Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції.docx
Скачиваний:
187
Добавлен:
20.11.2017
Размер:
384.86 Кб
Скачать

3 Порядок розрахунку прямих витрат

Прямі витрати враховують у своєму складі заробітну плату робочих, вартість експлуатації будівельних машин та механізмів, вартість матеріалів. Вони визначаються в локальних кошторисах шляхом множення визначеної за ресурсними елементними кошторисними нормами кількості трудових та матеріально-технічних ресурсів на відповідні поточні ціни цих ресурсів.

Поточні ціни на трудові та матеріально-технічні ресурси беруться з вихідних даних замовника чи за його дорученням із інших джерел.

Заробітна плата (ЗП), що входить до складу ПВ в локальних кошторисах, розраховується окремо будівельником та монтажником, робочим, що обслуговують та управляють машинами.

Розрахунок ЗП виконується на основі нормативних трудовитрат (ТБ) та вартості людино-години (В), яка відповідає середньому нормативному розряду.

ЗП=ТБ  В. (4)

Кошторисна вартість експлуатації будівельних машин в ПВ визначається на базі нормативного часу їх роботи, і вартості експлуатації будівельних машин та механізмів за одиницю часу їх застосування в поточних цінах.

Вартість машино-годин в поточних цінах розраховується на базі трудових та матеріальних ресурсів, що приведені в РКНЕМ, та поточних цін до них з додаванням амортизаційних відрахувань на повне відновлення будівельних машин та механізмів, а також податку з власника транспортних засобів.

По будівельних об’єктах, будівництво яких здійснюється за бюджетні кошти, вартість машино-годин береться в межах, рекомендованих Держбудом України.

Кошторисна вартість будівельних матеріалів визначається на основі нормативної потреби в них і поточних цінах.

Поточні ціни на матеріали визначаються як франко-приоб’єктний склад будівельного майданчика і враховують такі витрати:

  • відпускну ціну;

  • вартість тари, упаковки, реквізиту;

  • вартість транспортування та навантажувальних робіт;

  • заготівельно-складські витрати.

Затрати на доставку матеріальних ресурсів розраховуються калькуляційним методом чи за усередненими показниками вартості транспортування на 1т відповідного будівельного вантажу.

Заготівельно-складські витрати – призначені для покриття затрат будівельних організацій на утримання апарату заготівельних служб (контори, відділи постачання), матеріальних складів і визначаються у відсотках до кошторисної вартості матеріалів:

  • для будівельних, санітарно-технічних, електротехнічних матеріалів, виробів, конструкцій – 2%;

  • для металевих конструкцій – 0.75%.

4. Порядок розрахунку загальновиробничих витрат

Для розрахунку загальновиробничі витрати групуються в три блока:

  • кошти на заробітну плату робітників (ЗПЗВВ);

  • відрахування на соціальні заходи відповідно до законодавства (В);

  • інші статті ЗВВ ( І ).

Кошти на заробітну плату робітників розраховуються на базі трудовитрат робітників і відповідної вартості людино-години.

ЗПЗВВ = 21,77  К1  ( ТМ + ТБ ), (1)

де ТМ – трудовитрати робочих, зайнятих обслуговуванням будівельних машин та механізмів ( з локального кошторису), люд-год;

ТБ – трудовитрати робочих, зайнятих на будівельно-монтажних роботах ( з локального кошторису), люд-год;

К1 – усереднений коефіцієнт переходу від нормативно-розрахункової вартості трудомісткості робіт (ТМ + ТБ ) до трудовитрат робочих, які виконують загальновиробничі роботи ( для внутрішніх санітарно-технічних робіт К = 0,105);

21,77 - вартість людино-години цих робітників, приймається по п’ятому розряду на виконані роботи ( на 1.01.09 року вартість робіт 7 розряду).

Відрахування на соціальні заходи визначаються відповідно до встановлених норм законодавства та заробітної плати:

В = 0,3942  (ЗПЗВВ + ЗПБ + ЗПМ), (2)

де 0,3942 – відрахування на соціальні заходи ( станом на 1.05.03 32%+1,9%+2,9%+2,62%=39,42%, де 32% - розмір збору до пенсійного фонду, 1,9% - внески до фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття, 2,9% - внески до фонду соціального страхування в зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, 2,62% - внески до фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання);

ЗПБ – заробітна плата робочих, зайнятих на будівельно-монтажних роботах, грн.;

ЗПМ – заробітна плата робочих, зайнятих обслуговуванням будівельних машин та механізмів, грн.

Кошти на покриття інших статей ЗВВ визначаються за формулою:

І = К2  (ТМ + ТБ ), (3)

де К2 – усереднений показник для визначення коштів на покриття інших ЗВВ, грн./люд-год (для внутрішніх санітарно-технічних робіт 2,75).

Соседние файлы в предмете Экономика в строительстве