Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vitmark.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Збутова політика

Маючи досвід минулих років, ми будемо використовувати два канали розподілу:

Дворівневий:

Виробник → Оптовий торговець (Склади) → Роздрібний торговець → Споживач

Однорівневий :

Виробник → Найбільші супермаркети країни → Споживач

Продукція СП «Вітмарк» продається по всіх районах м.Києва. У 2010 році лідерами продажу стали Подільський, Шевченківський, Святошинський, Печерський, Соломенський, Оболонський, Дрницький, Дніпровський, Деснянський, Голосіївський райони у м.Києві, а в цьому році значно зросли продажі Соломянському районі та Шевченківському, Печерському районах.

По частині регіональних результатів, головним досягненням підприємства є закріплення позицій по всьому Києві. Базою для закріплення підприємства на ринку буде проведення модернізації підприємства, яка дозволить збільшити потужність вдвічі.

Частота споживання продукції СП «Вітмарк»

За даними ми бачимо, що частота споживання соків є досить високою: кожен день купують – 34% споживачів, 2-3 рази в тиждень – 57%, не вживають соки - 9%.

SWOT – АНАЛІЗ

SWOT – аналіз – це метод стратегічного аналізу, який дозволяє визначити сильні і слабкі сторони підприємства, а також його можливості.

Причому можливості і загрози зумовлені зовнішніми факторами, а сильні і слабкі сторони – внутрішніми факторами ( фінанси, маркетинг, менеджмент, виробництво).

У всіх регіонах України, як свідчать експерти, основна частка продажів доводиться на 100% натуральні моносоки й нектари. Втім, SWOT-Аналіз і моніторинг ринку свідчать про те, що в містах з населенням біль ніж мільйон осіб спостерігається зростаючий інтерес населення до овочевих соків, екзотики й міксів, що поєднують, на перший погляд, несумісні смаки, наприклад морквяно-березовий.

Зміна сезонів майже не відбивається на купівельних перевагах - тільки на обсягах продажів. Піком продажів є період з березня по червень - до появи свіжих фруктів. Персик і абрикос можуть бути виділені як виключення, тому що сік із цих фруктів затребуваний аж до появи свіжих персиків і абрикос, до серпня.

Експерти вважають однією з головних тенденцій розвитку вітчизняного сокового ринку стрімке зростання ємності низького цінового сегмента. За даними дослідницької компанії MEMRB Retail Audit analysis, торік частка низького цінового сегмента зросла з 18,8 до 31,8% і продовжує збільшуватися.

На думку експертів, у тому році на даному сегменті не відбився навіть традиційний для галузі літній спад продажів. Природно, така тенденція не могла не залучити виробників. І якщо раніше заклик «платити тільки за якість» використовував Одеський завод дитячого харчування, що випустив так званий «білий пакет», то сьогодні такі ж недорогі «пакети» пропонують ще декілька виробників, зокрема «Галичина», «Винни», «Витмарк-Украина» (Jaffa, «Наш сік» і ін.).

Зростаюча місткість ринку підштовхнула виробників до спроб розширити сфери впливу. Так, лідери йдуть по шляху продукування брендів, що дозволяє їм захопити нові цінові сегменти. Скажемо, «Сандора» випустила серію соків преміум-класу Sandora Fruit of the World і недорогий «Садочок», « Витмарк-Украина» - Soletto і «Соковита» в аналогічних цінових сегментах. Крім того, обидві компанії зміцнюють свої виробничі потужності. Так, «Сандора» підписала угоду із МФК про виділення кредиту розміром 10 млн. доларів США, що буде спрямований на модернізацію потужностей, збільшення обсягів виробництва, розширення бази постачальників і мережі дистрибуції. Крім того, компанія цього року придбала в Сімферополі завод по переробці фруктів. «Витмарк-Украина», у цей момент також реконструює свої виробничі потужності й розширює сировинну базу.

Зовнішні фактори

Можливості

Загрози

1. Проектна потужність підприємства.

2. Гарантоване забезпечення виробництва технічними матеріалами на весь період існування підприємства.

3. Прискорення технологічного процесу.

4. Підвищення добробуту та рівня життя населення в країні.

6.Розширення „споживчого кошику”.

1. Можлива iстотна змiна чинного законодавства в галузi адмiнiстрування податкiв .

2. Підприємство потребує впровадження прогресивних ресурсозберігаючих технологій, залучення яких сприятиме економічному використанню природних ресурсів та збереження навколишнього середовища.

3. Велика конкуренція.

4. Можливе зниження обсягiв виробництва через нестачу цукру та матеріальних запасів.

5. Необхідність підвищення кваліфікації працівників.

6.Витрати на купівлю патентів та ліцензій.

7.Зростаючий конкурентний тиск серед працівників.

8.Збільшення цін.

9. Зменшення податків компанії.

10. Збільшення загрози зростання цін на цукор

 

Сильні сторони

Слабкі сторони

Внутрішні фактори

1. Підприємство має досвід роботи на вітчизняному ринку з

1994 року.

2. Завод має розвинуту інфраструктуру, що в стані забезпечити потужності усім необхідним

3. Крім виробництва соків на теперішній час підприємство випускає дитяче харчування, мінеральні води, та інші напої.

4. Фінансова стійкість

1. Технологічні процеси недосконалі.

2. Виробничий цикл потребує скорочення.

Організація контролю маркетингу на підприємстві СП «Вітмарк»

Маркетинг як функція управління передбачає реалізацію 4-х груп функцій:

  • Аналіз (комплексне дослідження ринку, аналіз внутрішніх можливостей фірми);

  • Планування (розробка маркетингової стратегії, планів товарної, цінової, збутової та комунікаційної політики, а їхній основі формування програми маркетингу);

  • Реалізація програм маркетингу

  • Контроль маркетингу

  • Вибір певної організаційної структури залежить від цілей фірми та умов середовища – і зовнішнього (конкуренти, правові норми, що діють на ринку, платоспроможність покупців ) і внутрішнього (кількість продуктів, наявні канали збуту, фінансові ресурси фірми тощо).

Формування сучасних організаційних структур відбувається поетапно:

  • Відділ збуту;

  • Відділ збуту з маркетинговими функціями;

  • Спеціалізований відділ маркетингу ;

Сучасний відділ маркетингу.

Відділ збуту відіграє важливу роль у структурі підприємства і займається виключно розподілом.

Відділ збуту з маркетинговими функціями. Цей етап пов'язаний з першими серйозними проблемами зі збутом продукції. Стає зрозуміло, що функціями збуту вже не обмежитися. Потрібні і дослідження ринку, і реклама, і сервіс.

Контроль результатів діяльності підприємства

Організація контролю, насамперед, передбачає чітке визначення завдань, об’єктів контролю, що й було виконано.

Об’єкти контролю:

  • обсяг реалізованої продукції за 2010 р. у натуральному і грошовому виразі.

  • частка ринку;

  • кількість оборотів товарних запасів та оборот товарних запасів у днях;

  • прибутковість (чистий прибуток, коефіцієнт чистого прибутку, коефіцієнт валового прибутку, норма прибутку на вкладений капітал).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]