Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс_МПП / МПП_Лекція_6_2017.pdf
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.04.2017
Размер:
101.61 Кб
Скачать

декларантом митний режим або передачі їх на склад митного органу.

Необхідно пам’ятати, що строк тимчасового зберігання товарів не переривається при переміщенні товарів з одного СТЗ на інший.

ІV. Порядок ведення обліку та подання митним органам звітності щодо товарів на СТЗ

Утримувач СТЗ веде облік товарів, що розміщуються, зберігаються на СТЗ і випускаються з нього, в системі електронного обліку товарів на СТЗ.

Утримувач СТЗ забезпечує доступ посадових осіб митного органу до інформації, що міститься в системі електронного обліку товарів на СТЗ.

Щомісяця до 5 числа місяця, що настає за звітним, утримувач СТЗ подає митному органу звіт про рух товарів на СТЗ за попередній місяць за формою, наведеною в додатку 7 до наказу Мінфіну від 28.05.2012 № 613.

Звіт заповнюється утримувачем СТЗ за допомогою програмного забезпечення та подається у паперовому вигляді разом з його електронною копією або подається виключно в електронному вигляді за наявності в утримувача СТЗ цифрового електронного підпису.

Посадова особа митного органу приймає та перевіряє Звіт, поданий утримувачем СТЗ.

Посадові особи митних органів, які здійснюють контроль за переміщенням товарів через СТЗ, забезпечують своєчасність внесення інформації зі Звіту до ЄАіС.

Контроль за діяльністю СТЗ здійснюється шляхом проведення посадовими особами митниці огляду СТЗ, який включає:

-перевірку складських об'єктів СТЗ;

-перевірку функціювання системи відеоспостереження;

-облік товарів на СТЗ.

Огляд СТЗ здійснюється на підставі затверджених керівником митниці річних планів проведення Оглядів СТЗ.

Позаплановий огляд СТЗ проводиться митницею у випадках:

- проведення позапланових документальних в'їздних перевірок (Стаття 346

Лекція 6

Митно-посередницьки послуги

10

МКУ)

-перевірки, що проводиться відповідно до кримінального-процесуального законодавства у разі порушення кримінальної справи

-перевірки, що проводиться у процесі провадження в адміністративній справі про ПМП стосовно посадової особи цього підприємства.

Для здійснення огляду СТЗ наказом митниці створюється комісія з не менше ніж три посадових осіб.

Максимальний строк здійснення Огляду СТЗ становить 5 робочих днів.

Для здійснення Огляду СТЗ посадовим особам митниці на підставі наказу митниці видається посвідчення на право здійснення такого контролю.

Посвідчення завіряється підписом керівника митниці, гербовою печаткою та реєструється посадовими особами митниці в журналі обліку Посвідчень.

За результатами проведеного Огляду СТЗ складається Акт огляду, копія якого надається утримувачу СТЗ

V. Порядок надання дозволу на провадження діяльності з відкриття та експлуатації СТЗ

Відповідно до статті 437 МК України митниця, в зоні діяльності якої розташовані відповідні складські об'єкти СТЗ , надає дозвіл на відкриття та експлуатацію СТЗ відкритого або закритого типу.

Інформація про підприємства, які отримали дозвіл на відкриття та експлуатацію СТЗ розміщуються у реєстрі СТЗ який оприлюднюється на офіційному сайті ДФСУ.

Підприємство, яке має намір отримати Дозвіл, подає до митниці заяву за формою наведеною в додатку 3 до наказу Мінфіну від 28.05.2012 № 613.

Документи, що додаються до заяви:

1)перелік осіб, що матимуть право доступу на територію СТЗ;

2)засвідчені заявником копії:

-документів, що підтверджують право власності, користування складськими об'єктами;

-актів прийняття в експлуатацію технічних засобів пожежної сигналізації,

Лекція 6

Митно-посередницьки послуги

11

охоронної сигналізації (у випадку їх встановлення);

-наказу заявника про створення власного підрозділу охорони та положення про такий підрозділ, або копія договору про надання послуг з охорони приміщень, територій;

-дозволу на початок роботи новостворених підприємств, введення в

експлуатацію нових і реконструйованих виробничих, житлових об'єктів та об'єктів іншого призначення;

-висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи об'єктів, що експлуатуються;

-загальний план території, на якій розташовані складські об'єкти, що входять до складу СТЗ, із зазначенням місця знаходження, лінійних розмірів цих об'єктів, з позначенням розташування СВС, під'їзних шляхів, схеми руху транспортних засобів, копій планів кожного складського об'єкта СТЗ (із зазначенням розміщення вікон, дверей, воріт, внутрішнього обладнання);

-технологічної схеми контролю та обліку товарів (для СТЗ, призначених для зберігання наливних та насипних товарів);

-технологічних паспортів на прилади (вузли, обладнання) СВС;

-технічних паспортів облікових систем.

Розгляд Заяви про надання Дозволу здійснюється митницею у строк, що не перевищує п'ятнадцяти робочих днів з дня реєстрації цієї заяви у митниці.

Митниця перевіряє:

-відповідність відомостей про реєстрацію заявника, зазначених у Заяві про надання Дозволу, інформації, що міститься в Державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців на офіційному веб-сайті спеціально уповноваженого органу з питань державної реєстрації;

-наявність всіх необхідних документів за переліком, наведеним вище;

-відповідність відомостей, зазначених у заяві та поданих з нею документах, фактичним відомостям про складські об'єкти, їх розташування та облаштування.

Протягом десяти робочих днів з дня реєстрації заяви митниця здійснює огляд та фотографування складських об'єктів, прилеглої території та перевірку

Лекція 6

Митно-посередницьки послуги

12

відповідності складських об'єктів встановленим вимогам.

За результатами огляду складається акт огляду, форма якого затверджена відповідно до статті 343 МК України.

За результатами розгляду Заяви та з урахуванням відомостей, зазначених у Акті огляду, митниця приймає рішення про надання Дозволу. Дозвіл оформлюється

наказом митниці.

Протягом одного робочого дня з дня видання наказу, митниця надсилає листподання про внесення даних про СТЗ до Реєстру ЄАІС.

Протягом одного робочого дня з дня отримання листа-подання митниці відповідний запис вноситься до Реєстру, реєстраційний номер СТЗ в Реєстрі формується ЄАІС автоматично.

Витяг з Реєстру, сформованого за допомогою ЄАІС надсилається митницею утримувачу СТЗ у строк, що не перевищує одного робочого дня з дня реєстрації в реєстрі.

У разі прийняття митницею рішення щодо необхідності розміщення на СТЗ відкритого типу ПМО митниця узгоджує з утримувачем цього СТЗ дату початку розміщення та особливості функціонування ПМО.

Переоформлення Дозволу здійснюється безоплатно, у загальному порядку, визначеному Статтями 413 та 414 МКУ, у випадку зміни реєстраційної інформації підприємства.

Зупинення та анулювання дії Дозволу здійснюється митницею у випадках та у порядку, що встановлені Статтею 412 МКУ.

Докладно ці питання розглянуті у першій лекції курсу.

Лекція 6

Митно-посередницьки послуги

13

Соседние файлы в папке Курс_МПП