Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Курс_МПП / МПП_Лекція_4_2017

.pdf
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.04.2017
Размер:
80.64 Кб
Скачать

Лекція 4

Відкриття та експлуатація митного складу

Питання лекції:

І. Митний склад - підприємство ІІ. Митний склад — митний режим

ІІІ. Облік товарів на митному складі (Стаття 428 МКУ)

IV. Порядок надання складським об'єктам статусу "митний склад" та позбавлення такого статусу

Література:

1)Спеціальний додаток D до Міжнародної конвенції про спрощення і гармонізацію митних процедур від 18.05.1973 (із змінами та доповненнями);

2)Митний кодекс України Глави 20 та 61;

3)Податковий кодекс України п. 14.1.32. Статті 14;

4)наказ Мінфіну від 16.07.2012 № 835 “Про затвердження Порядку надання складським об'єктам статусу "митний склад" та позбавлення такого статусу”;

5)наказ Мінфіну від 31.05.2012 № 657 “Про виконання митних формальностей відповідно до заявленого митного режиму”;

6)наказ Мінфіну від 22.05.2012 № 583 “Про затвердження Порядку створення зон митного контролю”.

І.Митний склад - підприємство

Митний склад (Стаття 424 МКУ) - це відповідним чином облаштовані складське приміщення, резервуар, холодильна чи морозильна камера, критий чи відкритий майданчик, призначені для зберігання товарів під митним контролем (далі - МС).

Відкритий майданчик - спеціально обладнана та огороджена територія, пристосована для зберігання товарів та розташована поза межами приміщення.

Критий майданчик - крита, спеціально обладнана та огороджена територія, пристосована для зберігання товарів та розташована поза межами приміщення.

Прилегла до МС територія - огороджена або позначена на місцевості

(щитами з написами, стрічкою, розміткою незмивною фарбою тощо) територія, що прилягає до МС та призначена для стоянки транспортних засобів, проведення навантажування — розвантаження товарів.

Приміщення - частина внутрішнього об'єму будівлі, обмежена будівельними елементами, з можливістю входу і виходу.

Резервуар - вмістище (наземне або підземне) для зберігання рідин, газу або сипких товарів.

Складський об'єкт - приміщення, холодильна чи морозильна камера, резервуар, критий чи відкритий майданчик.

Холодильна (морозильна) камера - споруда, приміщення або апарат, в яких підтримується постійний температурний режим за допомогою холодильного обладнання.

МС може бути:

1.Закритого типу - призначається виключно для зберігання під митним контролем товарів, що переміщуються через митний кордон України згідно із зовнішньоекономічними договорами (контрактами), що укладаються утримувачем цього складу або учасниками об'єднання підприємств, учасником якого є утримувач складу.

2.Відкритого типу - призначається для зберігання під митним контролем товарів, що переміщуються через митний кордон України згідно із зовнішньоекономічними договорами (контрактами), укладеними як утримувачем цього складу, так і будь-якими іншими особами.

Утримувач МС - суб'єкт господарювання, у власності чи користуванні якого перебуває такий склад.

Вимоги до утримувача МС (див. наказ Мінфіну від 16.07.2012 № 835):

1.Утримувачем МС може бути виключно резидент.

2.Утримувачем МС відкритого типу може бути суб'єкт господарювання, що має дозвіл на здійснення митної брокерської діяльності.

Обов’язки утримувача МС (див. наказ Мінфіну від 16.07.2012 № 835):

1) дотримуватись вимог законодавства України з питань державної митної справи, виконувати вимоги митниці щодо конструкції, облаштування, стану і місця

Лекція 4

Митно-посередницьки послуги

2

розташування МС;

2)виключити можливість несанкційованого доступу на МС сторонніх осіб, а також вилучення з нього товарів, що перебувають під митним контролем;

3)забезпечувати безперешкодний доступ посадових осіб митниці під час здійснення ними службових обов'язків до товарів, розміщених на МС, та документів на них, створювати цим особам належні умови для роботи на МС, надавати необхідні для роботи приміщення, комп'ютерну техніку, обладнання й засоби зв'язку;

4)вести облік товарів, що розміщуються на цьому МС та випускаються з нього, та щоквартально подавати митниці звіт про рух товарів на МС за попередній квартал в електронному вигляді (форма звіту наведена у додатку 2 до наказу Мінфіну від 16.07.2012 № 835);

5)дотримуватися режиму зони митного контролю;

6)постійно підтримувати МС та прилеглу до МС територію у належному санітарному та технічному стані

7) забезпечувати безперешкодний доступ посадових осіб митниці до системи відеоспостереження.

Відповідальність утримувача МС (Стаття 428 МКУ):

1)за недодержання порядку зберігання товарів на МС та здійснення з цими товарами операцій, крім передбачених у частинах 2 та 3 статті 127 МКУ (пакування, сортування тощо без зміни властивостей товарів);

2)за видачу товарів без дозволу митного органу;

3)за втрату товарів, крім втрати при здійсненні з цими товарами операцій, передбачених частиною 2 Статті 127 МКУ (взяття проб та зразків)

настає адміністративна відповідальність передбачена МКУ та обов’язок сплатити митні платежі, установлені законом на імпорт цих товарів.

Відповідальність власника товарів

У випадку коли втрати товарів на МС виникли з вини власника товарів або уповноваженої ним особи відповідальність за недодержання порядку здійснення з товарами дозволених операцій та за втрату товарів при їх здійсненні, несе власник товарів. У цьому випадку, власник товарів зобов'язаний сплатити митні платежі, установлені законом на імпорт цих товарів.

Лекція 4

Митно-посередницьки послуги

3

Зазначені особи звільняються від обов'язку зі сплати митних платежів, установлених законом на імпорт товарів, якщо товари, що зберігаються на МС, втрачено внаслідок аварії, дії обставин непереборної сили, що підтверджено в установленому порядку, а також у разі природних втрат за нормальних умов зберігання.

Правове регулювання взаємовідносин утримувача митного складу (Стаття 425 МКУ) з:

1. Клієнтами визначаються відповідним договором.

Це договір відповідального зберігання (п. 14.1.32. Статті 14 ПКУ) - господарська операція, що здійснюється платником податків і передбачає передачу згідно з договорами схову матеріальних цінностей на зберігання іншій фізичній чи юридичній особі без права використання у господарському обороті такої особи з подальшим поверненням таких матеріальних цінностей платнику податків без зміни якісних або кількісних характеристик;

2. Митним органом визначаються затвердженою керівником митного органу та погодженою утримувачем митного складу процедурою експлуатації такого складу.

Здійснення контролю за дотриманням умов митного режиму МС та за товарами, розміщеними на МС, покладається на митницю оформлення (див. п.2 частини IV наказу Мінфіну від 31.05.2012 № 657). Точніше було б сказати “...на митницю в зоні діяльності якої фактично розташовані складські приміщення”.

Територія МС цє один або декілька складських об'єктів за умови їх розташування за однією адресою або в межах нерозривної огородженої по периметру території.

Вимоги до території та облаштування МС:

1.На території МС створюється зона митного контролю, за підтримання режиму зони митного контролю відповідає утримувач МС (п. 4 частини IV наказу Мінфіну від 31.05.2012 № 657).

2.Товари зберігаються на МС з обов'язковим накладенням на всі місця доступу відповідного забезпечення утримувача МС та митного забезпечення посадової особи митниці оформлення.

3.Наявність на прилеглої до МС території обладнаної стоянки вантажних

Лекція 4

Митно-посередницьки послуги

4

транспортних засобів з твердим покриттям.

4.Наявність і функціювання на в'їзді прилеглої до МС території контрольнопропускної системи, що забезпечує реєстрацію та облік транспортних засобів, які доставляють товари на МС.

5.Здійснення цілодобової охорони та/або функціювання охоронної та протипожежної сигналізації (крім території майданчиків), наявність засобів пожежогасіння.

6.Освітлення МС та прилеглої до МС території згідно із санітарними нормами

йправилами.

7.Наявність сертифікованого (повіреного) спеціального обладнання для зважування (обліку) товарів.

8.Наявність рампи, оглядового майданчика, навантажувальної техніки.

9.Наявність і функціювання системи відеоспостереження для нагляду за в'їздами на прилеглу територію МС та виїздами з неї, воротами та дверними отворами МС, через які здійснюється розміщення товарів на склад або випуск товарів зі складу, фіксування такого відеозображення для виявлення несанкційованого вилучення товарів і транспортних засобів, що перебувають під митним контролем, а також ведення відповідного архіву.

10.Обладнання ґратами вікон (за їх наявності), якщо як МС використовується приміщення.

11.Наявність каналів і засобів зв'язку для роботи посадових осіб митниці та інших державних контролюючих органів (у разі їх розміщення).

На митному складі можуть розміщуватися товари (Стаття 426 МКУ):

1)поміщені у митний режим митного складу (у тому числі консолідовані вантажі);

2)поміщені у митні режими транзиту, тимчасового ввезення, переробки на митній території, експорту, тимчасового вивезення, переробки за межами митної території (без зміни цих митних режимів на митний режим митного складу);

3)призначені для тимчасового зберігання під митним контролем (на умовах, встановлених МКУ для складів тимчасового зберігання).

Лекція 4

Митно-посередницьки послуги

5

Особливості розміщення товарів на МС:

1.За згодою утримувача МС та за умови погодження власником товару перевізником, товари можуть бути розміщені на МС без вивантаження цих товарів з ТЗ (Стаття 427 МКУ).

2.ТЗ, що переміщують митною територією України товари під митним контролем, можуть розміщуватися на МС з метою здійснення повного або часткового розвантаження, перевантаження, навантаження, дозавантаження, усунення пошкоджень упаковки товарів, заміни транспортного засобу...

При цьому, товари, які перебувають в інших, ніж митний склад, митних режимах (транзиту, тимчасового ввезення, переробки на митній території, експорту, тимчасового вивезення, переробки за межами митної території), розміщаються на МС, строком не більше ніж 90 днів, на підставі раніше оформленої МД, або документа, що її замінював (CMR, СМГС тощо). Про необхідність розміщення на МС таких товарів утримувач МС надсилає митниці оформлення електронне повідомлення відповідного типу за формою встановленою у наказі Мінфіну від 31.05.2012 № 657.

Особливості зберігання товарів на МС (Стаття 427 МКУ):

1.Товари, поміщені в різні митні режими, що знаходяться на одному митному

склад.

2.Небезпечні товари, товари, що можуть зашкодити іншим товарам, або товари, що вимагають спеціальних умов зберігання, не можуть розміщуватися на МС, які не забезпечують відповідні умови для зберігання таких товарів.

Митний режим митного складу Глава 20 МКУ Особливості декларування товарів:

1.Товари, що розміщуються у митний режим митного складу, декларуються митному органу утримувачем цього МС.

2.Декларування товарів при зміні митного режиму митний склад на інший

митний режим може здійснюється декларантом, утримувачем МС, митним брокером. (п. 13 Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 31.05.2012 № 657)

Лекція 4

Митно-посередницьки послуги

6

1. Визначення

Митний склад (Стаття 121 МКУ) - це митний режим, відповідно до якого іноземні або українські товари зберігаються під митним контролем із умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

З товарами, що зберігаються на митному складі можуть проводитися:

1. Без дозволу митного органу, прості складські операції, необхідні для забезпечення збереження цих товарів:

-переміщення товарів у межах складу з метою раціонального розміщення;

-чищення;

-провітрювання;

-створення оптимального температурного режиму зберігання;

-сушіння (у тому числі із створенням потоку тепла);

-захист від корозії;

-боротьба із шкідниками;

-інвентаризація.

2. З дозволу митного органу, проводити підготовку таких товарів до продажу (відчуження) та транспортування:

-консолідація та подрібнення партій;

-формування відправлень;

-сортування;

-пакування, перепакування та маркування;

-вантажні операції,

-взяття проб і зразків товарів.

Дозвіл на проведення операцій з товарами, що зберігаються на МС, надається митницею оформлення на підставі заяви утримувача МС за формою згідно з додатком 1 до Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 31.05.2012 № 657.

Митний режим митного складу завершується:

Лекція 4

Митно-посередницьки послуги

7

-шляхом розміщення товарів, поміщених у цей митний режим, в інший митний режим;

-при передачі товарів на склад митному органу у зв'язку із закінченням строків зберігання в режимі митного складу;

-з конфіскацією товарів;

-з повною втратою товарів унаслідок аварії або дії обставин непереборної сили, за умови підтвердження такого факту у встановленому порядку.

2. Митний статус

Іноземні товари, поміщені в митний режим митного складу, зберігають статус іноземних товарів.

Українські товари, поміщені в митний режим митного складу, втрачають статус українських товарів з моменту відшкодування сум податку на додану вартість відповідно до положень Податкового кодексу України.

3. Строк дії режиму

Строк зберігання товарів у митному режимі митного складу:

-для підакцизних товарів, іноземних товарів, які були попередньо поміщені у митні режими транзиту, тимчасового ввезення або переробки на митній території України, а також продуктів переробки не може перевищувати 365 днів від дня розміщення їх у митний режим митного складу;

-для товарів, що експортуються, не може перевищувати 1 року з дати розміщення їх у митний режим експорту;

-для всіх інших товарів не може перевищувати 1095 днів від дня розміщення у митний режим митного складу.

4. Умови розміщення товарів у митний режим

У митний режим митного складу можуть поміщатися будь-які товари, за

винятком:

1)товарів, заборонених до ввезення в Україну, вивезення з України та транзиту через територію України;

2)товарів, строк придатності для споживання або використання яких закінчився;

Лекція 4

Митно-посередницьки послуги

8

3)товарів, що надходять в Україну як гуманітарна допомога;

4)живих тварин;

5)електроенергії, що переміщується лініями електропередачі.

Декларантом (утримувачем митного складу) для розміщення товарів у митний режим митного складу подаються:

-митна декларація;

-договір перевезення

-рахунок (інвойс) або інший документ, який визначає вартість товару.

Декларантом (утримувачем митного складу) на території портів (аеропортів) де є пункт пропуску для розміщення товарів у митний режим митного складу

надсилається електронне повідомлення, що містить кількість та опис товарів, підписаного електронним цифровим підписом.

ІІІ. Облік товарів на митному складі (Стаття 428 МКУ)

Утримувач митного складу веде облік товарів, що розміщуються на цьому складі та випускаються з нього на рівні підгрупи (чотирьох знаків) згідно з УКТ ЗЕД з використанням звичайних правил складського обліку.

Щоквартально митному органу утримувачем складу подається звіт про рух товарів на складі за попередній квартал за формою, що встановленою у додатку 2 до наказу Мінфіну від 16.07.2012 № 835.

Митний орган має право вимагати подання позачергового звіту не частіше, ніж один раз на рік.

IV. Порядок надання складським об'єктам статусу "митний склад" та позбавлення такого статусу

Цей порядок встановлено наказом Мінфіну від 16.07.2012 № 835...

Надання складському об'єкту статусу "митний склад" здійснюється шляхом внесення інформації про суб'єкта господарювання до Реєстру МС.

Позбавлення такого статусу здійснюється шляхом виключення складського об'єкта з Реєстру МС.

Лекція 4

Митно-посередницьки послуги

9

Порядок внесення до Реєстру МС:

1. Суб'єкт господарської діяльності, який має намір відкрити МС, подає до митниці заяву про відкриття МС (зразок заяви встановлено в додатку 3 наказу Мінфіну від 16.07.2012 № 835).

До заяви додаються:

1)засвідчені у визначеному законодавством порядку копії документів, що підтверджують право власності на складські об'єкти або право користування ними;

2)засвідчені заявником копії:

-акта прийняття до експлуатації системи передавання тривожних сповіщень (щодо пожежної сигналізації);

-наказу підприємства про створення власного підрозділу охорони та положення про такий підрозділ (або копія договору про надання охоронних послуг спеціалізованим підприємством);

-дозволу на введення в експлуатацію нових і реконструйованих виробничих, жилих об'єктів та об'єктів іншого призначення;

-висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи існуючих об'єктів;

-докладного плану території, на якій знаходяться об'єкти, які планується використовувати як МС, та плану кожного об'єкта МС (із зазначенням розміщення вікон, дверей, воріт, внутрішнього обладнання тощо);

-технологічної схеми із зазначенням засобів контролю та обліку;

-технічних паспортів на обладнання системи відеоспостереження;

3) проект процедури експлуатації МС.

2.Огляд складських об'єктів, прилеглої до МС території, перевірка відомостей, зазначених у поданих документах митницею (у строк, що не перевищує 10 робочих днів з дати отримання заяви).

3.Оформлюється акт огляду (Стаття 343 МКУ).

4.Митниця видає наказ про прийняття рішення щодо надання дозволу на відкриття та експлуатацію митного складу (у разі позитивного результату огляду у строк, що не перевищує 3 робочих днів з дати складання акта

Лекція 4

Митно-посередницьки послуги

10

Соседние файлы в папке Курс_МПП