Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Курс_МПП / МПП_Лекція_2_2017

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.04.2017
Размер:
70.92 Кб
Скачать

Лекція 2

Митна брокерська діяльність

Питання лекції:

І. Митна брокерська діяльність

ІІ. Контроль за діяльністю митних брокерів у частині дотримання ними вимог законодавства у сфері державної митної справи

ІІІ. Порядок отримання дозволу на здійснення митної брокерської діяльності

Література:

1)Митний кодекс України Глава 59, Стаття 455;

2)Цивільний кодекс України Глави 63, 68;

3)наказ Мінфіну від 04.08.2015 № 693 “Про діяльність митних брокерів”.

І.Митна брокерська діяльність

Митний брокер (Стаття 416 МКУ) - це підприємство, що надає послуги з декларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення, які переміщуються через митний кордон України.

Взаємовідносини митного брокера з особою, яку він представляє, визначаються відповідним договором (Стаття 417 МКУ).

Свого часу, у МКУ ця норма мала дещо інше трактування, а саме:

Взаємовідносини митного брокера з особою, яку він представляє, визначаються договором доручення”.

На сьогодні, такої жорсткої прив’язки до певного виду договору за ЦКУ немає, але я раджу на практиці використовувати саме договір доручення, як правочин, що більш конкретно описаний у ЦКУ (див. Главу 68 ЦКУ), ніж договір про надання послуг, до якого застосовуються лише загальні положення щодо договорів про надання послуг (див. Главу 63 ЦКУ).

Агент з митного оформлення (Стаття 418 МКУ) - це фізична особа - резидент, що перебуває в трудових відносинах з митним брокером і безпосередньо виконує в інтересах особи, яку представляє митний брокер, дії, пов'язані з

пред'явленням митному органу товарів, транспортних засобів комерційного призначення, а також документів, потрібних для здійснення їх митного контролю та митного оформлення.

Обов'язки, права і відповідальність митного брокера та агента з митного оформлення складаються з відповідних обов'язків, прав та відповідальності особи, уповноваженої на декларування та декларанта за МКУ (див. частину 5 Статті 266 МКУ), і сторони договору (доручення, надання послуг) визначеними положеннями ЦКУ, а саме:

Обов’язки:

1.Здійснити декларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення відповідно до порядку, встановленого цим Кодексом (Стаття 266

МКУ).

2.На вимогу митного органу пред'явити товари, транспортні засоби комерційного призначення для митного контролю і митного оформлення (Стаття

266 МКУ).

3.Надати митному органу передбачені законодавством документи і відомості, необхідні для виконання митних формальностей (Стаття 266 МКУ).

4.У випадках, визначених МКУ та ПКУ, сплатити митні платежі або забезпечити їх сплату відповідно до розділу X МКУ (Стаття 266 МКУ).

5.У випадках, визначених МКУ та іншими законами України, сплатити інші платежі, контроль за справлянням яких покладено на митні органи (Стаття 266

МКУ).

6.Використовувати інформацію від особи, яку представляє у процесі виконання митних формальностей, виключно для цілей виконання цих формальностей (Стаття 419 МКУ).

7.Повідомляти довірителеві на його вимогу всі відомості про хід виконання його доручення (Стаття 1006 ЦКУ).

8.Після виконання доручення або в разі припинення договору доручення до його виконання негайно повернути довірителеві довіреність, строк якої не закінчився, і надати звіт про виконання доручення та виправдні документи, якщо це вимагається за умовами договору та характером доручення (Стаття 1006 ЦКУ).

9.Негайно передати довірителеві все одержане у зв'язку з виконанням

Лекція 2

Митно-посередницьки послуги

2

доручення (Стаття 1006 ЦКУ).

10. Повірений повинен виконати дане йому доручення особисто (Стаття 1005 ЦКУ), якщо можливість передачі виконання доручення третій особі не встановлена самим договором (Стаття 902 ЦКУ). При цьому, виконавець послуги (повірений) залишається відповідальним в повному обсязі перед замовником за порушення договору.

Права:

1.Митний брокер провадить митну брокерську діяльність у будь-якому митному органі України (Стаття 419 МКУ).

2.З дозволу митного органу здійснювати фізичний огляд товарів з метою перевірки їх відповідності опису (відомостям), зазначеному у товаросупровідних документах, брати проби та зразки товарів (Стаття 266 МКУ).

3.У випадках та в порядку, визначених МКУ, вимагати від митного органу випуску товарів, за умови забезпечення сплати митних платежів відповідно до розділу X МКУ (Стаття 266 МКУ).

4.Повірений має право на плату за виконання свого обов'язку за договором доручення, якщо інше не встановлено договором або законом (Стаття 1002 ЦКУ).

5.Встановити у договорі доручення виключне право повіреного на вчинення від імені та за рахунок довірителя всіх або частини юридичних дій, передбачених договором на певний строк та (або) території (Стаття 1000 ЦКУ).

Відповідальність:

1.За вчинення правопорушень, пов'язаних з провадженням митної брокерської діяльності, митний брокер несе відповідальність, встановлену МКУ та іншими законами України (Стаття 416 МКУ).

2.За розголошення інформації, що становить комерційну таємницю або є конфіденційною (яка отримана у процесі виконання своїх функцій), митний брокер та його працівники - агенти з митного оформлення несуть відповідальність відповідно до закону (Стаття 419 МКУ).

3.У разі наявності вини виконавця (повіреного) відшкодувати у повному обсязі збитки, завдані замовнику (довірителю) невиконанням або неналежним виконанням договору про надання послуг за плату (Стаття 906 ЦКУ), якщо інше не встановлено договором.

Лекція 2

Митно-посередницьки послуги

3

ІІ.Контроль за діяльністю митних брокерів у частині дотримання ними вимог законодавства у сфері державної митної справи

Митниці зобов'язані письмово інформувати ДФС (з детальним описом та документальним підтвердженням) про встановлені (див. частину першу Статті

268МКУ):

-порушення митним брокером вимог законодавства України з питань державної митної справи, які призвели до неправомірного звільнення від сплати митних платежів або зменшення їх розміру, до незабезпечення дотримання заходів тарифного та/або нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності;

-аналогічні за змістом систематичні помилки (більше двох разів на місяць), які допустили агенти з митного оформлення у митних деклараціях.

У разі притягнення агента з митного оформлення до кримінальної відповідальності у справах про контрабанду або до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушень, пов'язаних із провадженням митної брокерської діяльності, митниця, яка встановила або отримала інформацію про таке порушення, протягом п'яти робочих днів повідомляє ДФС шляхом надання (надсилання) до ДФС наявних документальних підтверджень, у тому числі завірених митницею постанов у справах про порушення митних правил, які набрали законної сили.

ІІІ.Порядок отримання дозволу на здійснення митної брокерської діяльності

Зметою провадження митної брокерської діяльності підприємства повинні отримати Дозвіл, що надається Державною фіскальною службою України (ДФС) та Адміністрацією Державної прикордонної служби України (Адміністрація Держприкордонслужби) відповідно до поданої заяви про надання/переоформлення дозволу на провадження митної брокерської діяльності.

Як ми вже розглядали у попередній лекції, підприємство, якому надано Дозвіл, включається до реєстру митних брокерів з особистим унікальним реєстраційним номером.

З цього моменту митний брокер може розпочати надавати послуги суб’єктам ЗЕД з декларування товарів, що переміщуються через митний кордон України.

У разі зміни даних, що містяться у Дозволі (Стаття 413 МКУ), підприємство

Лекція 2

Митно-посередницьки послуги

4

зобов'язане протягом 30 днів з такої дати звернутися до ДФС із Заявою про переоформлення Дозволу.

Під час переоформлення Дозволу його дія не зупиняється.

У випадках переоформлення Дозволу попередній реєстраційний номер митного брокера у реєстрі митних брокерів визнається недійсним.

Повторне використання реєстраційного номера у реєстрі митних брокерів не допускається.

Порядок подання та розгляду заяв і надання дозволу на провадження митної брокерської діяльності та контролю за нею затверджено наказом Мінфіну України від 04.08.2015 № 693 “Про діяльність митних брокерів”:

1.Підприємство надсилає на адресу ДФС засобами поштового зв'язку або нарочно Заяву про надання/переоформлення Дозволу, яка заповнюється у друкованому вигляді за допомогою друкувального пристрою на аркуші паперу формату А4 та засвідчується підписом керівника підприємства або громадянинапідприємця та печаткою (за наявності).

2.ДФС перевіряє повноту та достовірність відомостей, зазначених у Заяві про надання/переоформлення Дозволу.

3.Протягом 20 робочих днів з дня надходження до ДФС заяви підприємства Спільна група ДФС та Адміністрації Держприкордонслужби приймає рішення про надання/переоформлення Дозволу, та внесення відповідної інформації до реєстру митних брокерів. Рішення спільної групи фіксуються у протоколі засідання.

4.Протягом 24 годин з моменту оформлення протоколу спільної групи до реєстру митних брокерів вносяться відповідні зміни.

5.Протягом трьох робочих днів після дати включення підприємства до реєстру митних брокерів витяг з цього реєстру надсилається ДФС засобами поштового зв'язку на адресу заявника.

Підстави для відмови у наданні/переоформленні Дозволу є неповні та/або недостовірні відомості, що містяться у Заяві підприємства.

Протягом трьох робочих днів з дня прийняття рішення про відмову у наданні Дозволу, ДФС повинно повідомити підприємство про це в письмовій формі із зазначенням причин відмови.

Лекція 2

Митно-посередницьки послуги

5

Дія дозволу зупиняється на строк до 30 днів:

1)у разі невиконання підприємством вимог, встановлених Митним кодексом України, актами Кабінету Міністрів України, наказів Мінфіну;

2)у разі подання підприємством заяви про анулювання/зупинення дії дозволу на провадження митної брокерської діяльності.

Дозвіл анулюється:

1)у разі не усунення протягом 30 днів підприємством обставин, які були підставою для зупинення дозволу;

2)у разі повторного протягом року виникнення підстав для зупинення дії Дозволу, які призвели до неправомірного звільнення від сплати митних платежів або зменшення їх розміру, до незабезпечення дотримання заходів тарифного та/або нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності;

3)у разі подання підприємством Заяви про анулювання/зупинення дії Дозволу;

4)у разі припинення підприємства, якому надано Дозвіл;

5)у разі встановлення факту надання під час отримання Дозволу недостовірної інформації.

Зупинення/анулювання дії Дозволу здійснюється на підставі рішення спільної групи шляхом блокування/анулювання реєстраційного номера підприємства у реєстрі митних брокерів із зазначенням причини такого рішення.

ДФС протягом п'яти робочих днів з дати прийняття рішення, про анулювання або зупинення дії Дозволу письмово повідомляє підприємство із зазначенням причин такого рішення.

Лекція 2

Митно-посередницьки послуги

6

Соседние файлы в папке Курс_МПП