Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Географія туризму України.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
73.56 Кб
Скачать
    1. Географія туризму України

I .Місце України в світі.

Площа території– 603,7 тис.кв.км

Населення – 47.622 млн. осіб ( на січень 2004р.)

Дата утворення – 24 серпня 1991р. (День Незалежності – основне державне свято)

Форма правління – парламентсько - президентська республіка

Назва – вперше згадується в Київському літописі 1187р. та 1189р. на означення окремих територій - Переяславської та Галицько-Волинської земель; загальна ж назва і самоназва східних слов'ян тих часів – „Русь, руські”; для означення національної території українського народу протягом ХУ11 – ХУ111ст. з’явилася сучасна назва „Україна”, яка стала і назвою держави.

Столиця – Київ (незмінна з часів Київської Русі)

Державні символи - малий державний герб – тризуб;

прапор - синьо-жовтий

гімн - „Ще не вмерла України...”

сл. Павла Чубинського муз.Мих.Вербицького

За величиною території, чисельністю населення, природно-ресурсним потенціалом Україна належить до найбільших держав у Європі і середніх - у світі. Площею вона поступається в Європі лише Росії і випереджає Німеччину більш як у півтора раза, Італію - вдвічі, а Великобританію - майже у два з половиною рази. За кількістю населення Україна знаходиться на 6-му місці в Європі (після Росії, Німеччини, Великобританії, Франції та Італії). Серед усіх держав світу наша країна є 44-ою за площею території та 24-ою за людністю.

24 серпня 1991 р. було проголошенню державну незалежность України. Вона стала 176-ою за часом появи незалежною країною на сучасній політичній карті світу.

• Україна займає 1 місце у світі за кількістю курців.

• Україна займає 1 місце в Європі за кількістю самогубств.

• Україна займає 1 місце серед держав Південно-Східної Європи за кількістю жертв торгівлі людьми.

• Україна займає 1 місце в Європі та 6 місце у світі за рівнем поширення епідемії ВІЛ/СНІД.

• Україна займає 1 місце у світі за кількістю отриманих дипломів про економічну освіту.

• Україна займає 1 місце серед країн СНД за темпами зростання ВВП.

• Україна займає 1 місце у світі за динамікою зростання продажів автомобілів Skoda.

• За масштабами шляхо-транспортного травматизму Україна знаходиться на одному з перших місць в Європі.

2.Основні відомості про Україну як державу.

За формою правління Україна є парламентсько-президентською республікою. Державна влада в країні здійснюється на засадах поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Найвищими органами їх є відповідно Верховна Рада (парламент), Кабінет Міністрів і Верховний Суд. Главою держави є Президент, який обирається громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п'ять років. За таким же принципом кожних чотири роки обираються депутати Верховної Ради, органів місцевого самоврядування всіх рівнів - від обласного до сільського.

В Україні діє унітарна адміністративно-територіальна структура: управління країною здійснюється з одного центру (столиці), в ній діє єдина для всієї території Конституція, існує єдина система найвищих органів влади, єдине правове поле. Територія України поділяється на 24 адміністративні області і Автономну республіку Крим (АРК). Вони є найбільшими адміністративно-територіальними одиницями. До них прирівнюються два міста з окремим статусом - Київ (як столиця країни і Севастополь (місце перебування військово-морських флотів України і Росії).