Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Курс_МПП / МПП_Лекція_11_2017

.pdf
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.04.2017
Размер:
106.32 Кб
Скачать

Лекція 11

Уповноважені економічні оператори (міжнародне законодавство)

Питання лекції:

І. Головна мета, принципи та склад РС ВМО ІІ. Співпраця між митними адміністраціями

ІІІ. Партнерство між митними службами та підприємницькою спільнотою

Література:

1)Рамкові стандарти безпеки і полегшення світової торгівлі ВМО (WCO SAFE FRAMEWORKOF STANDARDS http://www.wcoomd.org/en/topics/facilitation/instrument-and- tools/tools/~/media/55F00628A9F94827B58ECA90C0F84F7F.ashx );

2)Митні рекомендації з комплексного управління ланцюгом поставок товарів (ISCM WCO) (http://www.wcoomd.org/~/media/wco/public/global/pdf/topics/facilitation/instruments-and- tools/tools/safe-package/safe_package_ii.pdf?la=en);

3)Міжнародна конвенція про взаємне адміністративне сприяння в митних питаннях (Йоганнесбургська конвенція; http://www.wcoomd.org/~/media/wco/public/global/pdf/about-us/legal- instruments/conventions-and-agreements/johannesburg/internconvmutualadmineng2003.pdf?la=en);

4)Модель митних даних СОТ (WCO Data Model http://www.wcoomd.org/en/topics/facilitation/instrument-and-tools/tools/data-model.aspx).

І. Головна мета, принципи та склад РС ВМО

Як ми вже згадували на минулій лекції влітку 2005 року в штаб-квартирі СОТ в Брюсселі на щорічній сесії Ради керівників національних митних адміністрацій країн - членів СОТ було прийнято “Рамкові стандарти безпеки і полегшення світової торгівлі” (далі — РС ВМО).

Головна мета “Рамкових стандартів”

Визначення стратегії підвищення безпеки світової торгівлі таким чином, щоб це не перешкоджало торгівлі, а навпаки - сприяло її розвитку.

Сутність “РС”

Єдиний набір, розроблених СОТ міжнародних митних стандартів, що не дублювали б інші вимоги, встановлені на міжурядовому рівні, і не вступали з ними в протиріччя.

Причина застосування систем управління ризиками

Огляд кожної партії вантажів являє собою неприйнятний і непотрібний тягар. Фактично, огляд кожної партії вантажів просто паралізує світову торгівлю. Тому сучасні митні адміністрації використовують автоматизовані системи управління ризиками, зумовленими різними факторами.

Рамкові стандарти мають на меті:

-Встановлення стандартів, що забезпечують підвищення безпеки і полегшують функціювання міжнародного ланцюга постачання товарів на глобальному рівні з метою досягнення більшої визначеності і передбачуваності.

-Забезпечення комплексного управління міжнародної ланцюгом постачання товарів для всіх видів транспорту.

-Зміцнення ролі, функцій і можливостей митних служб в світлі викликів та можливостей 21 століття.

-Зміцнення співпраці між митними адміністраціями з метою розширення їх можливостей з виявлення відправлень підвищеного ризику.

-Зміцнення співпраці між митними структурами та підприємницькою спільнотою.

-Сприяння безперервному руху вантажів по всій безпечного міжнародного ланцюга постачання товарів.

Чотири основні елементи Рамкових стандартів СОТ:

1.Гармонізація вимог щодо попереднього електронного повідомлення про

вантаж.

2.Управління ризиками з метою вирішення питань безпеки.

3.Огляд контейнерів і вантажів підвищеного ризику при експорті за запитом країни імпорту.

4.Пільги, які митні служби надаватимуть тим компаніям, які виконують мінімальні стандарти безпеки міжнародного ланцюга постачання товарів і використовують ефективні методи роботи.

Дві "опори" Рамкових стандартів:

1.Система угод між митними адміністраціями

2.Партнерські відносини між митними службами та підприємницькою спільнотою.

Лекція 11

Митно-посередницьки послуги

2

Структура РС (п. 1.7 Передмови):

-Опис переваг, які забезпечить прийняття і застосування Рамкових стандартів;

-"Опори", на яких стоять Рамкові стандарти: система угод між митними адміністраціями та система партнерських відносин між митними органами і підприємницьким співтовариством;

-Додатки, в яких містяться докладні вказівки по застосуванню.

ІІ.Співпраця між митними адміністраціями

Мета співробітництва митних адміністрацій - забезпечення максимальної безпеки і полегшення функціювання міжнародних ланцюгів поставок товарів у процесі проходження вантажних і контейнерних відправлень по вузлових точках світової торговельної системи.

Спосіб виконання оглядати і перевіряти контейнер або вантаж до його прибуття до місця розвантаження.

Інструмент - використання попередньої електронної інформації для виявлення контейнерів і вантажів підвищеного ризику.

Практична реалізація:

-автоматизований обмін інформацією (на основі узгодженої системи повідомлень);

-сучасні технології для огляду відправлень підвищеного ризику (великоформатні рентгенівські і гамма-апарати, а також детектори радіації для збереження цілісності вантажу і контейнера...);

-використання стандартів "першої опори" (технічні специфікації по "першої опори" наведені в Додатку 1 до Рамкових стандартів).

Стандарти "першої опори"

Стандарт 1 - Комплексне управління ланцюгом поставок товарів (integrated supply chain management)

Митна адміністрація повинна слідувати комплексним процедурам митного контролю, викладеним в Митних рекомендаціях з комплексного управління ланцюгом поставок товарів (ISCM WCO).

Умови для запровадження:

Лекція 11

Митно-посередницьки послуги

3

- наявність відповідних юридичних повноважень, що дозволяють вимагати від експортерів і перевізників заздалегідь представляти дані в митницю в електронному вигляді з метою оцінки загроз безпеки.

- транскордонне співробітництво між митними адміністраціями в справі оцінки ризиків та митного контролю ("Міжнародна конвенція про взаємне адміністративне сприяння в митних питаннях" Йоганнесбургська конвенція).

Заходи загального контролю

1) Митний контроль повинен забезпечувати цілісність вантажу з часу завантаження вантажів у контейнер, а в разі перевезення без використання контейнерів на транспортні засоби - до тих пір, поки вони не будуть випущені з митного контролю в пункті призначення.

2) Оцінка ризику є постійний спільний процес, що починається в момент підготовки вантажів експортером до експорту з постійною перевіркою цілісності вантажів при недопущенні зайвого дублювання заходів контролю.

Механізм реалізації спільної оцінки ризику:

-узгодження стандартів контролю та управління ризиками;

-обмін розвідувальними даними і даними по профілям ризиків

-спільний моніторингу якості процесів оцінки ризику.

3) Контроль при відправленні Митниця відправлення несе відповідальність за:

-виявлення будь-якого несанкційованого втручання до ланцюга поставки

товарів;

-ідентифікацію конкретного відправлення (унікальна ідентифікація відправлення УІВ)

-застосування програми забезпечення цілісності пломб (див. Доповнення до додатка 1 РС ВМО)

-здійснення оцінки ризиків та перевірці морських контейнерних відправлень виключно до навантаження контейнера на судно.

Митниця відправлення має право на повний огляд вантажів підвищеного ризику.

Лекція 11

Митно-посередницьки послуги

4

Митниця відправлення повинна сприяти добровільному застосуванню технологій, що сприяють забезпеченню цілісності контейнерів при проходженні по ланцюгу поставки товарів.

Подання даних 1) Експортна вантажна декларація

При експорті експортер або його брокер повинен до того, як вантаж завантажено на транспортний засіб або в контейнер, який використовується при експорті, подати митним службам попередню електронну вантажну експортну декларацію (за встановленим набором даних).

Експортери зобов'язані підтвердити перевізнику в письмовому вигляді, бажано в електронній формі, що вони представили в митні служби попередню експортну вантажну декларацію.

У тих випадках, коли експортна вантажна декларація є неповною або спрощеної, на більш пізньому етапі відповідно до положень національного законодавства може знадобитися представити додаткову декларацію для інших цілей таких, як збір статистичних даних про торгівлю.

2) Вантажна декларація

При експорті та / або імпорті перевізник або його / її брокер зобов'язаний подати в митницю попередню електронну вантажну декларацію.

При морських контейнерних відправленнях попередня електронна вантажна декларація подається до того, як вантажі / контейнери завантажені на судно.

При використанні всіх інших видів транспорту і відправлень вона повинна представлятися до прибуття транспортного засобу в митницю при експорті та / або імпорті.

З метою забезпечення безпеки митні служби не повинні вимагати подання даних крім тих, що перераховані у РС.

Відповідно до норм національного законодавства у додаток до попередньої вантажної декларації може представлятися додаткова вантажна декларація.

3) Імпортна вантажна декларація

При імпорті імпортер або його брокер повинен до прибуття транспортного засобу в перший митний пункт подати в митницю попередню електронну

Лекція 11

Митно-посередницьки послуги

5

імпортну вантажну декларацію.

З метою забезпечення безпеки митні служби не повинні вимагати більше інформації, ніж та, яка вимагається при експорті.

У тих випадках, коли імпортна вантажна декларація являє собою неповну або спрощену декларацію, на більш пізньому етапі відповідно до норм національного законодавства може знадобитися представити додаткову декларацію для інших цілей таких, як розрахунок мита або збір торгової статистики.

При роботі УЕО об’єднаних в Уповноважений ланцюг поставок товарів

експортні та імпортні інформаційні потоки об’єднуються в єдину експортноімпортну декларацію, яка спільно використовується зацікавленими митними адміністраціями.

Обмін інформацією щодо вантажних партій підвищеного ризику

1) Митні адміністрації, по території яких проходить ланцюг поставок товарів, повинні:

- обмінюватись даними між митними службами, зокрема щодо вантажних партій підвищеного ризику (операція, результати контролю, повідомлення про прибуття.

2) Повідомлення типу "Не вантажити" і "Не вивантажувати"

Митним службам слід створити систему, при якій повідомлення будуть надсилатися лише щодо тих партій вантажів, які не можуть бути навантажені або вивантажені. Такі повідомлення повинні направлятися в встановлені терміни після представлення даних, необхідних для оцінки ризику.

3) Строки декларування

Точні терміни подання товарних і вантажних декларацій в митну адміністрацію при експорті або імпорті повинні встановлюватися в національному законодавстві...

Однак для забезпечення мінімальної однаковості і без шкоди для конкретної ситуації митні служби не повинні вимагати подання попередньої декларації раніше, ніж:

Морські перевезення

-Контейнерний вантаж: за 24 години до навантаження в порту відправлення,

-Масові вантажі / вантажі без упаковки: за 24 години до прибуття в перший порт країни призначення.

Лекція 11

Митно-посередницьки послуги

6

Повітряний транспорт

-Маршрут малої протяжності: в момент зльоту літака,

-Маршрут великої протяжності: за 4 години до прибуття в перший порт країни призначення.

Залізничний транспорт - За 2 години до прибуття до першої станції країни призначення.

Автомобільний транспорт - За одну годину до прибуття в перший пункт країни призначення.

4) Модель даних СОТ

"Модель митних даних" СОТ, яка визначає максимальний набір даних для здійснення експортних та імпортних формальностей.

Модель даних визначає також формат електронних повідомлень для відповідних вантажних і товарних декларацій. Кожна митна адміністрація, яка бажає приєднатись до Системи повинна забезпечити сумісність власних даних із даними Моделі.

Концепція "єдиного вікна"

Розглядалась минулого разу... Основною її є максимальної інтеграція митних служб (а через їх посередництво інших контрольних органів) в комерційні процеси та інформаційні потоки в глобальному ланцюгу поставок товарів, використання для контролю наявних в ланцюгах комерційних та транспортних документах та даних комерційних інформаційних систем.

Уповноважений ланцюг поставок товарів

УЕО різних країн, об’єднані виходячи із комерційній доцільності на підставі відповідних цивільних договорів у міжнародні ланцюги поставок товарів, створюють "уповноважений ланцюг поставок товарів". Це передбачає, що митна служба підтверджує дотримання всіма учасниками даної міжнародної торгової угоди встановлених стандартів безпечного поводження з вантажами і відповідною інформацією.

Відносно вантажних партій, що проходять від місця походження до пункту призначення виключно всередині такого ланцюга (тобто на всіх етапах здійснення операції в ній приймають участь лише УЕО), повинні застосовуватися

Лекція 11

Митно-посередницьки послуги

7

комплексні спрощені процедури перетину кордону, відповідно до яких при експорті та імпорті буде вимагатися лише одна спрощена декларація, яка містить мінімум інформації.

Стандарт 2 - Право огляду вантажу

Митна адміністрація повинна мати право оглядати будь-який вантаж, що перебуває на території країни.

Стандарт 3 - Використання сучасних технологій в оглядовому обладнанні

Устаткування для не інтрузивного огляду (НІО) і виявлення радіації має бути в наявності і застосовуватися там, де воно є, для проведення оглядів відповідно до оцінки ризиків. Таке обладнання необхідно для оперативного, що не перериває потік законної торгівлі огляду контейнерів або вантажів підвищеного ризику.

Для надання допомоги своїм членам СОТ веде Банк даних сучасних технологій і підготувала детальне Керівництво із закупівлі та експлуатації обладнання для сканування контейнерів...

Стандарт 4 - Системи управління ризиками

Митна адміністрація повинна створити систему управління ризиками з метою виявлення потенційно небезпечних вантажів та автоматизувати таку систему.

АСУР повинна включати:

-механізм підтвердження достовірності (валідації) оцінок загроз

-рішення по відстеженню вантажів та їх наслідки;

-механізм визначення найбільш ефективних методів роботи у конкретному випадку.

Сутність спільного управління ризиками (маються на увазі митні адміністрації країн через які проходить УЛП): "систематичне застосування управлінських процедур і методів, які надають в розпорядження митних служб інформацію, необхідну для роботи з транспортними операціями або товарними партіями, які представляють певний ризик".

Глобальна інформаційно-розвідувальна стратегія СОТ - джерело створення нових та перевірки ефективності існуючих спільних індикаторів ризику.

За її положеннями здійснюється збір інформації, її обробка і поширення для проведення митними службами цільового відбору і перевірки вантажів і

Лекція 11

Митно-посередницьки послуги

8

транспортних засобів на всіх етапах ланцюгів поставок товарів.

Стандарт 5 - Вантаж або контейнер підвищеного ризику Вантажні або контейнерні відправлення підвищеного ризику це:

-відправлення, за якими недостатньо інформації для того, щоб вважати їх відправленнями низького ризику;

-відправлення, щодо яких тактична розвідка представила дані, що свідчать про них, як про відправленнях підвищеного ризику;

-відправлення, визнані відправленнями підвищеного ризику за методикою бальної оцінки ризиків на основі елементів даних, що характеризують безпеку.

Джерела первісної інформації для відбору вантажів або контейнерів підвищеного ризику:

-аналіз даних попередньої електронної інформації про вантажні відправлення

зкраїни відправлення;

-отримання, обмін та спільний аналіз стратегічних розвідданих;

-аналіз автоматизованих даних про торгівлю (наприклад з систем портового товариства);

-аналіз аномальних ситуацій та показників відносної безпеки ланцюга поставок товарів даної торгової компанії.

Стандарт 6 - Попередня електронна інформація

Для того щоб забезпечити адекватну оцінку ризиків митна адміністрація повинна своєчасно вимагати попередню електронну інформацію щодо вантажних або контейнерних відправлень.

Основою роботи за шостим стандартом є використання Рекомендацій СОТ з інформаційних та комунікаційних технологій (ІКТ), що містяться в Кіотській конвенції (“Про спрощення та гармонізацію митних процедур”). Крім того, СОТ підготувало Керівництво по використанню в митних службах автоматизованих систем, яке зокрема передбачає

-електронний обмін інформацією при експорті та імпорті;

-використання технологій Інтернет-торгівлі (Amazon, Ebay, Google ....);

-використання систем економічних операторів (системи контейнерних ліній,

Лекція 11

Митно-посередницьки послуги

9

портів, залізниць тощо);

-комплексну стратегію безпеки ІКТ для забезпечення наявності, цілісності і конфіденційності інформаційних систем, а також інформації, що проходить через них, включаючи, наприклад, недопущення заперечення причетності до відправленого або прийнятого повідомлення;

-обов’язкове використання цифрового підпису.

Такий інформаційний обмін неможливо реалізувати без запровадження стандартів електронного обміну даними (міжнародний формат ООН EDIFACT, формат XML).

Ланцюг комплексного митного контролю включає надання учасникам зовнішньоекономічної діяльності можливості завчасно подавати свої декларації, як в митну адміністрацію країни-експортера, так і в митну адміністрацію країниімпортера.

РС ВМО як перспективну мету, зазначають взаємне визнання цифрових сертифікатів підписів різних країн, що дозволило б економічним операторам підписувати всі електронні повідомлення, які направляються митним адміністраціям, які приймають участь в УЛП товарів. Таке транскордонне визнання цифрових сертифікатів може допомогти підвищити безпеку, одночасно поліпшивши і спростивши обов'язки учасників зовнішньоекономічної діяльності.

Але необхідно зважати на те, що РС ВМО передбачають початок обміну даними, як між митними адміністраціями, так і з приватним сектором на вимогу митних служб, лише після проведення між зацікавленими державними структурами консультацій з питань забезпечення необхідної конфіденційності та захисту даних, внесення до національного законодавства положень, щодо конфіденційності і безпеки, а також достатнього захисту будь-яких даних, що збираються і / або передаються митними службами; та надання певних прав фізичним і юридичним особам, до яких має відношення дана інформація.

Стандарт 7 - Цільовий відбір і комунікація

Кінцевою метою цього стандарту є створення системи взаємного визнання контролю... Досягти цієї мети планується через поступове введення спільного цільового відбору, перевірки і використання стандартних наборів критеріїв цільового відбору, а також створити сумісні механізми для комунікацій і / або обміну інформацією. Тобто вся діяльність в межах будь-якого ланцюга поставки товарів

Лекція 11

Митно-посередницьки послуги

10

Соседние файлы в папке Курс_МПП