Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Географія туризму України.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
73.56 Кб
Скачать

29.Одеса - визначний туристсько-рекреаційний центр України.

Оде́са— місто на чорноморському узбережжі України, найбільший морський порт у країні, місто обласного значення, місто-герой, центр Одеської області.

Одеський клімат вирізняється м'якістю та великою кількістю сонячних днів. Влітку, завдяки бризам, навіть у спекотні дні тут комфортніше, ніж у прилеглих степах. Цілющі грязі лиманів і мінеральні джерела приваблюють до Одеси багато відпочивальників. Курортна зона Одеси простяглася на десятки кілометрів вздовж берега Чорного моря. Один із найпопулярніших курортно-розважальних районів Одеси — це Аркадія. На його території розташовані санаторії, будинки відпочинку, а також водолікарня, курортна поліклініка, туристична база, готелі і численні ресторани, нічні клуби та інші розважальні заклади, що працюють у теплу пору року цілодобово. Уздовж всього узбережжя Одеси розташувалися пляжі: Лузанівка, Ланжерон, Відрада, Дельфін, Аркадія, група пляжів Великого Фонтану, Чорноморка, а також безліч пляжів санаторіїв і будинків відпочинку. Знаменитий пляж «Золотий берег», парк, величезний буковий гай знаходяться в мальовничому районі станцій Великого Фонтана. 4 червня 2005 року поруч з пляжем Ланжерон відкрився найбільший у країні дельфінарій.

30.Краєзнавчо-туристична характеристика Східного туристичного регіону.

Займає Харківську, Сумську, Луганську, північ Донецької областей, північно-східну територію Чернігівської області. Межує з Росією (Воронезька. Білгородська, Ростовська області). У фізико-географічному відношенні територія регіону припадає на зону мішаних лісів (Чернігівщина, Сумщина). На лісостепову (Харків, Донецьк) і степову (Луганська область).

Рельєф переважно рівнинний, на сході – Донецький кряж. Відроги Середньоруської височини, які сягають висот 220 – 236 м. На захід до Дніпра висоти понижуються до Придніпровської низовини. З них до Дніпра течуть притоки Хорол, Сула. Псьол. Ворскла. До Азовського моря тече найбільша річка регіону – Сіверський Донець. Посушливі південна лісостепова і степова зони, басейн Сіверського Дінця – основний гідрологічний ресурс краю. Річки в степовій, лісостеповій зонах є важливим природним ресурсом прісної води, але в основному ці ріки невеликі і часто пересихають. На півночі – річка Десна. Дуже мальовничі річки утворюють широкі дельти з лісами байрачного типу (схід Полтавщини, Харків, Суми). Найглибші степові балки, довжиною 3 – 5 км з давніми реліктовими дубровами.

Різноманіття ландшафтів обумовлено тим, що регіон припадає на 3 природні зони.

Флора і фауна відповідна до природних зон.

Мінеральні ресурси не такі багаті, як в Карпатському регіоні і Центральному туристичному регіоні. Лікувальних мінеральних вод майже немає, є столові мінеральні води.

Клімат континентальний, різко континентальний на схід. На півночі Сум, Чернігова – достатньо вологе повітря. Літо може бути нежарким, а Луганськ, Донецьк – сухе, жарке літо, дуже мало опадів (500 мм/рік), взимку впливають арктичні повітряні маси.

2. Історико-культурні ресурси і центри Східного туристичного регіону.

На крайньому північному сході пам’ятки Чернігова - одного з найдавніших міст і поселень української землі, визначні пам»ятки києво-руського часу, козацької доби.

Новгород-Сіверський

Батурин - історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця».

Густинський монастир

Любеч

Ніжин - батьківщина М.Гоголя

Музей-садиба Галаганів в Сокирицях.

Суми – давнє місто, соснові бори з дюнами – рекреаційна зона.

Краснотростянецькі лісові угіддя.

Нескучанське урочище – дуби в3 і 4 обхвати.

Глухів–

Північний Донбас: Артемівськ – завод шампанських вин; Святогірська лавра .

Мальовниче русло Сіверського Дінця поєднане з горами і історико-культурними пам»ятками.

На південь – Луганськ на р. Лугані, потужний індустріально-промисловий регіон України. Вся територія освоєна, в основному шахтарські селища, виходів до морів немає, високий рівень урбанізованості. Екологічна ситуація критична. Вся територія області розпахана. Збереглися невеликі ділянки степу в заповідниках. Луганська область найменше пристосована для туризму.

Історико-культурні об’єкти: кургани, Луганськ - будинок В. Даля, художній музей .

Харків – найпотужніший, багатопрофільний історико-культурний центр. Друге за величиною місто після Києва. Знаходиться в лісостеповій зоні, центр Слобожанщини. З 17 ст. – оборонний пункт для боротьби з татарами. Заснований для оборони кордонів з Кримським Ханством. Цікаві архітектурні пам’ятки стилю конструктивізму.

Старий Салтів

Чугуїв (народився Рєпін).

Ізюм.

Історико-культурні центри регіону.

Дніпро – не тільки основний водний ресурс, а і історична вісь. Робить центр центром. Він є центральною туристичною віссю. Це давній слов’янський шлях «із варяг у греки», вздовж якого різноманітні історичні події залишили пам’ятки.

Київ – найбільший історичний. Духовний, національний, культурний центр.

Полтава, Черкаси – етнічне серце України. Черкащина – Канів (похований Шевченко), Кирилівці,

Чигирин, Батурин – гетьманські столиці.

Кіровоградщина,

Дніпропетровщина.