Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції.docx
Скачиваний:
187
Добавлен:
20.11.2017
Размер:
384.86 Кб
Скачать

Тема 1. Будівельна продукція на ринку

Зміст:

  1. Техніко-економічні особливості продукції будівництва.

  2. Організаційні форми капітального будівництва.

  3. Характеристика учасників інвестиційного процесу.

  4. Продаж готової будівельної продукції.

  5. Поняття про тендери

1.Техніко-економічні особливості продукції будівництва.

Капітальне будівництво – галузь народного господарства, яка створює нові і реконструює діючі основні фонди.

Економіка будівництва – це наука, яка вивчає систему управління будівництва і його господарчі механізми, виявляє умови і фактори ефективної господарської діяльності на всіх стадіях будівельного процесу.

Економіка будівництва тісно пов’язана, з однієї сторони, з науковими дисциплінами, що вивчають економічні закони суспільного виробництва, розподіл, обмін та споживання матеріальних благ на різних етапах його розвитку, а з іншої, вона будується на досягненні спеціальних наукових дисциплін, що вивчають речовинні фактори виробництва, такі як “Організація і технологія будівельного виробництва”, “Будівельні конструкції”, “Основи та фундаменти”, “Обчислювальна техніка” ті інші.

“Економіка будівництва” є теоретичною основою для соціально-економічних дисциплін - “Фінансування та кредитування будівництва”, “Економіка праці в будівництві”, “Планування капітального будівництва”.

Складність вивчення економічних аспектів капітального будівництва полягає в різноманітності організаційних та господарських форм процесу будівельного виробництва, великій кількості учасників, які мають різні мету та задачі. (В процесі будівництва, як правило приймають участь – інвестор – замовник – проектувальник – підрядник – спеціалізовані субпідрядні організації).

Задачі економічного будівництва:

  1. Удосконалення організаційних форм в усіх рамках управління

    1. Розробка економічних методів управління:

  • економічне стимулювання;

  • розробка оціночних показників;

  • економічно-правові акти.

  • Планування капіталовкладень у організацію виробництва з метою найбільш повного використання трудових, матеріальних і фінансових ресурсів.

  • Дослідження економічності ефективності інвестицій.

  • Розробка основ будівельного проектування обґрунтування проектних і організаційних рішень.

  • Створення базисних взаємопов’язаних вартісних натуральних і відносних нормативів для техніко-економічного регулювання будівельного виробництва на всіх його етапах і для контролю за ним.

  • Вивчення ресурсів капітального будівництва (люди, машини, механізми, ефективність їх використання).

    Знання та вміння інженера будівельника.

    Для ефективного вирішення різних господарчих задач інженер будівельник повинен бути добре підготовленим теоретично та методично.

    Для цього необхідно:

    • Засвоїти основні поняття по курсу;

    • Вивчити галузеві особливості і їх вплив на діяльність будівельної організації;

    • Ознайомитись з основними законодавчими і нормативними актами будівельної організації;

    • Розвиток виробничих навичок в роботі з нормативною, спеціальною і законодавчою літературою;

    • Вивчення основ інвестиційної діяльності і принципи ефективності використання капітальних вкладень;

    • Вивчити формування і шляхи найбільш ефективного використання основних ресурсів будівельного виробництва (людей, матеріалів, техніки);

    • Обґрунтування найбільш ефективних проектних рішень в будівництві об’єктів;

    • Вірно оцінювати економічну ситуацію і прогнозувати можливі зміни на ринку будівельних послуг;

    • Мати уявлення о методах розробки бізнес – плану , тендерної документації, інших фінансово-економічних документів, необхідних для участі в торгах з метою отримання замовлення на виконання.

    Продукцією галузі будівництва – є закінчені будівництвом і здані в експлуатацію заводи і фабрики, залізничні та автошляхи, електричні станції, судоходні канали, порти, житлові будинки та інші об’єкти, які представляють основні фонди країни.

    Створенням основних фондів займається галузь капітального будівництва. Крім утворення основних фондів (ОФ) до функцій капітального будівництва відносяться: реконструкція та технічне переобладнання існуючих ОФ. Тому основна задача капітального будівництва – це розширене відтворення та прискорене оновлення основних фондів народного господарства.

    Капітальне будівництво як галузь включає проектно-вишукувальні інститути, науково-дослідні, будівельні і монтажні організації, виробництво будівельних матеріалів, підприємства будівельної індустрії, транспорт.

    Будівельний процес складається з трьох етапів:

    1. Підготовка будівництва.

    2. Саме будівництво.

    3. Реалізація будівельної продукції.

    Підготовка будівництва здійснюється по наступним направленням: техніко-економічне дослідження доцільності будівництва об’єкта, проектування об’єкту та інженерно-технічна підготовка до будівництва.

    На етапі, коли здійснюється будівництво, на будівельному майданчику відбувається з’єднання усіх технологічних елементів будівельного процесу, в результаті функціонування яких утворюється будівельна продукція. На даному етапі формуються сукупні фактичні витрати будівельного виробництва, матеріально-речовинні елементи будинків і споруд, їх архітектурно-будівельна виразність і якість.

    На третьому етапі – реалізація будівельної продукції – відбувається ввід закінчених будівництвом об’єктів в експлуатацію і передача їх замовнику як основні фонди.

    Трьом етапам відтворення відповідають три стадії кругообігу капітальних вкладень:

    1). Виробництво як продуктивна форма створення основних фондів.

    2). Реалізація як форма перетворення будівельної продукції в основні фонди.

    3). Підготовка наступного циклу відтворення з метою наступного перетворення грошових фондів в продуктивні.

    Чим більший ступінь взаємодії усіх компонентів відтворення в часі та просторі, тим вище економічна ефективність будівництва.

    Економічна суть будівельного процесу виражається затратами на його здійснення. Затрити пов’язані з виробничо-господарською діяльністю виробничих організацій. Затрати поділяються на одноразові і поточні.

    Одноразові – основні фонди будівельних організацій, матеріальні запаси в оборотних засобах, незавершене будівництво.

    Поточні – це всі витрати на будівництво: затрати на амортизаційні відрахування, заробітна плата, будівельні матеріали, інші затрати. Загальна сума поточних затрат складає собівартість будівельно0монтажних робіт.

  • Соседние файлы в предмете Экономика в строительстве