Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Курс_МПП / МПП_Лекція_9_2017

.pdf
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.04.2017
Размер:
77.75 Кб
Скачать

Лекція 9

Єдине вікно (українське законодавство)

Питання лекції:

І. Правова база інформаційного обміну за принципом “Єдиного вікна” ІІ. Організаційні принципи “Єдиного вікна”

ІІІ. Порядок роботи ІС “Єдине вікно” під час ввезення товарів на митну територію України

ІV. Вивезення товарів за межі митної території України V. Особливості застосування “Єдиного вікна”

Література:

1)“Рамкові стандарти безпеки і полегшення світової торгівлі” ВМО;

2)Митний кодекс України Стаття 33;

3)постанова КМУ від 25.05.2016 № 364 “Деякі питання реалізації принципу “єдиного вікна” під час здійснення митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного та інших видів державного контролю”;

4)наказ Мінфіну від 25.07.2016 № 657 “Про затвердження переліків даних, необхідних для функціювання інформаційно-телекомунікаційної системи органів доходів і зборів”;

5)наказ Мінфіну від 25.10.2016 № 900 “Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 25 липня 2016 року № 657”;

6)лист Держпродспоживслужби від 21.06.2016 № 15-1-2/64304 “Щодо здійснення контролю харчових продуктів”

7)Лист ДФСУ від 30.12.2016 № 41596/7/99-99-18-03-01-18.

І.Правова база інформаційного обміну за принципом “єдиного вікна”

Згадаємо Концепцію "єдиного вікна" (п. 1.3.8. РС ВМО)

З метою полегшення безперешкодної передачі даних про міжнародну торгівлю і організації обміну розвідувальними даними щодо можливих ризиків, як на національному, так і на міжнародному рівні, урядам слід розробляти угоди про

співпрацю між митними службами та іншими державними відомствами, пов'язаними

зміжнародною торгівлею.

Узв'язку з цим митним службам слід прагнути до максимальної інтеграції в комерційні процеси та інформаційні потоки в глобальному ланцюгу поставок товарів, наприклад шляхом використання в якості експортних та імпортних декларацій комерційної документації такої, як рахунки-фактури або замовлення.

В українському законодавстві зараз є лише ПКМУ від 25.05.2016 № 364, якою затверджено Порядок інформаційного обміну між органами доходів і зборів, іншими державними органами та підприємствами за принципом "єдиного вікна" з використанням електронних засобів передачі інформації (далі - Порядок).

Постанова набрала чинності з 01.08.2016 року.

В пункті 2 Постанови центральним органам виконавчої влади наказується “привести власні нормативно-правові акти у відповідність із цією постановою,

передбачивши в них положення щодо функціювання системи проведення аналізу ризиків як підстави для вибіркового здійснення контролю об'єктів регулювання”…

Станом на січень 2017 року за даними сайту ВРУ крім двох наказів Мінфіну, якими затверджено переліки:

-місць митного оформлення товарів, в яких застосовується цей Порядок;

-пунктів пропуску через державний кордон України, в яких функціюють комплекси для здійснення автоматизованого контролю за переміщенням радіоактивних речовин та ядерних матеріалів (далі - АКРК);

-документів, які необхідно подати відповідному контрольному органові для завершення відповідного виду державного контролю…

ніяких документів інших контрольних органів на виконання ПКМУ № 364 не затверджено…

ІІ. Організаційні принципи “Єдиного вікна”

Основні положення Порядку:

1. Порядок розповсюджується на здійснення санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного та радіологічного видів державного контролю товарів, які переміщуються через митний кордон України.

2. Порядок передбачає застосування для зв’язку інформаційно-

Лекція 9

Митно-посередницьки послуги

2

телекомунікаційної системи ДФС.

3.Рішення про здійснення інших, крім митного, видів державного контролю із застосуванням “Єдиного вікна” приймається підприємством у разі електронного декларування товарів шляхом надсилання митному органу спеціального електронного повідомлення.

4.Порядок передбачає великий перелік товарів (для подолання наслідків стихійного лиха, правоохоронних органів та ЗСУ, матеріалів ЗМІ та інші), для яких “Єдине вікно” здійснюється першочергово.

5.У разі необхідності огляд товарів та/або відбір зразків проводиться одночасно всіма контрольними органами. За наявності звернення декларанта про фізичний огляд товарів, він також може здійснюватись у цей час.

6.Документи, які підтверджують дотримання обмежень щодо переміщення товарів через митний кордон України, Контролери повинні самостійно вносить з використанням спеціального програмного забезпечення до ІС. На даний час зазначене програмне забезпечення не запроваджено (див. Лист ДФСУ від 30.12.2016

41596/7/99-99-18-03-01-18)

7.Внесені Контролерами відомості про видані документи, внесені до ІС застосовуються митними органами одразу після оновлення бази даних і не потребують дублювання у паперовій формі.

8.Під час здійснення митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів ІС формує відомості про використання таких документів, та надає Контролерам можливість перегляду таких відомостей.

9.Відповідальність за внесення до ІС інформації про заборони (або їх скасування) щодо ввезення (вивезення) в Україну окремих товарів несе відповідний Контролер.

10.Відомості про встановлення та скасування заборони щодо ввезення в

Україну окремих товарів, внесені до ІС з використанням спеціального програмного забезпечення, застосовуються митними органами та не потребують дублювання у паперовій формі.

11.ІС дає змогу користувачам вивчати скановані копії документів, згідно з якими запроваджена заборона щодо ввезення в Україну окремих товарів.

Взаємодія посадових осіб контрольних органів з ІС “Єдиного вікна”:

Лекція 9

Митно-посередницьки послуги

3

1. Посадові особи контрольних органів (далі - Контролери) взаємодіють з інформаційною системою (далі - ІС) з використанням веб-інтерфейсу, який розробляється та адмініструється ДФС і безоплатно надається у користування контрольним органам…

У пунктах пропуску через державний кордон України та в місцях огляду (тимчасового зберігання товарів) Контролери отримують доступ до веб-інтерфейсу через апаратні комплекси митного органу.

Згодом, після створення та інтеграції між собою власних інформаційних систем контрольних органів передбачається, що вони будуть використані сумісно із ІС ДФСУ.

2.Засоби електронного цифрового підпису та права користування програмним забезпеченням, необхідні для користування такими засобами, надаються ДФС Контролерам, безоплатно за зверненнями таких контрольних органів.

3.IС зберігає документи і протоколи дій її користувачів протягом 1095 днів.

4.IС передбачає можливість доступу Контролерів до відомостей, протоколів дій та інших даних, що:

-внесені Контролерами відповідного контрольного органу;

-внесені підприємствами та призначені для відповідного контрольного органу;

-сформовані за допомогою ІС на підставі вищезазначених даних.

Взаємодія суб’єктів ЗЕД з ІС

1.Взаємодія підприємств з ІС здійснюється з використанням спеціалізованого програмного забезпечення для декларантів (брокерські програми).

2.Суб’єкт ЗЕД може разом із електронним повідомленням надсилати скановані копії документів, які підтверджують додержання ним норм законодавства України щодо нетарифного регулювання та/або необхідні для здійснення певного виду державного контролю…

3.Факт отримання митним органом інформації для “Єдиного вікна” підтверджується повідомленням з електронним цифровим підписом митника.

Відповідальність Суб’єкта ЗЕД при використанні ІС “Єдиного вікна”:

1) документи, відомості, що вносяться підприємствами до ІС у вигляді сканованих копій, повинні зберігатися підприємством не менш як 1095 днів;

Лекція 9

Митно-посередницьки послуги

4

2) підприємства несуть установлену законом відповідальність за подання недостовірних відомостей, внесених ними до ІС, за знищення або втрату документів, відомості про які внесені до ІС, до закінчення строку їх зберігання.

ІІІ.Порядок роботи ІС “Єдине вікно” під час ввезення товарів на митну територію України

Впункті пропуску через державний кордон України

1.У пунктах пропуску через державний кордон України державний санітарноепідеміологічний, ветеринарно-санітарний, фітосанітарний, екологічний контроль здійснюється митними органами у формі попереднього документального контролю, результати якого вносяться митниками до ІС.

2.У разі завершення у повному обсязі цих видів контролю залученими у пункти пропуску через державний кордон України Контролерами, відмітка про його здійснення протягом 30 хвилин з моменту завершення контролю вноситься із використанням веб-інтерфейсу до ІС.

3.Радіологічний контроль у пунктах пропуску через державний кордон

України:

- В пунктах пропуску, в яких забезпечено функціювання АКРК, радіологічний контроль вважається завершеним, якщо товари випущені з пункту пропуску через державний кордон України для переміщення їх у митницю призначення.

У такому разі ІС автоматично формує відмітку про здійснення радіологічного контролю на підставі відмітки митника про пропуск товарів.

- В пунктах пропуску, в яких радіологічний контроль здійснюється Контролером, відмітка про його здійснення протягом 30 хвилин з моменту завершення контролю вноситься ним із використанням веб-інтерфейсу до ІС.

Інформація для оформлення у митниці призначення

Протягом однієї години після пропуску через державний кордон України товарів ІС автоматично формує та надсилає підприємству електронне повідомлення:

-реквізити попередньої митної декларації;

-дата і час випуску товарів із пункту пропуску через державний кордон України;

-види державного контролю, які завершено у пункті пропуску через

Лекція 9

Митно-посередницьки послуги

5

державний кордон України;

-види державного контролю, які необхідно завершити у зонах митного контролю на митній території України;

-вичерпний перелік документів, які необхідно подати відповідному контрольному органові для завершення необхідного виду державного контролю.

Дії підприємства після пропуску товарів через митний кордон:

1. Формується електронне повідомлення, завірене ЕЦП посадової особи підприємства, яке надсилаються до ІС разом із сканованими копіями документів, необхідних для завершення відповідних видів державного контролю.

В цьому повідомленні підприємство зазначає бажані дату і час, коли товари у митниці прибуття у присутності представника підприємства можуть бути пред'явлені Контролеру для огляду (відбору проб та т. інше).

Організація проведення інших, крім митного видів державного контролю в митниці призначення:

ІС

1.ІС перевіряє ЕЦП на повідомленні підприємства.

2.У разі позитивного результату такої перевірки ІС зберігає отримані повідомлення і документи, та демонструє електронне повідомлення у веб-інтерфейсі для відповідних Контролерів.

Про дату і час надсилання повідомлення і документів Контролерам, а також про негативні результати перевірки ЕЦП - ІС повідомляє підприємство.

3. У разі коли протягом трьох робочих годин з моменту отримання через вебінтерфейс електронного повідомлення і сканованих документів Контролер не вніс до ІС будь-яке рішення, ІС створює окреме повідомлення у веб-інтерфейсі та за наявності необхідних даних інформує адміністратора системи контрольного органу.

Якщо протягом чотирьох робочих годин від Контролеру або його адміністратора не надійшло будь-яке рішення, ІС автоматично формує рішення про здійснення відповідного виду державного контролю, яке є підставою для завершення митного контролю та митного оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України.

ІС повідомляє відповідний контрольний орган про автоматично сформовані

Лекція 9

Митно-посередницьки послуги

6

рішення щодо здійснення відповідного виду державного контролю…

4.ІС інформує митницю оформлення у разі коли наведені в електронному повідомленні підприємства дата і час огляду, не збігаються з датою і часом проведення огляду товарів чи відбору зразків, що внесені Контролером.

5.ІС інформує підприємство щодо здійснення відповідного виду державного контролю одразу після внесення Контролером інформації про прийняте рішення, але не раніше підтвердження доставки товарів у повному обсязі у митницю призначення.

Контролер

1. Контролер протягом чотирьох робочих годин з моменту отримання через веб-інтерфейс електронного повідомлення з сканованими документами:

1) приймає в порядку, встановленому законодавством, одне з таких рішень про:

-завершення відповідного виду державного контролю;

-відмову в завершенні здійснення контролю;

-необхідність проведення огляду товарів;

-необхідність проведення огляду товарів та відбору зразків;

-необхідність проведення додаткової обробки товарів (фумігації, знезараження, нанесення відповідного маркування тощо);

-необхідність повернення вантажу за межі митної території України;

-необхідність знищення вантажу;

2)вносить до ІС інформацію про прийняте рішення (наводить детальне обґрунтування підстав для відмови чи додаткових дій);

3)вносить до ІС інформацію про дату і час проведення огляду товарів чи відбору зразків (якщо приймається відповідне рішення).

У разі неможливості здійснення такого огляду чи відбору зразків на дату і час, наведені підприємством в електронному повідомленні, вносить до ІС з обґрунтуванням причин інформацію про найближчі дату і час, коли може бути здійснений огляд чи відбір зразків контрольним органом.

Зверніть увагу, що якщо не обумовлено інше, робочим часом Контролерів є час (крім вихідних, святкових і неробочих днів):

Лекція 9

Митно-посередницьки послуги

7

понеділок - четвер - з 9.00 до 13.00 та з 13.45 до 18.00; п'ятниця - з 9.00 до 13.00 та з 13.45 до 16.45.

2. Контролер протягом 30 хвилин з моменту завершення в установленому порядку відповідного виду державного контролю, в тому числі в разі неподання митної декларації митному органу, вносять із використанням веб-інтерфейсу до ІС відповідні відмітки про його здійснення.

Митниця оформлення:

1.Узгоджує із підприємством дати і часу проведення огляду товарів чи відбору зразків Контролерами, при цьому огляд товарів не може бути призначений пізніше, ніж протягом 24 робочих годин від часу, запропонованого підприємством.

2.Інформація про узгоджений підприємством та всіма Контролерами час вноситься митником до ІС.

Підприємство:

1.Надає оригінали документів, необхідні для здійснення згідно із законодавством відповідного виду державного контролю Контролеру під час проведення огляду товарів чи відбору зразків на його вимогу.

2.Якщо дата і час проведення огляду товарів чи відбору зразків, запропонована Контролером, є прийнятною для підприємства, підприємство інформує про це митний орган шляхом надсилання електронного повідомлення.

Організація проведення інших, крім митного видів державного контролю в прикордонній митниці (морські, авіа порти)

У випадках коли оформлення у митний режим ввезених на митну територію України товарів здійснюється безпосередньо прикордонною митницею (у морських, авіаційних портах), то підприємство може не чекати рішення Контролера у пункті пропуску, а відразу ж надіслати електронне повідомлення із сканованими копіями всіх необхідних документів.

Інші етапи проведення контролю та митного оформлення аналогічні із порядком роботи ІС у внутрішній митниці призначення.

ІС повідомляє підприємство про результати розгляду його електронного звернення щодо здійснення відповідного виду державного контролю одразу після внесення уповноваженою посадовою особою інформації про прийняте рішення.

Лекція 9

Митно-посередницьки послуги

8

IV. Вивезення товарів за межі митної території України

В митниці відправлення Підприємство

З моменту, коли розпочато завантаження транспортного засобу для вивезення товарів за межі митної території України, підприємство має право для здійснення відповідних видів державного контролю надіслати митниці відправлення електронне повідомлення та скановані копії документів з електронним цифровим підписом, що необхідні для здійснення відповідного виду державного контролю.

Електронне повідомлення повинно містити в себе реквізити:

-зовнішньоекономічного договору (документа, що його замінює),

-комерційного рахунка (інвойсу), яким визначається партія товарів

-транспортного (перевізного) документа, на підставі якого товари переміщуватимуться до пункту пропуску через державний кордон України

-дату, час і місце, коли товари можуть бути у присутності представника підприємства пред'явлені відповідному Контролеру для можливої перевірки.

Подальші дії учасників процесу митного оформлення товарів аналогічні порядку для оформлення ввезення товарів за виключенням того, що Контролеру надається 24-х робочі години з моменту отримання через веб-інтерфейс повідомлення та сканованих документів на прийняття рішення.

ІС повідомляє підприємство щодо здійснення відповідного виду державного контролю одразу після внесення Контролером інформації про прийняте рішення.

У разі автоматичного формування ІС рішення, вона попереджає підприємство про необхідність дотримання законодавства суміжних держав у частині подання оригіналів фітосанітарних сертифікатів, фітосанітарних сертифікатів на реекспорт, міжнародних ветеринарних сертифікатів, ветеринарних свідоцтв СНД тощо.

V. Особливості застосування “Єдиного вікна”

Принцип “мовчазної згоди” - полягає в тому, що у випадках, коли у встановлений в ПКМУ термін до ІС не внесено рішення відповідного Контролера, контроль вважається пройденим та підприємство отримує право на завершення митного контролю та оформлення.

Лекція 9

Митно-посередницьки послуги

9

Листом ДФСУ від 01.08.2016 № 26083/7/99-99-18-03-01-17 “Про початковий етап реалізації принципу “Єдиного вікна” передбачено, що у разі відсутності інформації в ІС повідомлення або наявності в ньому технічних помилок, принцип "мовчазної згоди" не застосовується, а митний контроль та митне оформлення товарів здійснюється в установленому порядку без застосування принципу "єдиного вікна" із засвідченням результатів про їх проведення на товаросупровідних документах.

Уникнення дублювання контролю

Розпорядженням КМУ від 06.04.2016 № 260-р Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів передано функції і повноваження Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, Державної інспекції з питань захисту прав споживачів, Державної санітарно-епідеміологічної служби, що припиняються.

Відповідно санітарно-епідеміологічний та ветеринарно-санітарний контролі відтепер здійснюються одними і тим ж Контролерами...

Тому листом Держпродспоживслужби від 21.06.2016 № 15-1-2/64304 “Щодо здійснення контролю харчових продуктів” митні органи та Контролери проінформовано, що:

-у разі переміщення їх через митний кордон України товарів, для яких передбачено проведення державного санітарно-епідеміологічного та ветеринарносанітарного контролю; здійсненюється лише ветеринарно-санітарний контролю, про що ставиться відповідна відмітка (штамп) на товаросупровідному документі;

-у випадку проходження державного контролю харчових продуктів, які переміщуються через митний кордон України для яких передбачено проходження державного санітарно-епідеміологічного контролю і не передбачений ветеринарносанітарний контроль, проводиться державний санітарно-епідеміологічний контроль. Після завершення державного санітарно-епідеміологічного контролю на товаросупровідному документі проставляється відповідна відмітка (штамп).

Лекція 9

Митно-посередницьки послуги

10

Соседние файлы в папке Курс_МПП