Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гастро - метод..doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
654.34 Кб
Скачать

6.3.Програма самостійної підготовки до практичного заняття

1.Базовий рівень підготовки..

Назви попередніх дисциплін

Необхідні навики

1. Анатомія

Знати анатомію травної системи. Будова відділів стравоходу, шлунку і кишечнику, а також їх вікові особливості.

2. Нормальна фізіологія

Знати фізіологічні особливості травлення в дитячому віці. Процеси травлення і всмоктування живильних речовин в різних відділах шлунку і кишечнику

3. Гістологія

Знати гістологічну будову тканин травної системи. Будова різних відділів стравоходу, шлунку і кишечнику, а також вікові особливості.

4. Топографічна анатомія

Знати топографічне розташування відділів стравоходу, шлунку і кишечнику, особливості розташування цих органів в дитячому віці

5. Пропедевтика педіатрії

Уміти збирати анамнез у батьків дитини, оцінювати загальний стан хворого, проводити об'єктивне обстеження хворого із захворюваннями органів травлення.

2. Оволодіння представленим у методичній вказівці учбовим матеріалом, що містить мінімальний базовий рівень знань, необхідний для засвоєння теми.

3. Робота з рекомендованою літературою за темою заняття.

4. Ознайомлення з методикою виконання визначених практичних навичок.

5. Самоконтроль отриманих знань за допомогою контрольних питань до заняття, розв’язування ситуаційних завдань та тестового контролю.

6.4. Практичні навички.

Студент повинен вміти:

- збирати анамнез у дітей із з функціональними та органічними захворюваннями органів травлення;

- збирати сімейний анамнез у родичів хворої дитини;

- проводити об'єктивне обстеження дитини з функціональними та органічними захворюваннями органів травлення з урахуванням вікових особливостей дитячого

- проводити оцінку отриманих результатів лабораторних та інструментальних методів дослідження (ФЕГДС, рентгенологічне дослідження,методи ідентифікації НР інфекції,

- на підставі отриманих даних клінічного, лабораторного та інструментального обстеження дитини проводити дієтотерапію дитині та призначати медикаментозну терапію при основних функціональних та органічних захворюваннях органів травлення у дітей старшого віку.

6.5. Особливості обстеження хворих з функціональними та органічними захворюваннями органів травлення.

При опитуванні батьків дитини– визначити особливості розвитку та вигодовування дитини у ранньому віці, стану здоров’я батьків та родичів дитини, генеалогічний анамнез,особливості харчування дитини, режим дня та наявність супутньої патології.

Фізікальне обстеження– оцінка стану фізичного розвитку дитини, огляд та обстеження стану роботи основних органів та систем (дихальної системи, травного каналу, серцево-судинної системи та сечовивідної системи).

Діагностика функціональних та органічних захворювань органів травлення – використання сучасних методів лабораторного та інструментального дослідження.

Лікувальна тактика– призначення дієтотерапії та вибір оптимальної схеми медикаментозної терапії при найбільш поширених функціональних та органічних захворюваннях травної у дітей старшого віку;