Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції.docx
Скачиваний:
187
Добавлен:
20.11.2017
Размер:
384.86 Кб
Скачать

Лекція №7. Договірна ціна на продукцію будівництва

Зміст:

  1. Основні положення.

  2. Тверда договірна ціна.

  3. Динамічна договірна ціна

  4. Періодична договірна ціна.

1. Договірна цінаце вартість підрядних робіт, за яку підрядна організація, що визначена виконавцем робіт, згідна виконати об’єкт.

Договірна ціна входить до складу вартості будівництва і використовується при проведенні взаєморозрахунків.

Договірна ціна на продукцію будівництва формується генпідрядником і замовником (інвестором) із залученням субпідрядних організацій при підписанні або уточненні контрактів на підрядні роботи.

В умовах ринкових відносин договірні ціни визначаються між замовниками і підрядниками при укладанні контракту на будівництво так і в процесі торгів. Формування договірної ціни відбувається із врахуванням попиту і пропозиції на будівельну продукцію, умов, що склались на ринку праці, кон’юнктури вартості матеріалів, будівельних машин та обладнання, потреби підрядних організацій у засобах на розширене відтворення, включаючи об’єкти соціальної та виробничої інфраструктури.

Формування договірної ціни шляхом переговорів здійснюються для будівництв, для яких згідно діючому законодавству можна не проводити торги.

Узгодження договірної ціни на переговорах між замовником та підрядником здійснюється традиційно – замовник передає генеральній підрядній організації проектно-кошторисну документацію в повному обсязі, підрядник готує пропозиції по договірній ціні і узгоджує її із замовником під час проведення переговорів. В результаті загального рішення оформлюється протокол затвердження не договірної ціни на будівельну продукцію.

Узгодження договірної ціни на конкурентних торгах здійснюється відповідно діючому законодавству і діючим положенням о проведенні конкурсів (тендерів). Ціна тендерної пропозиції переможця тендера і є договірна ціна.

Договірні ціни бувають:

тверді

динамічні

періодичні.

Тверді ціни встановлюються для будівництв тривалістю до 1,5 роки.

1. Тверда договірна ціна, яка встановлена, розробляється для короткострокового будівництва і залишається незмінною на протязі всього періоду будівництва, за винятком випадків, якщо:

замовник змінює і процесі будівництва проектні рішення;

в процесі будівництва в проектній документації виявлені помилки;

виникають обставини – незвичайні ситуації, які не були передбачені сторонами при укладанні договору.

При встановленні твердих договірних цін можуть включитися витрати по страхуванню ризиків, які забезпечують захист майнової зацікавленості учасників контракту в обґрунтованих та узгоджених замовником розмірах, але не більше 2%.

Усю відповідальність за перевитрати коштів несе підрядна організація. Підрядник, який перевищив тверду ціну, не має права вимагати від замовника відшкодування допущеної перевитрати.

2. Динамічна ціна– це фіксована в момент укладання договірного підряду приблизна сума коштів, яка передбачає зміну вартості БМР з часом, в залежності від подорожчання тих чи інших БМР.

Вона застосовується у випадках, коли важко наперед визначити вартість робіт за договором підряду, уточнюється на протязі всього строку будівництва, але не частіше одного разу на рік при цьому уточнюється вартість матеріально-технічних ресурсів. Прибуток та засоби на покриття ризику, які визначені на початку будівництва не уточнюються. Зарплата уточнюється тільки у випадку, якщо змінені обсяги робіт.

Основою для визначення договірних цін є затверджені у встановленому порядку зведені кошторисні розрахунки, локальні й об’єктні кошториси, а також кошторисні норми на конструктивні елементи і види робіт; вартісні показники продукції й послуг для будівництва.

Відповідність за обґрунтованість і правильність договірних цін покладається на керівників організації замовника та підрядника організацій.

Для упередження необґрунтованого зростання договірної ціни на будівельну продукцію і послуги підрядним організаціям установлюється показник граничного рівня рентабельності – до 30%. З прибутку, що відповідає перевищенню граничного рівня рентабельності, вони сплачують до бюджету податок за підвищеною ставкою.

3. Періодичні договірні ціни встановлюються відкритими і мають елементи як динамічної, так і твердої договірної ціни.

Особливість такої ціни складається в тому, що на об’єми робіт, які плануються на визначений період (річний план), встановлюється тверда договірна ціна (фіксована частина ціни). Формування фіксованої частини періодичної договірної ціни відбувається за правилами як для твердої договірної ціни.

По закінченню періоду, в якому діяла тверда ціна в складі періодичної договірної ціни, вартість залишків роботи може уточнюватися з подальшим встановленням твердої ціни на весь залишок чи на його частину. За періодичної договірної ціни вартість виконаних підрядних робіт визначається за правилами як для твердої договірної ціни.

Незалежно від виду договірної ціни та способів взаєморозрахунків при виявленні у розрахунках за виконані роботи (форми N КБ-2в "Акт приймання виконаних підрядних робіт" та N КБ-3 "Довідка про вартість виконаних підрядних робіт та витрати, як і були відповідно оформлені та оплачені за попередні періоди" ( v0416202-00 ) безперечних помилок та порушень чинного порядку визначення вартості будівництва загальна вартість виконаних підрядних робіт підлягає уточненню з моменту виявлення зазначених помилок.

Після погодження договірної ціни складається контракт на виконання робіт. У контракті зазначається документ, покладений в основу визначення вартісних показників; позначається вид договірної ціни: тверда, динамічна або періодична; порядок та терміни уточнення договірної ціни; умови фінансування та розрахунків за обсяги виконаних робіт; гарантії замовника та підрядника тощо.

Соседние файлы в предмете Экономика в строительстве