Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Курс_МПП / МПП_Лекція_1_2017

.pdf
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.04.2017
Размер:
68.84 Кб
Скачать

Лекція 1

Загальні положення щодо контролю митними органами окремих видів діяльності підприємств

Питання лекції:

І. Види діяльності підприємств, що контролюються митними органами ІІ. Облік осіб, які здійснюють операції з товарами

ІІІ. Загальні положення щодо дозволів митних органів

Література:

1)Митний кодекс України Глава 58, Стаття 455

2)наказ Мінфіну від 15.06.2015 № 552 “Про затвердження Порядку обліку осіб, які здійснюють операції з товарами”.

І.Види діяльності підприємств, що контролюються митними органами

Крім, передбаченого Статтею 318 МКУ обов’язкового суцільного митного контролю товарів та транспортних засобів комерційного призначення, які переміщуються через митний кордон України, митні органи здійснюють контроль за деякими видами діяльності підприємств.

Так, Статтею 404 МКУ передбачено контроль з боку митних органів за провадженням наступних видів діяльності:

1)митна брокерська діяльність;

2)відкриття та експлуатація магазину безмитної торгівлі;

3)відкриття та експлуатація митного складу;

4)відкриття та експлуатація вільної митної зони комерційного або сервісного

типу;

5)відкриття та експлуатація складу тимчасового зберігання;

6)відкриття та експлуатація вантажного митного комплексу.

До цього переліку не увійшла діяльність уповноважених економічних

операторів, яким присвячено Главу 2 МКУ.

Крім того, згідно із положеннями Статті 455 МКУ, митні органи ведуть облік осіб, які здійснюють операції з товарами у централізованій базі даних (у складі Єдиної автоматизованої інформаційної системи органів ДФС (далі - ЄАІС). Цей облік є частиною функції митної системи держави “Митна статистика” та має сленгову назву: “Акредитація”.

ІІ. Облік осіб, які здійснюють операції з товарами

Взяття на облік осіб, які здійснюють операції з товарами, здійснюється одноразово:

1)за зверненнями таких осіб, у тому числі засобами електронного зв'язку, до відповідних митних органів;

2)при першому здійсненні такими особами операцій з товарами, контроль за якими відповідно до МКУ та інших актів законодавства України покладено на митні органи.

Порядок обліку осіб, які здійснюють операції з товарами, визначено у наказі Мінфіну від 15.06.2015 № 552, а саме:

-взяття на облік осіб, які здійснюють операції з товарами;

-присвоєння облікових номерів особам, які здійснюють операції з товарами;

-внесення змін до облікових даних осіб, які здійснюють операції з товарами;

-зняття з обліку осіб, які здійснюють операції з товарами;

-встановлення форм заяв та документів з питань обліку осіб, які здійснюють операції з товарами.

Порядком запроваджено такі новації:

-взяття на облік осіб, які здійснюють операції з товарами, проводиться одноразово у відповідному підрозділі будь-якої митниці за зверненням таких осіб (у тому числі засобами електронного зв'язку на адресу інформаційного порталу ДФС з використанням надійних засобів ЕЦП з посиленими сертифікатами відкритих ключів) або при першому здійсненні такими особами операцій з товарами;

-форма заяви про взяття на облік особи, яка здійснює операції з товарами (ф. N 1-ЗЕД), скорочується з трьох сторінок до однієї та виключається надання копій

Лекція 1

Митно-посередницьки послуги

2

реєстраційних та статутних документів;

-відомості про особу, яка здійснює операції з товарами, відповідний підрозділ митниці отримує в електронному вигляді з Єдиного банку даних юридичних осіб та/або ДРФО, у тому числі відомості, що надійшли до цих баз даних із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців;

-відмінено картку обліку осіб, які здійснюють операції з товарами;

-запроваджено витяг із реєстру осіб, які здійснюють операції з товарами, який видається або надсилається поштою та також може бути направлений засобами електронного зв'язку.

Процедури обліку осіб, які здійснюють операції з товарами, ведуться в підрозділах митниць ДФС, на які відповідно до затвердженої структури та функціональних повноважень покладено ведення такого обліку.

Наприклад у Київській митниці - це група обліку суб'єктів ЗЕД у відділі митних інформаційних технологій.

Обмін інформацією щодо взяття на облік (внесення змін до облікових номерів) осіб, які здійснюють операції з товарами, в електронному вигляді між ДФС та особами, які здійснюють операції з товарами, проводиться шляхом обміну електронними документами із застосуванням ЕЦП.

Порядок взяття на облік осіб, які здійснюють операції з товарами

1.Особа, яка здійснює операції з товарами (або її представник, повноваження якого підтверджені довіреністю або письмовим договором між ним та особою, яку він представляє), подає заяву за формою, що наведено в додатку 1 до наказу.

2.Заява подається в паперовому вигляді безпосередньо до відповідного підрозділу митниці або засобами електронного зв'язку на адресу інформаційного порталу ДФС, з використанням надійних засобів ЕЦП з посиленими сертифікатами відкритих ключів.

3.Згідно із даними, зазначеними у заяві, відповідний підрозділ митниці формує запит для отримання в електронному вигляді відомостей про особу з Єдиного банку даних юридичних осіб та/або ДРФО, у тому числі відомостей, що надійшли до цих баз даних із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

4.Заяву повертають на доопрацювання без включення даних про особу до

Лекція 1

Митно-посередницьки послуги

3

Реєстру в таких випадках:

-заява подана або заповнена з порушенням вимог Наказу ;

-відомості, зазначені в заяві, не відповідають даним ДРФО та/або Єдиного банку даних юридичних осіб.

5.Відмова в реєстрації особи без включення даних про особу до Реєстру в здійснюється таких випадках:

-особа, яка здійснює операції з товарами, перебуває в процесі припинення та отримала довідку про відсутність заборгованості зі сплати податків, зборів за формою N 22-ОПП або припинила підприємницьку діяльність (за даними Єдиного банку даних юридичних осіб або ДРФО, у тому числі Реєстру самозайнятих осіб);

-заяву про взяття на облік подано особою, яка вже перебуває на обліку, або заяву про внесення змін - особою, яка не перебуває на обліку.

6. Взяття на облік осіб, які здійснюють операції з товарами, здійснюється не пізніше наступного робочого дня після отримання заяви шляхом присвоєння таким особам облікового номера. Дата формування облікового номера є датою взяття на облік.

Обліковий номер особи є дійсним на всій митній території України. Такий самий обліковий номер не може бути присвоєно іншій особі.

Анульований обліковий номер особи, яка здійснює операції з товарами, не може бути присвоєно іншій особі, яка здійснює операції з товарами.

7. відповідний підрозділ митниці видає або направляє особі Витяг з реєстру осіб, які здійснюють операції з товарами, за формою, наведеною в додатку 2 до Наказу № 552.

У витязі зазначаються:

-найменування або прізвище, ім'я та по батькові особи;

-обліковий номер особи, яка здійснює операції з товарами;

-дата взяття на облік особи;

-дата внесення останніх змін;

найменування митниці ДФС, яка видала витяг.

Витяг підписується посадовою особою відповідного підрозділу митниці та

Лекція 1

Митно-посередницьки послуги

4

скріплюється її особистою номерною печаткою. У разі формування витягу засобами ЄАіС застосовується ЕЦП інформаційного порталу ДФС.

За бажанням особи, яка здійснює операції з товарами, витяг може бути направлений відповідним підрозділом митниці на електронну адресу особи.

8. Оприлюднення реєстру ДФС щоденно оприлюднює на власному офіційному веб-порталі:

-дані з Реєстру із зазначенням найменування або прізвища, імені та по батькові особи, яка здійснює операції з товарами, дати взяття на облік, облікового номера особи;

-інформацію про осіб, які зняті з обліку в митницях ДФС, із зазначенням дати зняття з обліку та анулювання облікового номера.

За запитом особи, яка здійснює операції з товарами, відповідний підрозділ митниці надає протягом доби на безоплатній основі витяг. Запит подається особою до відповідного підрозділу будь-якої митниці в довільній формі та обов'язково має бути підписаний цією особою або її представником із зазначенням дати.

Порядок внесення змін до облікових даних осіб, які здійснюють операції з товарами

У разі виникнення змін у даних, що містяться у Заяві про взяття на облік необхідно звернутись до відповідного підрозділу будь-якої митниці із заявою безпосередньо або засобами електронного зв'язку.

Заява подається, приймається та опрацьовується в такому самому порядку, як і при взятті на облік особи, яка здійснює операції з товарами.

Зміни в Реєстрі щодо інших даних особи, яка здійснює операції з товарами, вносяться на основі даних із Єдиного банку даних юридичних осіб та/або ДРФО, у тому числі Реєстру самозайнятих осіб, отриманих у результаті взаємодії цих інформаційних систем.

У разі наявності змін у даних про особу, яка здійснює операції з товарами, обліковий номер особи не змінюється, крім випадків зміни коду за ЄДРПОУ чи для фізичних осіб - підприємців - реєстраційного номера облікової картки платника податків у випадках, передбачених законодавством.

Лекція 1

Митно-посередницьки послуги

5

Порядок зняття з обліку осіб, які здійснюють операції з товарами

Зняття з обліку особи, яка здійснює операції з товарами, проводиться відповідним підрозділом митниці за місцезнаходженням (місцем проживання) особи шляхом внесення відповідного запису до Реєстру та анулювання облікового номера особи, яка здійснює операції з товарами.

Зняття з обліку особи, яка здійснює операції з товарами, здійснюється із одночасним анулюванням облікового номера в таких випадках:

1)прийняття особою рішення про припинення діяльності, пов'язаної зі здійсненням операцій з товарами;

2)державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця чи державної реєстрації припинення юридичної особи;

3)прийняття рішення про припинення юридичної особи чи припинення діяльності іншої особи, яка здійснює операції з товарами.

Про зняття з обліку та анулювання облікового номера особи, яка здійснює операції з товарами, вноситься запис до Реєстру із зазначенням причини анулювання.

Про факт зняття з обліку та анулювання облікового номера особи, яка здійснює операції з товарами, відповідний підрозділ митниці письмово або засобами електронного зв'язку інформує таку особу або її правонаступників у триденний строк.

Документи, які були підставою для взяття на облік у митниці ДФС, та документи, на підставі яких здійснювалося зняття з обліку особи, яка здійснює операції з товарами, зберігаються протягом трьох років з дати зняття з обліку особи окремо від документів осіб, які перебувають на обліку в митницях ДФС.

ІІІ. Загальні положення щодо дозволів митних органів

Повернемося до видів діяльності, які контролюються митними органами (Стаття 404 МКУ). На їх провадження надаються дозволи (Стаття 405 МКУ).

Видані дозволи на провадження видів діяльності діють безстроково (Стаття 411 МКУ).

Підприємства, які отримали такі дозволи, включаються до відповідних реєстрів, які ведуться ДФС. Підтвердженням надання дозволу є витяги із зазначених

Лекція 1

Митно-посередницьки послуги

6

реєстрів (Стаття 415 МКУ).

Дозволи на провадження видів діяльності, та витяги із відповідних реєстрів , надаються та переоформлюються безоплатно (Стаття 414 МКУ).

Необхідною умовою для отримання дозволу на відкриття та експлуатацію вантажного митного комплексу є наявність у підприємства дозволу на здійснення митної брокерської діяльності, дозволів на відкриття та експлуатацію складу тимчасового зберігання відкритого типу та на відкриття та експлуатацію митного складу відкритого типу (Стаття 408 МКУ).

Органи, уповноважені надавати дозволи (Стаття 406 МКУ): 1. ДФСУ спільно із Держприкордонслужбою:

- Дозвіл на здійснення митної брокерської діяльності; - Дозвіл на відкриття та експлуатацію магазину безмитної торгівлі.

2. Митниці, в зонах діяльності яких розташовані відповідні території, приміщення, резервуари, холодильні чи морозильні камери, криті чи відкриті майданчики, які можуть використовуватися як:

- митні склади; - вільні митні зони комерційного або сервісного типу;

- склади тимчасового зберігання; - вантажні митні комплекси.

Наказами Мінфіну встановлюються (Стаття 407 МКУ):

1. Форми, порядок подання та розгляду заяв, порядок надання, зупинення дії, анулювання дозволів, а також правила провадження контрольованих видів діяльності та порядок контролю за їх провадженням.

Наприклад, наказ Мінфіну від 16.07.2012 № 835 “Про затвердження Порядку надання складським об’єктам статусу «митний склад» та позбавлення такого статусу”

2. Вимоги до територій, приміщень, резервуарів, холодильних чи морозильних камер, критих чи відкритих майданчиків, які можуть використовуватися при провадженні контрольованих видів діяльності.

Наприклад, наказ Мінфіну від 28.05.2012 № 613 “Про затвердження

Лекція 1

Митно-посередницьки послуги

7

Положення про склади тимчасового зберігання”.

Строки розгляду заяв про надання дозволів (Стаття 409 МКУ):

1.Рішення про надання дозволу повинно бути прийнято протягом 20 робочих днів з дня надходження заяви.

2.Витяг з відповідного реєстру видається підприємству протягом трьох робочих днів з дня прийняття рішення про надання дозволу.

Зупинення дії та анулювання дозволу (Стаття 412 МКУ)

1. Дія може зупинятися на строк до 30 днів органами, уповноваженими надавати ці дозволи:

1)у разі невиконання підприємством вимог, встановлених МКУ, актами Кабінету Міністрів України, Мінфіну, - в межах 30 денного строку, але не більше, ніж до моменту виконання цих вимог;

2)у разі закінчення строків дії договорів оренди територій, приміщень, резервуарів, холодильних чи морозильних камер, критих чи відкритих майданчиків, які використовуються при провадженні контрольованих видів діяльності;

3)за заявою підприємства, якому надано дозвіл.

2. Дозволи можуть бути анульовані :

1)у разі не усунення підприємством невідповідності положенням актів законодавства, протягом 30 днів, наступних за днем зупинення дії дозволу;

2)у разі повторного протягом року виникнення підстав для зупинення дії дозволу, які призвели до неправомірного звільнення від сплати митних платежів або зменшення їх розміру, до незабезпечення дотримання заходів тарифного та/або нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності;

3)за заявою підприємства, якому надано дозвіл;

4)у разі припинення підприємства, якому надано дозвіл;

5)у разі встановлення факту надання особою під час отримання дозволу недостовірної інформації;

6)у разі анулювання іншого дозволу, наявність якого є необхідною відповідно до статті 408 МКУ.

Про зупинення дії або анулювання дозволу відповідними органами, видається

Лекція 1

Митно-посередницьки послуги

8

наказ.

Завірена копія наказу про зупинення дії або анулювання дозволу видається заявникові або надсилається йому рекомендованим листом протягом п'яти робочих днів з дати видання такого наказу.

Оскарження наказу про зупинення дії чи про анулювання дозволу здійснюється у порядку, встановленому законом.

Переоформлення дозволу (Стаття 413 МКУ)

Підставою для переоформлення дозволу є необхідність внесення змін у відомості, зазначені у дозволі (у тому числі зміна найменування юридичної особи або прізвища, ім'я, по батькові громадянина - підприємця, зазначених у дозволі, зміна місцезнаходження юридичної особи або місця проживання громадянина - підприємця, яким надано дозвіл, зміна кількісних характеристик тощо).

Підприємство, якому надано дозвіл, зобов'язане звернутися до органу, який надав такий дозвіл, із заявою про його переоформлення протягом 30 днів з дня змін у реєстраційній інформації.

Заява про переоформлення дозволу подається у тому ж порядку і розглядається у той же строк, що й заява про надання відповідного дозволу. При цьому дозвіл, що підлягає переоформленню, зберігає чинність протягом усього строку розгляду заяви.

Лекція 1

Митно-посередницьки послуги

9

Соседние файлы в папке Курс_МПП