

Виділяють в межах степової України, включає Одеський, Приазовський рекреаційні райони. Курорти Чорного і Азовського.

Одеський: Миколаївська, Одеська, Херсонська області – спеціалізуються на бальнеолікуванні, відпочинку, організації екскурсій, фестивалів, конгресів.

Приазовський: Донецька, Запорізька, Херсонська області, Бердянськ (Кирилівка, Приморськ) –бальнеолікування, дитячий, сімейний відпочинок.

Природно-рекреаційні ресурси: помірно континентальний клімат, тепле море, мінеральні води, грязі.

Основні види рекреаційної діяльності: аеротерапія, теласотерапія (теплий пісок), геліотерапія (сонячне опромінення), кінезотерапія (рух, прогулянки біля моря).

Одеські ресурси (Куяльник, Каролінабугаз, Лузанівка, старовинні готелі, історико-культурні пам’ятки Одеси, Бєлгород-Дністровськ, Вилково, Шабо). Миколаївська область (Коблєво, Миколаїв).

Херсонська (Херсонські лимани, Ольвія, Асканія Нова, Лазурне).

Запорізька (Бердянськ, Приморськ, Кирилівка, Хортиця, Кам’яні могили, Василівка)

Донецька (Святогірський монастир, Артемівськ).

28.Проблеми, перспективи і регіональні пріоритети розвитку Чорноморсько-Азовського туристичного регіону.

Стратегіческой метою розвитку автономної республіки визначено досягнення стійкого зростання рівня і якості життя кримчан на основі збалансованої соціально-економічної системи інноваційного типу, яка гарантує екологічну безпеку, Динамічний розвиток економіки і реалізацію стратегічних інтересів України в Чорноморському регіоні.

Стратегічними пріоритетами соціально-економічного розвитку Автономної Республіки Крим є:

I. Модернізація санаторно-курортного і туристичного сектора економіки

II. Формування агросектору ХХI століття

III. Модернізація галузевої структури промисловості

IV. Розвиток транспортного потенціалу

V. Створення середовища, сприятливого для життя

Перспективи регіону пов'язані з використанням його унікальних природно-кліматичних умов і економіко-географічного положення та переходом до інтенсивної моделі економічного розвитку.

Аналіз динаміки показників соціально-економічного розвитку Автономної Республіки Крим в умовах галузевої спеціалізації регіону, яка склалася в останні десятиліття, дозволяє виділити ряд наступних системних проблем соціально-економічного комплексу республіки.

1. Нерівномірність розміщення наявного природно-ресурсного, виробничого, туристично-рекреаційного, транзитно-транспортного, трудового та соціального потенціалу

2. Конкурентоспроможність санаторно-курортного і туристського комплексу (СКТК) АРК у порівнянні з пан'європейським зонами відпочинку, туризму та реабілітації неухильно падає.

3. Значними є суперечності між розвитком промисловості, що викликають забруднення навколишнього середовища, і розвитком СКТК та сільськогосподарського комплексу, які вимагають дотримання чистоти навколишнього середовища, обумовлені застосуванням у промисловості екологічно агресивних, застарілих і ресурсномістких виробництв, Які посилюють антропогенний вплив на навколишнє середовище і виводять землі з сільськогосподарського і рекреаційного використання.

4. Високим є рівень енергозалежності економіки АРК, що обумовлено віддаленістю регіону від центрів енергопостачання Україні.

5. Недостатньо ефективно використовується транзитний і транспортний потенціал Автономної Республіки Крим у загальносвітовому (міжконтинентальному), регіональному (міждержавному) і внутрішньому (регіональному) масштабах, що обумовлено невисокою пропускною здатністю морських портів, залізничних мереж, Нерозвиненістю системи міжнародних транспортних коридорів, невідповідністю транспортно-експлуатаційних характеристик доріг сучасним вимогам, високим рівнем зношеності основних виробничих фондів, в першу чергу, рухомого складу, Надмірною орієнтацією транспортного комплексу регіону на забезпечення міжрегіональних та міжнародних перевезень (що становить до 80% загального обсягу транспортних послуг)